Cameeënservies

Datering
1778–79

Geproduceerd door
Manufacture nationale de Sèvres, bij Parijs

Materiaal
Zacht porselein (pâte tendre), polychrome beschildering boven glazuur, verguld. De helder blauwe achtergrond (bleu céleste fond) was niet op hard porselein uitvoerbaar.

Type
Dessert-/thee- en koffieservies

Oorspronkelijk aantal
60 couverts, 800 stuks

Nu in bezit Hermitage
688 stuks

Geschiedenis
Besteld door Catharina de Grote voor haar minnaar Grigori Potjomkin. Ze was geschokt door de uiteindelijke prijs van 62.324 roebel (124.650 gulden), na onderhandelingen betaalde ze in vier termijnen. Het leverde haar in Frankrijk een reputatie van wanbetaler op. De laatste betaling in 1779 voorkwam het faillissement van Sèvres. Bij de brand in het Winterpaleis in 1837 werden ruim 160 onderdelen gestolen. Dit bleek pas in 1856, toen 156 voorwerpen te koop werden aangeboden in Londen. Tsaar Alexander II kocht ze terug.

Iconografie
Catharina wilde een classicistisch servies met ‘ingezette’ cameeën. Antieke cameeën van koning Lodewijk XVI werden gereproduceerd door druk op plaatjes porselein, een nieuwe techniek. Het bloemenmonogram van Catharina staat op alle onderdelen behalve kopjes en theepotten. Er zijn apart gemaakte ovale cameeën van ‘agaat en onyx’ (gepolijst biscuit). Bij het servies hoort een grote groep tafelfiguren ‘Russische Parnassus’. Catharina’s buste is Minerva.

In de tentoonstelling
24 borden, 4 ovale schalen, 2 vierkante compoteschalen, 4 ronde compoteschalen, 4 ruitvormige compoteschalen, 4 suikerpotten met deksel en houder, 24 koppen en schotels, 2 houders voor 7 ijsbekers, met 14 ijsbekers, 4 wijnglaskoelers, 2 ijskoelers met deksel, 4 ronde compoteschalen, 2 warmwaterkommen, 2 likeurfleskoelers, 2 houders voor 4 ijsbekers, met 8 ijsbekers, 2 botervloten met deksel, 3 melkkannen, theepot met deksel, 2 koffiepotten met deksel, 2 houders met elk 2 vaste bekers en deksels , 2 houders met elk 3 vaste bekers en deksels, 2 wijnfleskoelers, beeldengroep: Achilles en de Dochters van Lykomedes, beeldengroep: Telemachos en Kalypso, 8 bloemenvaasjes.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.