Copieuze lustrumtentoonstelling Hermitage Amsterdam:
Dining with the Tsars.
Breekbare schoonheid uit de Hermitage

6 september 2014 – 1 maart 2015

In het jaar dat de Hermitage Amsterdam haar vijfjarig bestaan aan de Amstel viert, opent op 6 september 2014 de lustrumtentoonstelling Dining with the Tsars. Breekbare schoonheid uit de Hermitage. Aan de hand van acht porseleinen en creamware serviezen uit de Hermitage St.-Petersburg worden de bals en banketten van het tsarenhof beleefd. Bezoekers wanen zich te gast, alsof ze in bezit zijn van een keizerlijke uitnodiging, de trappen van het Winterpaleis bestijgen, de etiquetteregels leren, zich opmaken voor het officiële bezoek. Vervolgens maken zij hun entree in de grote zaal waar de serviezen feestelijk staan opgesteld.

De schitterende serviezen, maar liefst 1034 onderdelen op authentiek gedekte tafels met gedecoreerde tafelstukken, tonen de betoverende grandeur van de banketten die de tsaren hielden. De tentoonstelling vertelt het verhaal van de exorbitante bal- en banketcultuur, die onder Catharina de Grote (reg. 1762–96, ‘de koningin van de feestelijkheden’) tot een hoogtepunt kwam met honderden gerechten per banket en duizenden balbezoekers. De laatste tsaar Nicolaas II (reg. 1894–1917) en zijn vrouw Alexandra organiseerden de grootste bals, maar waren daarbij zelf zo kort mogelijk aanwezig. Met hun aftreden verdween de bal- en banketcultuur die ooit tot de verbeelding van alle Europese hoven sprak.

© State Hermitage Museum, St Petersburg

Hoogtepunten

Topstukken zijn de serviezen van Catharina de Grote, zoals het Groene Kikkerservies (Wedgwood, Engeland), het ooit bijna duizenddelige Cameeënservies (Sèvres-porseleinfabriek, Parijs, voor het eerst tentoongesteld met verguld zilveren bestek) en het Berlijnse Dessertservies (Königliche Porzellan-Manufaktur Berlin). Maar ook serviezen van latere tsaren zijn indrukwekkend mooi en betekenisvol vanwege de Europese geschiedenis die er onlosmakelijk mee verbonden is. De serviezen zijn conform de etiquette opgesteld, aangevuld met uitbundige tafeldecoraties, verguld kristallen glaswerk, kandelaars, vazen, gedetailleerd zilverwerk en wandversieringen. Van de serviezen zijn veel uiteenlopende onderdelen te bewonderen, van koelers voor likeurflessen en ijscoupes tot en met peper- en zoutstellen en tafelfiguurtjes aan toe.

De tentoonstelling biedt ook een kijkje in de keizerlijke keuken, waarbij diners met 300 gerechten geen uitzondering vormden. Vooral het dessert was een hoogtepunt en bij uitstek de gang die de rijkdom en verfijnde smaak van de gastheer toonde. Het werd met bijzondere vindingrijkheid geserveerd en rijkelijk versierd. Er is aandacht voor de iconografie en voor de diplomatieke rol van het geven van serviezen en staatsbanketten in de achttiende en negentiende eeuw. De bals en voorstellingen, de roddel en intriges ontbreken niet. Mede aan de hand van citaten uit de mémoires van de Nederlandse Marie Cornélie van Wassenaer Obdam worden de uitspattingen aan het Russische hof beschreven. Zij was in het gevolg van Anna Paulowna en de latere koning Willem II in 1824 te gast in het Winterpaleis.

Verrassend slot is het nooit eerder gebruikte, noch tentoongestelde servies dat door het Hongaarse volk in 1949 aan Stalin werd geschonken. Het illustreert de diplomatieke rol die serviezen ook in de twintigste eeuw speelden.

Collectie

Niet eerder is zo veel porseleinen serviesgoed uit de Hermitage St. Petersburg in Nederland te zien geweest. Haar rijke collectie Europees porselein telt meer dan 15.000 delen, aangeschaft door of geschonken aan de tsarenfamilie tussen 1745 en de jaren voor de Eerste Wereldoorlog. De vaak unieke stukken zijn geproduceerd door toonaangevende porseleinfabrieken als Meissen, Sèvres, Gardner en Wedgwood en gedecoreerd op het allerhoogste artistieke niveau.

© State Hermitage Museum, St Petersburg

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.