Sint-Andreasservies

Datering
1744–45

Producent
Königlich-Polnische und Kurfürstlich-Sächsische Porzellan-Manufaktur, Meissen, Duitsland

Modelmeester
Johann Friedrich Eberlein

Materiaal
Hard porselein, polychrome beschildering boven glazuur, verguld

Type
Diner- en dessertservies

Oorspronkelijk aantal
400 stuks (26 couverts), waarvan 190 decoratiefiguren en 90 bloemvazen

Nu in bezit Hermitage
145 stuks

Geschiedenis
Gegeven in 1745 aan keizerin Elisabeth door koning August III van Polen (keurvorst Frederik August II van Saksen), bij de bruiloft van haar neef Pjotr (later tsaar Peter III) en Sophie van Anhalt-Zerbst (later Catharina de Grote). Het servies is het grootste diplomatieke geschenk dat de Meissenfabriek ooit geproduceerd heeft. In de 18de eeuw is het dinerservies van het koffie- en chocoladedeel gescheiden.. In 1911 zijn ze weer verenigd.

Iconografie
Op alle stukken een Andreaskruis, teken van de hoge Russische Orde van Sint Andreas. De letters S, A, P en R aan de kruisuiteinden staan voor Sanctus Andreas Patronus Russiae. Het schild met tweekoppige adelaar van Peter de Grote op alle onderdelen benadrukt het staatsbelang van de schenking.

In de tentoonstelling
4 soepterrines, 8 grote ronde schotels, 4 kleine terrines, 2 menagères, 7 kandelaars, 12 platte borden, 2 bonbonschalen, 2 heetwaterkommen, 6 chocoladebekers met schotel, 6 theekoppen met schotel.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.