Sint-Jorisservies

Datering
1778

Geproduceerd door
Manufactuur van Francis Gardner, bij Moskou

Modelmeester
Gavriil Kozlov

Materiaal
Porselein, beschildering onder glazuur en polychrome beschildering boven glazuur, verguld, verzilverd

Type
Diner- en dessertservies

Oorspronkelijk aantal
80 couverts

Geschiedenis
Besteld door Catharina de Grote, tegelijk met de ordeserviezen van Sint Vladimir en Sint Alexander Nevski. Prijs: 6.000 roebel. De orde werd in 1769 door Catharina ingesteld. De Duitse historicus Georg Müller noemde het servies in 1779 ‘het beste wat Gardner tot nu toe in zijn fabriek gemaakt heeft’. Er hoorden tafeldecoraties bij, alle verloren gegaan.

Iconografie
Het Berlijnse Dessertservies diende als voorbeeld. Ordetekenen waren de gouden rechthoekige ster met het devies ‘voor dienst en heldenmoed’ en een wit emaillen kruis met Sint Joris en de draak en een afbeelding van Moskou. De sjerp is oranje met zwarte banen. Het eekhoorntje dat noten kraakt komt uit een emblemataboek en heeft de moraliserende boodschap: ‘Zonder arbeid krijg je hem niet te pakken’.

In de tentoonstelling
8 vorken, 8 messen, 4 diepe borden, 3 platte borden, 2 ijsbekers met deksels met rozenknoppen, 4 ijsbekers met deksels met eekhoornknoppen, 3 ijsbekers, zoutvaatje, 2 ovale bladvormige presenteerschalen, 4 ronde, opengewerkte bladvormige presenteerschalen, 5 ronde, opengewerkte manden met twee handvatten.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.