Retour Zijderoute

Op 1 maart startte een bijzonder project in de Hermitage Amsterdam: een hedendaagse expeditie naar het oude Zijderoutegebied Centraal-Azië, georganiseerd tijdens de tentoonstelling Expeditie Zijderoute. Schatten uit de Hermitage. Het is een gezamenlijk initiatief van de Hermitage Amsterdam, de Universiteit Leiden en KLM. Studenten archeologie en (kunst)geschiedenis treden in de voetsporen van de Russische archeologen, die vanaf ongeveer 1900 opgravingen deden langs de historische Zijderoute. De studenten doen vier maanden lang onderzoek. In Amsterdam bestuderen ze de Hermitagecollectie, in Centraal-Azië sporen van de Zijderoute: landen en culturen, handel, landschap, muziek, voedsel en dieren. Doel is om de vroegere én de hedendaagse Zijderoute in kaart te brengen.

Deze zomer keren de jonge onderzoekers terug van hun onderzoeksreis naar Centraal-Azië. Dankzij ondersteuning van preferred airline KLM kunnen de studenten lokale voorwerpen mee terugnemen, als bewijs van de ongekende culturele kruisbestuiving op de hedendaagse Zijderoute. Deze voorwerpen zullen vervoerd worden door KLM en in de Zijderoute-tentoonstelling te zien zijn.

Wilt u mede mogelijk maken dat de studenten in Centraal Azië nog meer kunnen zien en onderzoeken? Steun dan de studenten en het project via voordekunst.nl en ontvang in ruil hiervoor bijvoorbeeld een prachtig souvenir of een bijzondere ansichtkaart uit Kazachstan. Kijk op voordekunst.nl.

Op de blog vertellen de studenten inhoudelijk over hun onderzoek naar de Zijderoute. Elke week wordt er een nieuw bericht geplaatst: retourzijderoute.wordpress.com.

Blijf hier op de hoogte van het onderzoek van de studenten, hun zoektocht naar een prachtig object voor in de tentoonstelling en hun ervaringen in Centraal-Azië.
Check ook de Facebookpagina: facebook.com/retourzijderoute2014.

De studenten

Rens Bravenboer, 21 jaar

‘Ik woon in Den Haag. Sinds september volg ik de onderzoeksmaster Colonial and Global History. Met mijn geschiedkundige kennis wil ik de objecten van de Zijderoute-tentoonstelling in een breder kader plaatsen. Voor mij een mooi, passend studieonderdeel en hopelijk voor de bezoeker een mooie aanvulling op de tentoonstelling!
Ik onderzoek hoe culturele uitwisseling blijkt uit zilveren objecten. Daarbij staan de relaties tussen Centraal-Azië en China centraal. De bedoeling is om de resultaten in een breder historisch en geografisch kader te plaatsen. Hopelijk kan ik hier studie- én reiservaringen bij inzetten.’

Vera Tolstoj, 24 jaar

‘Ik studeer archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Ik kom uit St.-Petersburg, maar woon vrijwel mijn hele leven in Nederland. Als kind was ik al gefascineerd door Marco Polo’s avonturen. Sindsdien is de Zijderoute mij blijven interesseren. Mijn onderzoek gaat over de verspreiding van muziek en voedsel langs de Zijderoute.’
Niet alleen goederen en ideologieën verspreidden zich langs de Zijderoute, ook muziek en voedsel kwamen vaak ver buiten het land van oorsprong terecht. Handelaren en pelgrims namen instrumenten en specerijen mee. Ik zou willen onderzoeken hoe muziek en eten zich hebben verspreid en bovenal wat daar nu nog van is terug te vinden.’

Nadia Hamid, 31 jaar

‘Ik volg een masteropleiding in Aziatische archeologie aan de Universiteit Leiden. Ik ben geboren in Amerika, al zijn mijn familieachtergronden Nederlands en Pakistaans. Mijn onderzoek is gericht op het landschap, de handel en de iconografie in Centraal-Azië. Ik ben verguld met mijn deelname aan dit project dat de vroegere en huidige culturen langs de Zijderoute laat ervaren en die toegankelijk maakt voor een algemeen publiek.
Mijn onderzoek is geografisch georiënteerd. Ik ga het Centraal-Aziatische landschap bestuderen, en hoe dat de handel en de culturele overdracht langs de Zijderoute dicteerde: hoe groeiden handelsroutes, welke contacten hadden nederzettingen? Doel is dit onderzoek te verbinden aan bestaande tradities. De Zijderoute is een historische handelsroute, maar leeft het erfgoed nog?’

Janine van Noorden, 20 jaar

‘Ik ben derdejaars archeologiestudent aan de Universiteit Leiden. Ik wil graag aan dit project meedoen om me verder te verdiepen in de wonderen van de Zijderoute. Ik ga de dieren van de Zijderoute bestuderen, en uitzoeken welke betekenis zij voor de mensen hadden.
Bij mijn onderzoek komt ten eerste de handel in exotische dieren aan bod. Ten tweede ga ik in op de dieren zelf: de kamelen, ezels en paarden die de handel, de Zijderoute mogelijk hebben gemaakt. Belangrijk aspect is welke betekenis deze dieren voor de mens hebben gehad (en nog steeds hebben).’

Eren Nazim Cam, 25 jaar

‘Ik kom uit Istanbul, Turkije. Momenteel studeer ik voor mijn master op de afdeling Archeologie van de Universiteit Leiden, met als specialisatie het Nabije Oosten en het Middellandse Zeegebied. De reden dat ik hieraan meedoe is dat ik mijn kennis wil vergroten van de invloed die de Turkse en Mongoolse volkeren hadden op de Zijderoute.
Ik ga bekijken of Turkse en Mongoolse volkeren positieve of negatieve invloed hadden op de gebieden waar de Zijderoute een rol speelde, van de zevende tot en met twaalfde eeuw. Ik wil hier allereerst inzicht in krijgen door onderzoek van de Sogdische geschiedenis vanaf de zevende eeuw, toen de Sogdiërs onder bescherming stonden van de Turken.’

Mike de Booij, 22 jaar

‘Ik woon in Delft en studeer archeologie aan de Universiteit Leiden. Mijn onderzoek richt zich op de handel tussen Centraal-Azië en het Nabije Oosten. Ik doe mee aan dit project omdat ik er mijn passies voor reizen en archeologie in kan combineren.’
In mijn onderzoek zal ik de meeste aandacht besteden aan de handel tussen het Nabije Oosten en Centraal-Azië ten tijde van de opkomst van de islam. Essentieel is hierbij hoezeer die opkomst van invloed was op de producten die werden verhandeld, en of (en zo ja, hoezeer) dat nog steeds zo is.’

Foto's en video door Sascha Luna Esmail

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.