Amsterdam, 12 februari 2014

Amsterdam Museum, Hermitage Amsterdam en Rijksmuseum gaan samenwerken met portrettengalerij

Woensdag 12 februari hebben Paul Spies (Amsterdam Museum), Cathelijne Broers (Hermitage Amsterdam) en Martine Gosselink (Rijksmuseum) met een drievoudige handdruk hun samenwerking bekrachtigd voor een vaste tentoonstelling van meer dan 30 enorme groepsportretten uit de zeventiende en achttiende eeuw. Onder de werktitel Gallery of the Golden Age is het voor het eerst dat een verzameling groepsportretten van deze omvang bijeen wordt gebracht. Deze groepsportretten van de burgerij zijn uniek in de wereld en vertellen het verhaal van het voor Nederland zo typerende burgerschap. Met deze unieke krachtenbundeling maken de drie Amsterdamse musea de kunstwerken, die – ook vanwege hun omvang – zelden worden getoond, zichtbaar voor een groot publiek. De tentoonstelling zal vanaf eind november 2014 in de Hermitage Amsterdam te zien zijn.

Maaltijd van schutters van de compagnie van kapitein Jacob Backer en luitenant Jacob Rogh, 1632 Nicolaes Eliasz. Pickenoy (1591–1653)

Rembrandts Anatomische Les van Dr. Deijman en schuttersportretten van onder meer Govert Flinck en Nicolaes Pickenoy zijn slechts enkele voorbeelden van topstukken die in de tentoonstelling te zien zullen zijn. Deze ‘klasgenoten van de Nachtwacht’ uit de collecties van het Rijksmuseum en het Amsterdam Museum worden door hun enorme omvang zelden tentoongesteld, en al helemaal niet tegelijkertijd. Dit soort groepsportretten waren toen ze gemaakt werden al uitzonderlijke schilderijen: in tegenstelling tot in de omliggende landen werden in Nederland niet alleen edelen en geestelijken op paneel of doek geportretteerd. Ook de burgerij viel deze eer al vroeg ten deel. Vaak gaat het om burgers die een bestuurlijke rol vervulden in de stad, als schutters of regenten. Deze groepsportretten van ‘gewone mensen’ zijn niet alleen kunsthistorisch interessant, maar vertellen bovendien het verhaal van de voor Nederland zo typerende groepsmentaliteit.

Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam: ’Wij kijken altijd om ons heen waar we met andere partijen door samenwerking een groter publiek kunnen aanspreken. De samenwerking met Amsterdam Museum en Rijksmuseum – als genereuze bruikleengever – stelt ons in staat om, naast de grote tentoonstellingen die we sinds 2009 organiseren, een unieke collectie samen te brengen die voor het grote publiek nog niet te zien was. Hiervoor is een enorme zaal nodig en daar beschikt de Hermitage over, in het zeventiende-eeuwse gebouw, dat nog stamt uit de tijd dat de groepsportretten zijn gemaakt.’

Paul Spies, directeur Amsterdam Museum: ‘Met dit project gaat een lang gekoesterde wens in vervulling. Het gaat hier om echte topstukken uit de collectie van de stad Amsterdam, die door hun enorme omvang lastig te presenteren zijn. Deze samenwerking maakt ze op een prachtige manier toegankelijk voor alle Amsterdammers en toeristen uit binnen- en buitenland.’

Martine Gosselink, Cathelijne Broers en Paul Spies
Foto Janiek Dam

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.