Rembrandts 'Anatomische les van Dr. Deijman' vanaf 19 maart 2016 te zien in de Hermitage Amsterdam

Vanaf zaterdag 19 maart 2016 is Rembrandts schilderij 'De anatomische les van Dr. Deijman' te zien in de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw in de Hermitage Amsterdam. Ook wordt de originele schets uit 1656 tentoongesteld. De tekening geeft een beeld van hoe het schilderij er ongeveer uit moet hebben gezien. De 'Anatomische les van Dr. Deijman' is een van de zeven kunstwerken die aan de presentatie worden toegevoegd. Naast het schilderij van Rembrandt zijn in de twee nieuwe kabinetten anatomische lessen te zien van Adriaen Backer (1635/36 - 1684) en Nicolas Pickenoy (1588 – 1650/56). Voor het eerst worden deze kunstwerken in de context van het Hollandse groepsportret uit de zeventiende eeuw getoond.

Bijschriften afbeeldingen:
Afbeelding 1: Rembrandt (1606 - 1669), De anatomische les van Dr. Deijman, 1656, Amsterdam Museum
Afbeelding 2: Situatieschets met de Anatomische les van Dr. Deijman, 1656, Amsterdam Museum

Anatomische les als groepsportret

De groepsportretten in de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw vormen een afspiegeling van het burgerschap uit de Gouden Eeuw. Ze tonen schutters, regenten, regentessen en chirurgijns binnen hun maatschappelijke functie in het 17e-eeuwse Amsterdam. Het chirurgijnsgilde organiseerde één keer per jaar een openbare anatomische les. Rembrandt schilderde in 1656 in opdracht van het Amsterdamse chirurgijnsgilde De anatomische les van Dr. Deijman. Op het bewaard gebleven middengedeelte is te zien hoe Dr. Jan Deijman (1619 – 1666) sectie verricht op het lichaam van Joris Fonteijn, een ter dood gebrachte misdadiger. Gijsbert Calkoen, de assistent, houdt de schedelkap in de hand.

Originele schets (tijdelijk te zien)

In 1723 ging een groot gedeelte van het groepsportret verloren bij een brand in de gildekamer van de chirurgijns in de Waag op de Nieuwmarkt. Een tekening van de oorspronkelijke opzet is bewaard gebleven en gedurende de komende drie maanden exclusief te zien. De schets geeft een beeld van hoe het schilderij er ongeveer uit moet hebben gezien. Naast Deijman, zijn assistent Calkoen en het lichaam van Fonteijn waren er oorspronkelijk nog zeven chirurgijns op het schilderij afgebeeld. Zowel het schilderij als de schets zijn afkomstig uit de collectie van het Amsterdam Museum.

Hollanders van de Gouden Eeuw

De tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw heeft sinds de opening in november 2014 al ruim 250.000 bezoekers getrokken. De ruim dertig reusachtige groepsportretten afkomstig uit het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum zijn aangevuld met andere schilderijen en objecten. Samen illustreren zij het verhaal van het voor Nederland zo typerende collectieve burgerschap. Deze ‘broers en zussen’ van De Nachtwacht zijn uniek in de wereld en vanwege hun formaat zelden te zien. Dankzij een bijzonder samenwerkingsverband tussen het Amsterdam Museum, de Hermitage Amsterdam en het Rijksmuseum als gulle bruikleengever, zijn deze meesterwerken zichtbaar voor een groot (internationaal) publiek. De tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw wordt financieel ondersteund door de BankGiro Loterij, het Mondriaan Fonds en het VSB Fonds.

Voor meer informatie: hollandersvandegoudeneeuw.nl.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.