Amsterdam, 26 februari 2015

Zeldzaam stadsgezicht van Jacob van Ruisdael uit Boedapest in bruikleen tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw

Vanaf 26 februari wordt de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw voor de periode van een jaar verrijkt met een zeldzaam stadsgezicht van Jacob van Ruisdael (1628-1682) uit het Szépmüvészeti Múzeum (Museum voor Schone Kunsten) in Boedapest: De Amstel bij Amsterdam, gezien naar het noorden. Het doek toont Amsterdam omstreeks 1655, gezien vanaf de oever van de Amstel waar nu de Hermitage Amsterdam staat. Het is voor het eerst sinds 1800 terug in de stad waar het is gemaakt. Door deze tijdelijke toevoeging kunnen bezoekers van Hollanders van de Gouden Eeuw ervaren hoe de stad er zo’n 350 jaar geleden uitzag vanaf het punt waar ze na hun bezoek weer op de stoep staan.

Van Jacob van Ruisdael zijn slechts enkele stadsgezichten bekend. Normaal gesproken figureert de stad bij deze misschien wel meest “Hollandse” landschapschilder hooguit op de achtergrond, zoals in zijn gezichten op Haarlem, Alkmaar, Egmond en Bentheim. Alleen in Amsterdam, waar hij vanaf 1657 ook als inwoner is gedocumenteerd, begaf hij zich enkele malen binnen de stadswal.

Pas onlangs is voor het eerst goed en nauwkeurig vastgesteld welke plek in welk jaar op het schilderij te zien is. Conservator schilderijen, tekeningen en prenten Norbert Middelkoop van het Amsterdam Museum beschreef het afgelopen jaar in een entry voor de catalogus ter gelegenheid van de tentoonstelling Rembrandt en de Nederlandse schilderkunst in de Gouden Eeuw in het Szépmüvészeti Múzeum te Boedapest. Door de tijdelijke sluiting van dit museum in verband met een renovatie kan het doek voor een jaar worden ondergebracht in Hollanders van de Gouden Eeuw. Hier krijgt het een bijzondere plek tussen de andere 17de-eeuwse stadsgezichten.

Zonder de duidelijk herkenbare Zuiderkerk die boven de daken uitsteekt, was de lokalisering van dit stadsgezicht een hachelijke zaak geweest. Wij bevinden ons iets ten zuidoosten van Amsterdam op een zandpad op de oostelijke oever van de Amstel. Behalve de nog bestaande Zuiderkerk uit 1614 en rechts daarvan de torenspits van de Oude Kerk, is links de houten Blauwbrug te herkennen. Achter de brug is de bebouwing op Vlooienburg te zien. Dit eiland was aangeplempt in de Amstel en sindsdien overwegend bestemd voor houtverwerkingsbedrijven. Geheel links zijn nog juist enkele huizen aan de Verwersgracht te zien, haaks op de Amstel.

Kort nadat Ruisdael zijn schilderij maakte veranderde dit stadsgezicht volkomen. Het zandpad en de oever werden omgetoverd tot een kade, op Vlooienburg werd het grote Diaconieweeshuis gebouwd en meer naar het einde van de 17de eeuw kwam ook het deel van de grachtengordel aan de oostkant van de Amstel tot ontwikkeling, met onder andere de bouw van het Diaconie oude vrouwenhuis (het huidige gebouw van de Hermitage Amsterdam). In 2015 wordt dit uitzicht gedomineerd door de stenen Blauwbrug die in 1883 de oude, houten (blauwe!) brug verving, en de Stopera (1986), gebouwd op wat ooit Vlooienburg was.

Hollanders van de Gouden Eeuw

De tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw is nu in de Hermitage Amsterdam te zien. In deze presentatie staan meer dan dertig groepsportretten uit de 17de eeuw centraal. De reusachtige doeken afkomstig uit het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum zijn aangevuld met andere schilderijen en objecten. Samen illustreren zij het verhaal van het voor Nederland zo typerende collectieve burgerschap. Deze ‘broers en zussen’ van De Nachtwacht zijn uniek in de wereld en vanwege hun formaat zelden te zien. Dankzij een bijzonder samenwerkingsverband tussen het Amsterdam Museum, het Rijksmuseum en de Hermitage Amsterdam worden deze meesterwerken de komende jaren zichtbaar voor een groot (internationaal) publiek.

Voor meer informatie: hollandersvandegoudeneeuw.nl.

Jacob van Ruisdael (Haarlem, 1628 - Amsterdam, 1682), De Amstel bij Amsterdam, gezien naar het noorden, ca. 1655, Olieverf op doek, 52.5 x 43.5 cm, Szépmüvészeti Múzeum (Museum voor Schone Kunsten), Boedapest

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.