Pierre Bonnard

1867, Fontenay-aux-Roses (departement Seine) – 1947, Le Cannet, nabij Cannes

Bonnard studeerde in 1887 aan de Académie Julian, waar hij kennismaakte met Paul Sérusier en Maurice Denis. Het jaar daarop schreef hij zich in bij de École des Beaux-Arts, waar hij Édouard Vuillard en Ker-Xavier Roussel ontmoette. Na een mislukte poging in het concours voor de kunstenaarsprijs Prix de Rome in 1889 verliet hij de École en richtte samen met Sérusier, Denis en Vuillard een kunstenaarsgroep op genaamd Les Nabis (Hebreeuws voor ‘De Profeten’, een verwijzing naar de eerste vijf Bijbelboeken). De groep gold als dissident. De schilders besteedden veel aandacht aan kleur en symboliek, en veel minder aan perspectief. In Bonnards vroege werken is de invloed van Japanse houtsneden, Gauguin en Toulouse-Lautrec goed zichtbaar. Omstreeks 1900 kreeg zijn werk veel waardering van Renoir, Monet en Redon. In 1896 hield Bonnard zijn eerste solotentoonstelling. Galeriehouder Ambroise Vollard verzorgde enkele uitgaven met Bonnards prenten.

Bonnard schilderde voornamelijk in en rond Parijs en het Île-de-France, Normandië, de Dauphiné en de Côte d’Azur. Landschappen maakten een groot deel van zijn oeuvre uit. Maar hij schilderde ook stillevens, interieurs en veel vrouwelijk naakt, naar zijn model en levensgezellin Marthe. Met haar leidde hij een teruggetrokken leven, mede omdat zij ernstig ziek was. Bonnard bezocht wel een groot aantal landen: Spanje (1905, met Vuillard, en 1908), België en Nederland (1906), Engeland, Algerije en Tunesië (1908), Duitsland (1913, ook met Vuillard), de Verenigde Staten (1926). In 1921 reisde hij naar Rome.

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Partner Hermitage voor Kinderen
Internetpartner
Met dank aan

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 25 december 2014 en 27 april 2015
Open op 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar reservations@guideid.com

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.