Maurice Denis

1870, Granville – 1943, Parijs

Denis doorliep het Lycée Condorcet van 1881 tot en met 1887, waar hij Paul Sérusier, Édouard Vuillard en Ker-Xavier Roussel als medeleerlingen had. In 1888 maakte hij aan de Académie Julian kennis met Pierre Bonnard. Denis begon in diezelfde tijd een studie aan de École des Beaux-Arts, eerst bij Joseph Lefebvre, daarna bij Henri-Lucien Doucet. In 1889 richtte hij samen met Sérusier, Bonnard, Vuillard en Roussel Les Nabis op. Hij onderging de invloed van Pierre Puvis de Chavannes en Paul Gauguin.

In 1890 stelde Denis zijn werk voor het eerst tentoon op de Salon. Hij werkte voornamelijk in Saint-Germain-en-Laye, vlak bij Parijs. Denis ondernam reizen naar Italië, Palestina en Rusland. Hij trad regelmatig op als criticus en kunsttheoreticus. Van 1908 tot 1919 gaf hij les aan de Académie Ranson.

Zijn beste werken, monumentale decoraties, vervaardigde hij aan het begin van de twintigste eeuw. Denis was sterk religieus en wijdde zich vooral aan religieuze schilderkunst. Hij paste daarmee goed bij de Nabis, maar voelde in het algemeen weinig verbondenheid met het modernisme in de kunst. In 1919 organiseerde hij samen met Georges Desvallières de Ateliers d'Art Sacré. Hij werd in 1932 lid van de Académie des Beaux-Arts van het Institut de France. Denis schilderde portretten en landschappen, mythologische en allegorische composities. Maar vooral maakte hij muurschilderingen voor vele kerken in Frankrijk en Zwitserland.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.