Paul Gauguin

1848, Parijs – 1903, Atuona (Hiva Oa, Marquesas Eilanden)

Gauguin voer zes jaar als matroos op de zuidelijke zeeën en werkte meer dan tien jaar als beurshandelaar, waarbij hij zijn vrije tijd besteedde aan de kunst. In 1883 brak hij zijn beurscarrière af om zich helemaal aan de kunst te wijden. Hij exposeerde op vijf tentoonstellingen van de impressionisten. In 1886 leefde hij afwisselend in Pont-Aven (Bretagne) en in Parijs, waar hij kennismaakte met Van Gogh. In 1888 woonden ze twee maanden samen in Arles. Tegen die tijd had hij afstand genomen van het impressionisme en een eigen, ‘synthetische’ stijl ontwikkeld. Kenmerkend waren de nadrukkelijke contouren en de felle, onvermengde kleuren. Hij wilde meer dan de impressionisten ook stemmingen, gevoelens weergeven. In Bretagne verzamelde zich rondom hem een groep kunstenaars met onder anderen Paul Sérusier en Émile Bernard, die neigde naar symbolisme: de school van Pont-Aven. Via deze groep bleek Gauguin van grote invloed op de kunst van de Nabis. Sérusier richtte, geïnspireerd door zijn tijd in Pont-Aven, in 1891 in Parijs de Nabis op. Gauguin koos in datzelfde jaar voor een heel andere richting. Hij reisde naar Frans Polynesië, om de westerse beschaving geheel achter zich te laten.

Gauguin zou bijna zijn hele verdere leven in Frans Polynesië (Tahiti, Marquesas Eilanden) blijven. Hij leidde er een turbulent leven, maar beleefde zijn artistieke hoogtij. Hij ging – na een eerder huwelijk met de Deense Mette Sophie Gad – samenleven met de Polynesische Paou'óura en kreeg met haar een zoon, Émile. In 1901 verhuisde hij naar het eiland Hiva Oa, waar hij spoedig stierf, erg verzwakt door meerdere hartaanvallen.

Paul Gauguin, Nave Nave Moe. Heerlijke bron (Zoete visioenen) / Nave Nave Moe. Sacred Spring (Sweet Reveries), 1894 (detail) © State Hermitage Museum, St Petersburg

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.