Hoogtepunten van de tentoonstelling

Paul Gauguin, Heilige lente: Zoete dromen (Nave Nave Moe), 1894, olieverf op doek, 74 x 100 cm
© State Hermitage Museum, St Petersburg

In dit schilderij maakt Gauguin de balans op van zijn eerste reis naar Tahiti en geeft hij vorm aan de legende van het paradijs op aarde. Dit doek, geschilderd na zijn terugkeer naar Parijs, vat zijn herinneringen samen.

Félix Vallotton, Vrouw met zwarte hoed, 1908, olieverf op doek,
81,3 x 65 cm
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Zonder twijfel was Vrouw met zwarte hoed bedoeld als parodie. In het schilderij waren moeilijk te verenigen zaken gecombineerd: enerzijds de effectvolle pose van de gedeeltelijk ontblote figuur, de weelderige, met bloemen versierde hoed, en anderzijds het alledaagse, saaie gezicht. De kunstenaar lijkt weinig betrokken bij het afgebeelde model, maar toch schemert er iets persoonlijks door.

Paul Albert Bartholomé, Huilend meisje, rond 1895, wit marmer, h 26 cm
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Bartholomé begon als schilder, maar nadat hij in 1887 voor zijn jonggestorven vrouw een grafmonument had gemaakt, besloot hij zich toe te leggen op de beeldhouwkunst. Het thema van menselijk verdriet zou zijn oeuvre jarenlang domineren. In 1889 vatte hij het plan op voor een Monument voor de doden met een groot aantal figuren. Veel van de werken die Bartholomé gedurende de eerste helft van de jaren negentig maakte, staan in nauw verband met dit Monument voor de doden. Een aantal figuren van deze groep heeft de beeldhouwer ook als zelfstandige sculptuur uitgevoerd. Zo ook Huilend meisje.

Édouard Vuillard, Kinderen, 1909, tempera op papier, geplakt op doek, 84,5 x 77,7 cm
© State Hermitage Museum, St Petersburg

De zomer van 1909 bracht Vuillard op uitnodiging van zijn vrienden het echtpaar Hessel, door aan de Bretonse kust, in Saint-Jacut-de-la-Mer. Het verblijf in Saint-Jacut zou een van de meest vruchtbare periodes in het oeuvre van Vuillard worden: ongeveer honderd werken uit zijn oeuvre zijn daar tot stand gekomen. Vuillard heeft de villa waar Kinderen is geschilderd meerdere keren tot onderwerp gekozen, onder meer in de schilderijen Villa les Écluses à Saint-Jacut-de-la-Mer en Au bord de la mer.

Auguste Rodin, Portret van Varvara Jelisejeva, 1906
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Evenals haar man was Varvara Jelisejeva regelmatig in Parijs, waar ze kennismaakte met de nieuwste trends in de beeldende kunsten. Mogelijk heeft het echtpaar Jelisejev de grote expositie van werken van Rodin bezocht die werd gehouden in het kader van de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs en die leidde tot de wereldfaam van de beeldhouwer. Het is geen toeval dat zich onder de late werken van Rodin veel portretten bevinden van vrouwen uit de Verenigde Staten, Engeland en Rusland. Waarschijnlijk heeft Jelisejeva in oktober 1906 voor Rodin geposeerd en is bij die gelegenheid het model van het borstbeeld tot stand gekomen.

Maxime Dethomas, Liggend naakt, c. 1906
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Dethomas was een uiterst veelzijdig kunstenaar. Hij hield zich bezig met boekillustraties en gedrukt grafisch werk, maar vooral met toneeldecoraties. Dit komt ook duidelijk tot uiting in Liggend naakt, waarin Dethomas met enkele resolute en precieze lijnen een treffende compositie vastlegde. Hiermee gaf hij blijk van een ontwikkeld talent voor generalisatie, een voor een decorontwerper onontbeerlijke eigenschap. Met een paar vloeiende en krachtige bewegingen had de kunstenaar een elegant en sensueel beeld geschapen dat perfect aansloot bij de kunst van rondom de eeuwwisseling.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.