Grieks goud

De Grieken in Rusland

Op zoek naar andere woonplaatsen reisden de Grieken in het midden van de zevende eeuw v.Chr. naar het oosten. Per schip voeren zij naar de Zwarte Zee, die zij vanwege het ruige weer de Pontos Axeinos, de 'ongastvrije zee' noemden. Eenmaal geland aan de noordkust veranderde dat al snel in Pontos Euxine: de 'gastvrije zee'. Op de huidige Krim, en met name rond de passage tussen de noordelijke schiereilanden, werden nederzettingen gesticht, waarvan de eerste bewoners vooral graan verbouwden en vis vingen en deze exporteerden.

De eerste grote nederzetting, Pantikapeion, wordt in de zesde eeuw gesticht en al spoedig volgen er meer. Deze 'Pontische' steden worden zo machtig dat in de vijfde eeuw een eigen koninkrijk wordt gesticht, dat met name in de vierde eeuw v.Chr. een Gouden Eeuw beleeft.

Na de bloeiperiode van de Griekse beschaving wordt ook het Pontische/Griekse gebied bezet door verschillende heersers en volken. Door de inlijving binnen het grote Russische rijk wordt het in het begin van de negentiende eeuw mogelijk om de verschillende grafheuvels te onderzoeken. Deze expedities, aanvankelijk georganiseerd door de tsaren en later door archeologen van de Hermitage, leveren een schat aan informatie en objecten op. De resultaten van de opgravingen zijn opgenomen in de collectie van de Hermitage. Tot op de dag van vandaag organiseert de klassieke afdeling ieder jaar archeologische expedities. De voorwerpen die tegenwoordig worden gevonden, blijven achter in de provinciale musea van de Krim als hun collectie.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.