Grieks goud

De tentoonstelling

In de Hermitage Amsterdam worden de juwelen per vindplaats chronologisch gegroepeerd. De oudste grafheuvels zijn die van Olbia (zesde-vijfde eeuw v.Chr.) en de eerdergenoemde Zeven Broers-grafheuvel (vijfde eeuw). Uit die laatste grafheuvel is op de tentoonstelling onder meer een spectaculaire gouden drinkhoorn te zien. De vierde eeuw is werkelijk de Gouden Eeuw van de Griekse edelsmeedkunst.

De adembenemende kettingen uit de grafheuvels van Nymphaion en Pantikapeion, bestaande uit gouden lotussen, rozetten en gezichten van de riviergod Acheloös, zijn de mooiste voorbeelden van het fabuleuze vakmanschap van de Griekse edelsmeden. Kettingen, waar de Grieken zeven verschillende namen voor kenden, werden strak om de hals gedragen. Meestal waren het er meer dan één. Naast deze kettingen zijn uit Pantikapaeion ook ringen met afbeeldingen van Penelope en van een Perziër te zien, alsmede twee indrukwekkende gouden armbanden met leeuwenkoppen.

Een van de rijkste vindplaatsen is de grafheuvel Kul Oba (vierde eeuw v.Chr.), waar een inmiddels beroemde kunstschat van de Hermitage werd gevonden: de gedraaide gouden halsring met twee Scythische ruiters. De verfijning van dit object is ongeëvenaard, met zijn details van kleding, houding en gezichtsuitdrukkingen. Ook uit deze grafheuvel stamt een voorbeeld van Griekse oorsieraden, waarvan alle details, zoals kleine beeldjes en filigraanwerk, nauwelijks met het blote oog waarneembaar zijn. Op de tentoonstelling zijn ze met een loep beter te bekijken. Uit de Kekuvatsky-grafheuvel (vierde eeuw v.Chr.) komt een ander hoogtepunt: een gouden lauwerkrans van olijftakken mét olijven. De lauwerkrans was geplaatst op de schedel van de overledene. Lauwerkransen werden in Griekenland gebruikt bij processies, als prijs voor allerlei wedstrijden en ter versiering van godenbeelden.

Een andere beroemde vindplaats is die van de Grote Bliznitza-grafheuvel (laat-vierde eeuw v.Chr.) met onder meer de indrukwekkende pendant met het reliëf van een nereïde (een van de dochters van de zeegod Nereus) op een zeepaard.

'Grieks Goud' sluit af met voorbeelden van laat-Hellenistische juwelen, die duidelijk de overgang van Griekse naar de Romeinse kunst tonen. Naast de sieraden zijn op de tentoonstelling ook enkele terracotta en zilveren vazen te zien. Op de vazen worden vergelijkbare sieraden gedragen door Griekse vrouwen én mannen.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.