Filmprogramma in het studiecentrum

tijdens Impressionisme: sensatie & inspiratie

Openingstijden: woensdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur

Filmprogramma
13 uur

The Impressionists: Painting and Revolution, Waldemar Januszczak, ZCZ Films, 2011. (Engels gesproken, niet ondertiteld)

Deel 1: Gang of Four

In het eerste deel van de serie onderzoekt kunsthistoricus Waldemar Januszczak de revolutionaire successen van de impressionisten. Hij neemt het verleden van vier van de meest invloedrijke impressionisten onder de loep: Camille Pissarro, Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir en Frédéric Bazille. Januszczak laat zien welke sociale en culturele invloeden hen tot de impressionistische stijl dreven, hoe ze bij elkaar kwamen, de kunstwereld uitdaagden en uiteindelijk voor altijd veranderden. Deze aflevering brengt Januszczak naar de Cariben, de voorsteden van Londen, het Franse platteland en Parijs.

13 uur

The Impressionists: Painting and Revolution, Waldemar Januszczak, ZCZ Films, 2011. (Engels gesproken, niet ondertiteld)

Deel 2: The Great Outdoors

Januszczak zet zijn onderzoek voort door de kijker mee te nemen naar de meest beroemde locaties. Hoewel impressionistische schilderijen er dikwijls zonnig en vreedzaam uitzien, kostte het veel moeite deze sfeer op het doek over te brengen. Zich een weg banend door mist, wind en regen, langs vervaarlijke klippen en door diepe sneeuw, laat Januszczak ons zien dat de beroemde spontaniteit van de impressionisten zeer misleidend is. Ook wordt aan het eind van deze aflevering Paul Cézannes rol in het impressionisme behandeld.

13 uur

The Impressionists: Painting and Revolution, Waldemar Januszczak, ZCZ Films, 2011. (Engels gesproken, niet ondertiteld)

Deel 3: Painting the People

De impressionisten zijn vooral beroemd vanwege hun landschappen, terwijl ze net zo bedreven waren in het schilderen van mensen. Januszczak richt zich op de mensen die geschilderd werden, maar meer nog op Edgar Degas, Gustave Caillebotte en de dikwijls vergeten vrouwelijke impressionisten. Zo laat hij zien hoe Degas in zijn schilderijen en sculpturen constant de heersende normen uitdaagde en toont hij de onorthodoxe gezichtspunten en dramatische perspectieven die Caillebotte in zijn schilderijen gebruikte.

13 uur

The Impressionists: Painting and Revolution, Waldemar Januszczak, ZCZ Films, 2011. (Engels gesproken, niet ondertiteld)

Deel 4: Final Flourish

In het laatste deel worden de laatste jaren van het impressionisme onder de loep genomen, waarbij de laatste gezamenlijke tentoonstelling als beginpunt van deze aflevering fungeert. Januszczak neemt het werk van Georges Seurat onder de loep, maar ook Vincent van Goghs periode in Parijs komt aan bod. De film eindigt met een terugblik op Monet en zijn waterlelieschilderijen, waarbij Januszczak onderzoekt hoe een zware vorm van staar zorgde voor een grote verandering in Monets kleurenpalet en penseelstreken.

De regisseur

Waldemar Januszczak (12 januari 1954) studeerde kunstgeschiedenis aan de universiteit van Manchester. Hij werd vooral bekend als kunstcriticus voor The Guardian en The Sunday Times en won tweemaal de prijs voor Critic of the Year. Naast zijn werk als kunstcriticus heeft Januszczak vele kunstdocumentaires gemaakt en was hij in 2008 gastcurator voor de tentoonstelling Statuephilia in het British Museum.

Deze dvd-serie is ook verkrijgbaar in de Museumshop van de Hermitage Amsterdam.

Het studiecentrum is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden, ook voor niet-tentoonstellingsbezoekers.

U vindt hier achtergrondinformatie over de tentoonstelling, maar ook over de geschiedenis van Rusland, St.-Petersburg en Amstelhof.

© Foto: Jørgen Koopmanschap

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.