Biografieën kunstenaars

Amédée Ozenfant

Amédée Ozenfant (1886-1966) kreeg zijn eerste tekenlessen in zijn geboorteplaats Saint-Quentin en verhuisde in 1905 naar Parijs om daar toegepaste kunst en schilderkunst te studeren. Hij schilderde een tijdlang als kubist. Rond 1916 keerde hij deze stroming de rug toe, omdat hij vond dat het een louter decoratieve stijl was geworden, die zijn kracht had verloren. Ozenfant ontwikkelde een nieuwe methode, die hij ‘purisme’ noemde. Deze ideale kunst zou moeten bestaan uit heldere, geordende vormen, geïnspireerd door machines en de moderne industriële maatschappij. In zijn eigen stillevens richtte hij zich op – machinaal vervaardigde – kannen, glazen en flessen in sobere kleurstellingen, weergegeven in strak geordende composities. Samen met de Zwitserse architect Charles-Édouard Jeanneret (Le Corbusier) publiceerde hij zijn ideeën in 1917 in het boek Après le Cubisme. Ook organiseerden zij gezamenlijk puristische tentoonstellingen en zetten zij hun theorieën verder uiteen in het tijdschrift L’Esprit Nouveau (1920-1925) en in boeken. Ozenfant gaf daarnaast les aan verschillende, door hemzelf opgerichte kunstscholen, eerst in Parijs, vanaf 1935 in Londen en later in New York. In de jaren dertig maakte hij allegorische composities. In 1955 keerde hij terug naar Frankrijk, waar hij de rest van zijn leven bleef, tot aan zijn dood in 1966.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.