Biografieën kunstenaars

André Derain

André Derain (1880-1954) volgde van 1898 tot 1900 lessen aan de Académie Carrière in Parijs, tegelijk met Matisse. Vanaf 1900 deelde hij een atelier met De Vlaminck en schilderde hij zijn eerste landschappen. Terwijl veel van zijn fauvistische tijdgenoten eerst een impressionistische fase doormaakten, ontwikkelde Derain al vroeg een heel eigen stijl met brede verfstreken en een gedurfd kleurgebruik, geïnspireerd door Van Gogh en Cézanne. Vanaf 1901 tot 1904 moest de schilder zijn opleiding onderbreken voor zijn militaire dienst; daarna vervolgde hij zijn studie aan de Académie Julian.

In de zomer van 1905 verbleef Derain samen met Matisse in het Zuid-Franse Collioure. De vernieuwende landschappen in felle, onrealistische kleuren die zij daar schilderden, werden tentoongesteld op de Salon d’Automne van 1905. De doeken ontlokten de criticus Louis Vauxcelles een vergelijking met ‘fauves’, wilde beesten, een scheldwoord dat later als geuzennaam werd gebruikt. Zo werd Derain, samen met Matisse en De Vlaminck, een van de grondleggers van het fauvisme. In 1907 ging hij op Montmartre wonen, waar hij veel contact had met Picasso. Onder invloed van Picasso en Braque begon zijn werk in die jaren meer kubistische elementen te vertonen. Ook verving hij zijn felle, fauvistische palet door de meer gematigde tonen van het kubisme. Toch werd hij nooit een kubist ‘pur sang’ en al snel sloeg hij een andere weg in. Hij bestudeerde het werk van oude meesters en ging op zoek naar het ‘eeuwige’ in de natuur en naar een logische harmonie in de compositie.

Derain was een geziene figuur in de internationale kunstwereld en exposeerde op tentoonstellingen van de Neue Künstlerverein en Der blaue Reiter in München en op de Armory Show in New York. Vanaf ongeveer 1920 verbleef hij grotendeels in Zuid-Frankrijk, waar zijn stijl steeds minder vernieuwend werd. Een bezoek aan Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog moest hij bekopen met een onverdiende reputatie als collaborateur. In 1953 kreeg hij een ooginfectie, waardoor zijn gezichtsvermogen afnam. Hij stierf een jaar later, nadat hij door een auto was aangereden. Zijn werk raakte om politieke redenen in de vergetelheid, maar wordt tegenwoordig weer zeer gewaardeerd.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.