Biografieën kunstenaars

Chaim Soutine

Chaim Soutine (1893-1943) was het tiende kind van een arme joodse kleermaker in een dorpje dicht bij Minsk. Hij studeerde drie jaar lang aan de Kunstschool in Vilnius en vertrok in 1913 naar Parijs om zijn opleiding te vervolgen aan de École des Beaux-Arts, bij Fernand Cormon. Op Montparnasse kwam hij in contact met andere, voornamelijk joodse kunstenaars, zoals Marc Chagall en Amedeo Modigliani. In het Louvre bewonderde Soutine de grote meesters uit het verleden, vooral Chardin, Courbet en Rembrandt. In de daarop volgende jaren ontwikkelde de schilder zijn eigen stijl. Zijn doeken tonen vaak trieste, eenzame mensen, met verwrongen gezichten, in een ondefinieerbare ruimte. Kenmerkend daarbij is de ruwe manier van schilderen, met dikke, pasteuze verfstreken, expressionistische deformaties en felle kleuren.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de schilder gesteund door Leopold Zborowski, een joodse kunsthandelaar die hij via Modigliani had leren kennen. Vanaf 1918 verbleef hij een paar jaar in Zuid-Frankrijk, waar hij vooral bloemstillevens en landschappen schilderde. De Amerikaanse kunstverzamelaar Albert C. Barnes verwierf vanaf 1923 meer dan vijftig van zijn doeken en promootte Soutine in de Verenigde Staten, waar zijn ster snel rees. Midden jaren twintig vervaardigde de kunstenaar zijn beroemde serie schilderijen van een geslachte os, geïnspireerd door een werk van Rembrandt. Daarnaast schilderde hij andere dode dieren, portretten, koorknapen en piccolo’s. In de loop van de jaren dertig werd de sfeer in Parijs door de crisis en opkomende jodenhaat steeds grimmiger. Na de Duitse inval moest Soutine onderduiken en ging zijn gezondheid snel achteruit. In 1943 overleed hij na een spoedoperatie alsnog aan de gevolgen van een maagperforatie.

© Chaim Soutine, Zelfportret, 1920-1921, c/o Pictoright Amsterdam 2010

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.