Biografieën kunstenaars

Georges Rouault

Georges Rouault (1871-1958) ging in 1885 in de leer bij een glasschilder, waar hij middeleeuwse glas-in-loodramen restaureerde. In de avonduren volgde hij lessen aan de École Nationale des Arts Décoratifs en vanaf 1891 ging hij naar de École des Beaux-Arts in Parijs. Daar studeerde hij bij Gustave Moreau, die hem stimuleerde en aanmoedigde en al snel zijn mentor en goede vriend werd. Rouaults vroege werk toont de invloed van Moreau, maar ook van oudere meesters als Daumier en Goya. Via Matisse, Marquet en Manguin kwam Rouault in aanraking met het fauvisme. Omdat zijn werk ook vertegenwoordigd was op de Salon d’Automne van 1905 rekenden critici hem vaak deze stroming, maar Rouault zelf was het daar niet mee eens. Zijn geheel eigen benadering kan eerder getypeerd worden als een vorm van expressionisme. Opvallend daarbij zijn de dikke zwarte contourlijnen en de diepe kleuren, die zijn voorliefde voor middeleeuwse glas-in-loodramen laten zien. Rouault schilderde niet naar de natuur, maar vanuit zijn eigen, innerlijke wereld, waarbij hij vaak koos voor groteske overdrijvingen. Vanaf 1916 wijdde de kunstenaar zich een decennium lang uitsluitend aan het maken van prenten en boekillustraties; daarna pakte hij het schilderen weer op. Als diepgelovige rooms-katholiek concentreerde Rouault zich voor de rest van zijn leven vooral op religieuze thema’s, vaak in combinatie met sociale aspecten en het menselijk lijden. Naast schilderijen en prenten maakte de veelzijdige kunstenaar ook keramiek, glas-in-loodramen en ontwerpen voor tapijten en toneeldecors.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.