Biografieën kunstenaars

Henri Le Fauconnier

Henri Le Fauconnier (1881-1946) verhuisde in 1901 vanuit Noord-Frankrijk naar Parijs, waar hij eerst rechten studeerde en daarna schilderlessen volgde, onder ander aan de Académie Julian. Henri Fauconnier wijzigde zijn achternaam in Le Fauconnier en nam in 1904 voor het eerst deel aan de Salon des Indépendants. Zijn aanvankelijk fauvistische stijl, beïnvloed door Matisse, schoof gaandeweg op in de richting van het kubisme. De invloed van Cézanne was daarbij een belangrijke factor. Op de Salon des Indépendants van 1911 lokten Le Fauconnier en collega’s als Fernand Léger en Robert Delaunay een schandaal uit met hun kubistische werken. Le Fauconnier werd in zijn eigen tijd gezien als een leidende figuur van deze ‘kubisten van Montparnasse’ en als zodanig onderhield hij vele contacten met andere Europese avant-gardekunstenaars. Zo schreef hij op uitnodiging van Kandinsky een theoretische tekst voor de catalogus van de Neue Künstlerverein in München, waar hij ook lid van werd. Later werd zijn werk als voorbeeld van de nieuwste kunst gepubliceerd in de almanak Der Blaue Reiter en tentoongesteld in Moskou.

Le Fauconnier was toevallig in Nederland toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak en bleef er uiteindelijk zes jaar. Inmiddels toonde zijn werk een combinatie van kubisme en expressionisme, waarmee hij in Nederland veel succes en invloed had. In 1920 keerde hij terug naar Frankrijk; zijn werk werd daarna realistischer en minder vernieuwend. Le Fauconnier stierf in 1945 aan een hartaanval.

© Henri Le Fauconnier, The Signal, 1915, ‘Staatsmuseum Hermitage St.-Petersburg’

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.