Biografieën kunstenaars

Maurice de Vlaminck

Maurice de Vlaminck (1876-1958) verdiende aanvankelijk de kost als violist, muziekleraar en wielrenner. Daarnaast begon hij rond 1893 met schilderen, in het atelier van een plaatselijke kunstenaar. Een toevallige en inspirerende ontmoeting in de trein met André Derain in 1900 zou zijn leven verregaand beïnvloeden. De Vlaminck en Derain werden goede vrienden en deelden in 1900-1901 een atelier. Bij een bezoek aan een tentoonstelling van Van Gogh in Galerie Bernheim-Jeune in 1901 raakten de twee vrienden zeer onder de indruk van diens krachtige toets en intense kleuren. Beiden experimenteerden met de expressieve penseelstreken van Van Gogh en met het gebruik van losse toetsjes verf om beweging te suggereren.

Met Matisse, Derain en anderen exposeerde De Vlaminck in 1905 in de Salon d’Automne. Met zijn felle kleurgebruik en gedurfde composities werd de vrijwel autodidactische schilder een van de leidende figuren van het fauvisme. Al snel werd zijn werk ontdekt en gekocht door bekende kunsthandelaars zoals Ambroise Vollard en Daniel-Henry Kahnweiler. Vanaf 1907 maakten zijn fauvistische kleuren echter al weer plaats voor een gematigder palet. Een overzichtstentoonstelling van Cézanne in 1907 had veel invloed op De Vlaminck en inspireerde hem tot het aanbrengen van meer structuur en een sterkere ordening in zijn landschappen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte de schilder in een fabriek en begon hij met het schrijven van poëzie. Daarna vestigde hij zich ten noordwesten van Parijs om vooral landelijke scènes te schilderen. De Vlaminck was een veelzijdig kunstenaar: naast schilderijen, prenten en gedichten, maakte hij ook keramiek en boekillustraties en schreef hij zijn memoires. Bovendien was hij een van de eerste verzamelaars van de Afrikaanse kunst, die veel invloed zou hebben op de ontwikkelingen in de schilderkunst en met name het kubisme.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.