Catalogus en kinderboek

Alle publicaties zijn te koop in de Museumwinkel van Hermitage Amsterdam. De winkel is zonder entreekaartje te bezoeken. Ook kunt u de publicaties bij uw eigen boekwinkel in de buurt bestellen met behulp van de ISB nummers.

Catalogus

Bij de tentoonstelling Matisse tot Malevichis een prachtige full color catalogus verschenen. Deze catalogus is zowel in het Nederlands als in het Engels te verkrijgen in onze museumshops en is ook bij uw eigen boekhandel te bestellen.

Catalogus Matisse tot Malevich. Pioniers van de moderne kunst uit de Hermitage
ISBN 978-90-78653-17-2
Prijs € 29,95
Catalogus Matisse to Malevich. Pioneers of Modern Art from the Hermitage
ISBN 978-90-78653-18-9
Prijs € 29,95

Kinderboek

Bij de tentoonstelling Matisse tot Malevich is een prachtig kinderboek verschenen. Dit gaat over Henri Matisse, een wereldberoemde Franse schilder uit de twintigste eeuw. Matisse staat bekend als de schilder van de kleur. Op een dag komt zijn dochter Marguerite langs op het atelier. Matisse zit mokkend in een stoel. Hij weet niet hoe hij verder moet met een schilderij. ‘Dan neem je toch gewoon rode verf, dat is toch je favoriete kleur?’ grapt zijn dochter. Matisse antwoordt dat de zaak niet zo eenvoudig ligt en ze raken in gesprek. Lees mee en leer van alles over Henri Matisse en zijn tijdgenoten. Wat is jouw lievelingskleur? Dit boek staat vol met opdrachten om zelf met teken- en schildermateriaal aan de slag te gaan.

Ceciel de Bie schrijft en illustreert sinds 1998 kunstboeken voor kinderen, ondermeer voor het Van Gogh Museum, het Getty Museum in Los Angeles en het Museum of Modern Art in New York. Voor het boek Rembrandt doeboek voor kinderen ontving zij een Zilveren Griffel.

Kinderboek Hermitage De rode verfstreken van Henri Matisse
Auteur Ceciel de Bie
Uitgever Museumshop Hermitage Amsterdam
ISBN 978 90 78653 19 6
Prijs € 19,95

Technische gegevens

Aantal pagina’s 72
Aantal illustraties 140
Formaat in cm 21 cm x 26 cm staand
Bindwijze genaaid, gebonden
Verschijningsdatum maart 2010

Eerdere publicaties

Gedenkboek

Hermitage Amsterdam, van verpleeghuis tot museum

Ter gelegenheid van de opening van de Hermitage Amsterdam in 2009 is een speciaal gedenkboek uitgegeven. Het is een rijk geïllustreerd boek met daarin de geschiedenis van Amstelhof en de ontstaansgeschiedenis van de Hermitage Amsterdam.

 • Titel: Hermitage Amsterdam, van verpleeghuis tot museum
 • Nederlands en Engels
 • 288 pagina’s en circa 150 afbeeldingen
 • ISBN: 978-90-78653-09-7 Nederlands
  ISBN: 978-90-78653-11-0 Engels
 • uitgegeven door Museumshop Hermitage Amsterdam
 • € 34,95

Kinderboek

Boris X. De kattentsaar van de Hermitage in St. Petersburg

Voormalig journaliste en kindertheatermaakster Ella Reitsma is gevraagd een speciaal kinderboek te schrijven. Titel van het boek is Boris X. De kattentsaar van de Hermitage in St. Petersburg, voor kinderen vanaf acht jaar. Kattentsaar Boris geeft een rondleiding door de Hermitage in St.-Petersburg. Hij is de opperkat in een gemeenschap van katers en poezen die al eeuwen in de kelders van de Hermitage huist en tot taak heeft muizen te vangen. Nu moet er nieuw bloed van buiten komen: de katten en poezen zijn lui en vadsig geworden en de meeste moeten van muizen niets hebben. Probleem. Boris, een Blauwe Rus, een oude kater, woont al generaties lang in de Hermitagekelders en ontvangt aan het begin van het boek een sollicitant die voor nieuwe vitaliteit in zijn groep moet zorgen.

Deze Tatja is een echte straatkat, zonder manieren en van zeer twijfelachtige afkomst. De nieuweling moet uitgelegd krijgen wat de Hermitage voor een instelling is en welke interessante zalen en objecten er te zien zijn. Zoals de Troonzaal van Peter de Grote, de bibliotheek van tsaar Nicolaas II, de negentiende-eeuwse eetkamer, de salon, de sieraden van de Scythen en de bijlen en andere gebruiksartikelen van de vroege ‘Russen’ in Siberië.

Ook de moderne kunst komt natuurlijk ter sprake. Boris vindt een Matisse en een Picasso géén kunst maar kinderwerk van slechtzienden. De sollicitant vindt het juist wel bijzonder.

Omdat Boris niet alles kan weten, laat hij zich bij de rondgang adviseren door zijn favorieten: een Birmaanse kat, een Siberische, een Egyptische en andere katten die ooit een voorvader of -moeder hadden in de streken waaruit de kunstobjecten komen.

 • Titel: De kattentsaar van de Hermitage in St. Petersburg
 • Nederlands
 • 72 pagina’s met circa 75 afbeeldingen
 • ISBN: 978-90-78653-12-7 Nederlands
 • uitgegeven door Museumshop Hermitage Amsterdam
 • € 19,95

Tentoonstellingscatalogus

Aan het Russische hof

De catalogus Aan het Russische hof vertelt het verhaal van de tentoonstelling en geeft ook achtergrondinformatie, in vier wetenschappelijke en twaalf kortere, meer toegankelijke artikelen over verschillende aspecten van de tentoonstelling. Ook bevat de catalogus een stamboom van de Romanovs en uitleg over de complexe hiërarchie aan het Russische hof. Achterin is zoals gebruikelijk een lijst van alle objectbeschrijvingen te vinden.

 • Titel: Aan het Russische hof
 • Nederlands en Engels
 • 336 pagina’s en circa 300 kleurenafbeeldingen
 • ISBN: 978-90-78653-13-4 Nederlands
  ISBN: 978-90-78653-14-1 Engels
 • uitgegeven door Museumshop Hermitage Amsterdam
 • € 34,95

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.