Het leven van Peter Paul Rubens

1577Peter Paul Rubens wordt geboren op 28 juni in Siegen ( Duitsland).
1578Het gezin verhuist naar Keulen.
1587Dood van Jan Rubens. De vader van de kunstenaar.
1589Rubens' moeder, Maria Pypelinckx, keert met haar kinderen Blandina, Filips en Peter Paul terug naar de Latijnse school van Rombout Verdonck.
1591Rubens in de leer bij Tobias Verhaecht.
1592In de leer bij Adam van Noort.
1594-95Verhuist naar het atelier van Otto van Veen.
1598Wordt meester van het Antwerpse Sint-Lucasgilde.
1600Vertrekt op 9 mei naar Italië. Benoemd als hofschilder van Vincenzo Gonzaga in Mantua.
1601-02Reist naar Rome.
1603Reist naar Spanje. Schildert Ruiterportret van de hertog van Lerma (Prado, Madrid).
1604Terug in Mantua.
1605Voltooit drie schilderijen voor het koor van de jezuïetenkerk Sta. Trinità in Matua.
1606-08Keert terug naar Rome. Krijgt opdracht voor het hoogaltaarstuk van de Sta. Maria in Vallicella. De eerste versie wordt in 1607 geweigerd; de tweede is gereed in 1608.
1608Dood van zijn moeder. Rubens vertrekt naar Antwerpen.
1609Rubens wordt benoemd als hofschilder van de aartshertogen Albrecht en Isabella in Brussel, maar blijft in Antwerpen wonen waar hij zijn atelier vestigt. Trouwt op 3 oktober met Isabella Brant. Schildert de Aanbidding der Wijzen (Prado, Madrid) en De kunstenaar en zijn vrouw in een kamperfoelieprieel (Alte Pinakothek, München).
1610Begint aan de Kruisoprichting voor de Sint-Walburgiskerk (nu in de kathedraal, Antwerpen). Koopt een huisop de Wapper dat hij uitbreidt om er zijn atelier in onder te brengen.
1611Begint aan de Kruisafneming (kathedraal, Antwerpen). Zijn eerste kind, Clara Serena, wordt geboren. Dood van zijn broer Filips Rubens.
1614Geboorte van Albert, Rubens' eerste zoon.
1615-20Samenwerking met Jan I Brueghel en Frans Snyders.
1616Antoon van Dyck komt als assistent in het atelier werken.
1618Geboorte van Rubens' tweede zoon, Nicolaas. Uit een lijst van te koop aangeboden werken blijkt dat Rubens zijn Daniël in de leeuwenkuil voltooid heeft. De Decius Mus-tapijtencyclus wordt in Brussel geweven.
1620Krijgt opdracht voor 39 plafondschilderingen op doek en drie altaarstukken voor de jezuïetenkerk (Sint-Carolus-Borromeus) in Antwerpen.
1621Van Dyck verlaat het atelier en reist naar Engeland. Rubens krijgt de opdracht van Maria de' Medici om de Medici-cyclus te schilderen voor het Palais de Luxembourg in Parijs.
1622-25Reist herhaaldelijk naar Parijs in verband met de Medici-cyclus. Ontmoet Nicolas-Claude Fabri de Peiresc. Begin van Rubens' diplomatieke activiteiten. Voor aartshertogin Isabella voert hij onderhandelingen over vrede in de Nederlanden.
1623Overlijden van zijn dochter Clara Serena.
1624Rubens wordt geadeld door Filips IV. Voor aartshertogin Isabella vertrekt hij op geheime missie naar de Noordelijke Nederlanden.
1625Plechtige onthulling van de Medici-cyclus. Ontmoet de Hertog vsan Buckingham in Parijs. Begint aan de Tenhemelopneming van Maria voor de Antwerpse kathedraal.
1626Dood van Isabella Brant.
1627Reist naar Rotterdam, Delft, Amsterdam en Utrecht voor geheime ontmoetingen met Balthasar Gerbier, agent van Buckingham. Begint aan de Eucharistie-reeks voor het klooster van de Descalzas Reales in Madrid.
1628Begint aan de (nooit afgewerkte) cyclus van Hendrik IV voor het Palais du Luxembourg. Schildert Madonna met heiligen voor Sint-Augustinus, Antwerpen. Vertrekt op de diplomatieke missie naar Madrid. Ontmoet Velázquez. Schildert het Ruiterpotret van Filips IV (origineel verloren; kopie in Uffizi, Florence) en portretten van de Koninklijke familie. Kopieert schilderijen van Titiaan.
1629Verlaat Madrid op 29 april en reist via Parijs, Brussel en Antwerpen naar Engeland om het vredesverdrag met Spanje voor te bereiden. Schildert Allegorie van de Vrede voor Karel I.
1630Wordt door Karel I geridderd voordat hij in maart naar Antwerpen vertrekt. Trouwt met Hélène Fourment op 6 december. Begint aan het Ildefonso-altaarstuk voor Sint-Jacob-op-de-Coudenberg in Brussel (nu Kunsthistorisches Museum, Wenen)
1631Ontvangt Maria de' Medici. Reist naar Den Haag voor voortzetting vredesonderhandelingen.
1632Geboorte van zijn dochter Clara Johanna.
1633Geboorte van zijn zoon Frans.
1634Voltooit de doeken voor Banqueting House, Whitehall, Londen. Ontwerpt decoraties voor de Blijde Intrede in Antwerpen van kardinaal-infant Ferdinand. Schildert rond dezelfde tijd De liefdestuin.
1635De kardinaal-infant bezoekt Rubens ter gelegenheid van zijn officiële intrede in Antwerpen. Geboorte van Rubens'dochter Isabella Helena. Rubens koopt het buitengoed Het Steen, in Elewijt bij Mechelen. Schildert rond die tijd Het Venusfeest, De drie gratiën, 'Het Pelsken' en verscheidene landschappen waaronder Gezicht op Het Steen in de vroege ochtend.
1636Aangesteld als hofschilder van kardinaal-infant Ferdinand in Brussel. Krijgt opdracht van Filips IV voor de decoratie van het jachtslot Torre de la Parada.
1637Geboorte van zijn zoon, Peter Paul. Krijgt opdracht voor de Kruisiging van Petrus voor de Sint-Pieterskerk in Keulen.
1638De verschrikkingen van de oorlog wordt naar Florence verzonden (Galleria Pitti, Florence).
1639Schildert Het oordeel van Paris voor Filips IV (Prado, Madrid) en rond dezelfde tijd zijn late zelfportret.
1640Op 17 mei maakt hij zijn testament. Rubens overlijdt op 30 mei en wordt begraven op 2 juni.

Peter Paul Rubens (1577–1640), Landschap met een dam, ca. 1635, Zwart krijt, gouache en tempera; gedoubleerd; 43,5 x 59 cm
© State Russian Museum, St Petersburg

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.