Russisch atelier aan de Amstel

10 hedendaagse kunstenaars

23 november 2013 – 5 januari 2014

Op zaterdag 23 november opent De Hermitage Amsterdam de expositie Russisch atelier aan de Amstel. 10 hedendaagse kunstenaars. De expositie, die samenvalt met de afsluiting van het Nederland-Ruslandjaar, toont recent werk van tien kunstenaars die hun roots hebben in Rusland maar al enige tijd wonen en werken in Nederland. In hun kunst worden verschillende thema’s belicht, zoals het soms nomadische internationale bestaan van de hedendaagse kunstenaar, migratie, de schakeling tussen twee werelden, herinneringen aan de tijd in Rusland en vragen rond identiteit. Onder de werken van Andrei Roiter, Slava & Marta, Gluklya, Marina Chernikova, Tatyana Yassievich, Masha Trebukova, Asia Komarova, Irina Popova en Julia Winter zijn schilderingen, fotografie, installaties en video’s. Ook te zien zijn video-interviews met alle betrokken kunstenaars over hun ervaringen in Nederland; in hoeverre werken de herinneringen aan hun moederland door in hun kunst? Russisch atelier aan de Amstel. 10 hedendaagse kunstenaars is mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunsten en is te zien tot en met zondag 5 januari 2014.

Russisch atelier aan de Amstel. 10 hedendaagse kunstenaars is samengesteld door gastcurator Maarten Bertheux. Bertheux is oud-conservator van het Stedelijk Museum, waar hij nauw betrokken was bij de samenstelling van de tentoonstelling Binnen en Buiten de USSR (1990). In 2002 maakte hij de tentoonstelling Nederlandse kunst in het Hermitage Museum St. Petersburg. Als zelfstandig conservator heeft hij Sluizen. Change of Poles (met twaalf Nederlandse en tien Russische kunstenaars) opgezet, die als speciale tentoonstelling van de huidige Moscow Biennale te zien was. Op 14 december houdt Bertheux een lezing met de titel ‘Hoe is de escape van Ilya Kabakov te begrijpen?’ Hierin schetst hij de huidige stand van de Russische kunst binnen Rusland zelf en daarbuiten.

De expositie is te zien tegelijk met Gauguin, Bonnard, Denis. Een Russische liefde voor Franse kunst. Deze grote tentoonstelling loopt tot en met 28 februari 2014 en besteedt aandacht aan een kleine, maar interessante groep jonge Franse kunstenaars, Les Nabis. Voor hen was het werk van Paul Gauguin heel belangrijk. Voortrekkers waren Pierre Bonnard en Maurice Denis. Waar de impressionisten vooral het vluchtige licht in de natuur probeerden te vatten, legden de Nabis de nadruk op kleur en compositie in het platte vlak. De rijke Russische verzamelaar Ivan Morozov was al snel gecharmeerd van de jeugdige talenten en kocht hun werk. Morozov vroeg Denis in 1908 de muzieksalon van zijn huis te decoreren. Een reconstructie van deze exclusieve kamer met zeven schilderingen en zes decoratieve panelen die gezamenlijk de geschiedenis van Amor en Psyche uitbeelden, vormt een van de hoogtepunten van de tentoonstelling. Beeldhouwwerken van Auguste Rodin, Aristide Maillol en Paul Albert Bartholomé tonen hoe gevarieerd de Franse kunst was in deze bloeitijd.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.