Anna en Willem 200 jaar getrouwd!

Hermitage Amsterdam memoreert huwelijk Willem II en Anna Pavlovna met bruidsgeschenk en bijzondere tekening.
Te zien van 12 t/m 28 februari

Vlak na Valentijnsdag is het 200 jaar geleden dat de Nederlandse prins Willem, de latere koning Willem II (reg. 1840–49), in het huwelijk trad met Anna Pavlovna, zuster van tsaar Alexander I. Op 21 februari 1816 vond de bruiloft plaats in het Winterpaleis in St.-Petersburg. Ter gelegenheid van dit jubileum zijn vanaf vandaag uit de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag een tekening van de intocht van het jonge paar in Amsterdam en een gouden zoutvat uit Rusland te zien. Het zoutvat komt uit de uitgebreide bruidsschat van Anna Pavlovna, met onder veel meer ook meubels, juwelen en een miljoen roebel. Ook in de Hermitage St Petersburg wordt het 200 jaar huwelijk van Anna Pavlovna en Willem II herdacht. Op vrijdag 19 februari wordt daarvoor een ceremonie gehouden in de kerk van het Winterpaleis.

Voordat Anna en Willem trouwden, moest de prins wel naar St.-Petersburg afreizen, want een Romanov mocht alleen huwen wanneer beide partijen elkaar hadden ontmoet en hadden ingestemd. Hoewel Anna zichzelf van hogere afkomst achtte, ging zij akkoord met de keuze voor de protestantse Willem. Volgens de huwelijksakte (ook te zien bij de opstelling) kon Anna haar Russisch-orthodoxe geloof behouden, maar zouden de kinderen een protestantse opvoeding krijgen. Het jonge paar ging wonen op Paleis Soestdijk, dat Willem kreeg voor zijn verdiensten in de Slag bij Waterloo in 1815. Het paleis deed Anna denken aan thuis, Pavlovsk bij St.-Petersburg. Net als dat paleis kreeg Soestdijk toen twee vleugels met zuilengalerijen en een grootse vestibule.

Op dit zoutvat staan de initialen van het tsarenpaar Paul I en Maria Fjodorovna en hun kinderen, onder wie Anna Pavlovna. Het was een geschenk van de inwoners van Moskou aan Paul ter ere van zijn kroning in 1796. Anna kreeg het zoutvat van haar ouders bij de bruiloft met prins Willem. In 1937 kregen prinses Juliana en prins Bernhard het weer als huwelijksgeschenk van koningin Wilhelmina.

Ritueel zoutvat uit de bruidsschat van Anna Pavlovna
Rusland, 1796
Goud, email

Kerkdienst in de Grote Kerk van het Winterpaleis ter herdenking van het 200 jaar huwelijk van Grootvorstin Anna Pawlovna en Prins Willem van Oranje, toekomstige koning Willem II.
Aanwezig waren o.a. prof. dr. Mikhail Piotrovsky, directeur van de Hermitage, dr. George Vilinbakhov, onderdirecteur van de Hermitage, dhr. Hans Wesseling, Consul-Generaal der Nederlanden in St. Petersburg en vader Nikon, hoofd van de Russisch-Orthodoxe Kerk van de Heilige Maria Magdalena te Den Haag.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.