Bijzondere feiten
Spaanse Meesters uit de Hermitage

28 november 2015 – 29 mei 2016

Kunst van buiten ons blikveld

In Nederlandse musea zijn ze bijna niet te vinden, de werken van Spaanse Meesters. Het Rijksmuseum heeft een klein aantal werken van Murillo, El Greco en Goya, maar dat is een uitzondering. Je moet ervoor naar het Prado in Madrid, naar de Spaanse zalen van het Louvre of... naar de Hermitage. In St.-Petersburg vind je een collectie Spaanse kunst die in kwaliteit en diversiteit zijn gelijke buiten Spanje niet kent.

Francisco de Zurbarán, San Fernando, 1630–34
José de Ribera, Sint Hiëronymus en de engel, 1626
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Een kwart van de collectie

De Spaanse collectie bevat ruim 160 schilderijen van meesters uit de Spaanse Gouden Eeuw, de periode vanaf de tweede helft van de zestiende tot aan het eind van de zeventiende eeuw. Daarvan komen er maar liefst 40 naar Nederland, waaronder onbetwiste topstukken. Zij krijgen allemaal een plaats in de grote zaal.

Bartolomé Esteban Murillo (kring), Twee vrouwen achter een tralieraam, ca 1645
Pedro de Moya, Portret van een man, 1650–60
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Goya-kamers

Naast zijn prachtige doek Portret van de actrice Antonia Zárate komt een groot aantal etsen uit verschillende grafiekseries van Goya naar de tentoonstelling. Ze krijgen zelfs eigen ruimtes. Grafisch werk is kwetsbaar en mag slechts drie maanden getoond worden. Dankzij de Vrienden van de Hermitage is het mogelijk dat wij de series halverwege kunnen wisselen, zodat toch een half jaar, in twee rondes, 56 etsen te zien zijn, uit alle vier grote series van Goya: Los Caprichos, Los Desastres de la Guerra, La Tauromaquia en Los Disparate.

Zelfportret (Francisco De Goya y Lucientes), Blad 1 van Los Caprichos, 1797–98
Daar hielp niets tegen (Nohubo remedio), Blad 24 van Los Caprichos, 1797–98
© State Hermitage Museum, St Petersburg

19e en 20e eeuwse schilders

De Hermitagecollectie Spaanse schilderkunst uit de negentiende en twintigste eeuw bestaat uit een twintigtal uiteenlopende werken. Een bescheiden aantal, maar tamelijk belangrijk voor een museum buiten Spanje.
Meesters uit de Gouden Eeuw dienden voor hen vaak als voorbeeld, maar ze vertegenwoordigen ook de kunststromingen van hun eigen tijd. De meeste werken uit deze collectie komen naar Amsterdam, waar ze te zien zijn in de bovenkabinetten.

Vicente Palmaroli y González, Ballerina, 1870–90
Ignacio Zuloaga, Toiletmaken voor het stierengevecht, 1903
Hermenegildo Anglada y Camarasa, Spaanse dans, 1901
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Mix door dj Von Rosenthal

De Hermitage Amsterdam heeft de Nederlandse klassieke-muziek-dj Von Rosenthal gevraagd een mix te maken voor de tentoonstelling. Hij verdiepte zich in de Spaanse collectie van de Hermitage en reisde naar Madrid, waar hij El Escorial en het Museo del Prado bezocht. Von Rosenthal liet zich inspireren door de Spaanse meesters en selecteert voor tien verschillende plekken in de tentoonstelling een track uit zijn mix. Verwacht muziek van Ruperto Chapi, Orlando de Lassus, sonates uit de Spaanse periode van Domenico Scarlatti, Paco de Lucia, maar ook Gharnati; de kruisbestuiving van de Moorse en Spaanse muzikale kunsten. Licht en donker, devotie en strijd: de soundtrack geeft een tedere maar passionele extra dimensie aan het beleven van deze wonderlijke verzameling van Spaanse meesterwerken. Bezoekers kunnen de tracks beluisteren via de audiotour, die is inbegrepen in het toegangskaartje, of via de smartphone.

Foto Ellis Faas

Picasso

De tentoonstelling heeft een bijzonder slot, met gevarieerd en vrij onbekend vroeg werk van Pablo Picasso. Tijdens het eerste decennium van de twintigste eeuw waren in zijn ‘blauwe’ werken nog motieven en methoden van de oude Spaanse meesters zichtbaar. Zijn Iberische wortels blijken uit Stilleven met glaswerk en door hemzelf beschilderd keramiek. Het stilleven – een genre met grote traditie in Spanje – stelt een typisch Catalaanse wijnkaraf centraal. De gouaches Jongen met hond en Naakte jongen behoren tot een serie uit Picasso’s roze periode, gewijd aan Saltimbanques, rondtrekkende komedianten. De twee gouaches wisselen elkaar af in de tentoonstelling.

Pablo Picasso, Stilleven met glaswerk, 1906
Pablo Picasso, Jongen met hond, 1905
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.