Spaanse Meesters uit de Hermitage.
De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya

28 november 2015 – 29 mei 2016

Op zaterdag 28 november 2015 opent de Hermitage Amsterdam de langverwachte kunsttentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage. De wereld van El Greco, Ribera, Zurbarán, Velázquez, Murillo & Goya. Meer dan zestig meesterwerken, naast een schat aan grafiek en werken van toegepaste kunst: niet eerder was in Nederland zo’n breed overzicht te zien van Spaanse kunst, die ook nauwelijks in Nederlandse museumcollecties vertegenwoordigd is. Er bevinden zich topstukken onder als De apostelen Petrus en Paulus van El Greco (1587–92), Velázquez’ Portret van graaf-hertog Olivares (ca. 1638), Murillo’s Onbevlekte Ontvangenis (ca. 1680) en Goya’s Portret van de actrice Antonia Zárate (1810–11), naast schilderijen van leerlingen en latere schilders, tot en met Picasso. Samen vertellen ze van de opkomst en glorie van de Spaanse kunst, de Gouden Eeuw, waarvan de invloed tot in de moderne tijd zou reiken.

Spanjes Gouden Eeuw

De late zestiende en zeventiende eeuw gelden als de Gouden Eeuw van de Spaanse schilderkunst, net als van de Nederlandse. In de tijd dat de Nederlanden zich tegen de Spaanse overheersing begonnen te keren, ontwikkelde Spanje zijn eigen artistieke signatuur. Filips II, absoluut monarch in een door de katholieke kerk gedomineerde maatschappij, gaf in 1563 opdracht tot de bouw van El Escorial. Het enorme paleis-kloostercomplex nabij Madrid werd gedecoreerd door grote Spaanse en Italiaanse meesters. De onvoorstelbare rijkdom, vooral te danken aan de koloniale goudkoorts – Spanje noemde zichtzelf ‘het Rijk waar de zon nooit ondergaat’ – bracht schilders vele opdrachten voor de koning, kerken en particulieren. De Spaanse kunst floreerde.

El Greco (Doménikos Theotokópoulos) (1541–1614), De apostelen Petrus en Paulus, 1587–92
Diego Velázquez de Silva (1599–1660), Hoofd van een man in profiel, ca. 1616
Bartolomé Esteban Murillo (1617–1682), Onbevlekte Ontvangenis, ca. 1680
Francisco José de Goya y Lucientes (1746–1828), Portret van de actrice Antonia Zárate, ca. 1810–11
Pablo Picasso (1881 –1973), Jongen met hond, 1905
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Opmerkelijk in de werken van de grote Spaanse schilders is een schitterende samenkomst van het spirituele en het theatrale. Beïnvloed door de Italianen ontwikkelden El Greco, Ribera en Zurbarán een herkenbare Spaanse karakteristiek, met nog intensere licht-donkercontrasten. Hun werken ademen het temperament en de trots van het Iberische schiereiland. Murillo en de toonaangevende Velázquez voegden daaraan hun eigen handschrift toe en kwamen tot nieuwe hoogtepunten. Later trad het al even imponerende talent Goya in hun voetsporen met een confronterend realisme. Beroemd zijn ook diens indringende grafiekseries, waarvan meesterlijke gravures te zien zullen zijn, onder meer uit Los Desastres de la Guerra, over de verschrikkingen van de Napoleontische bezetting van Spanje.

De negentiende- en twintigste-eeuwse schilders zetten de traditie voort met een contrastrijke blik op de maatschappij, die nu eens de zonnige Spaanse cultuur, dan weer de duistere kanten van de geschiedenis weerspiegelen.

De Spaanse kunst vormt een uniek hoofdstuk in de kunstgeschiedenis. Tot en met 29 mei 2016 geven meer dan honderd topwerken uit de grootste en meest diverse collectie Spaanse kunst buiten Spanje, die van de Hermitage in St.-Petersburg, daarvan een krachtig beeld.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.