Alexander, Napoleon & Joséphine

28 maart – 8 november 2015

Het is oktober 1812. Napoleon en zijn troepen verlaten Moskou. De lange opmars van de Franse legers is gestuit: tsaar Alexander I weigert aan Napoleon toe te geven. De stad is door de bewoners verlaten en in brand gestoken. Zonder voorraden kan het leger niet verder. De terugtocht verloopt desastreus. Napoleon verliest een half miljoen manschappen door vrieskou en veldslagen. Het is een keerpunt in de geschiedenis, de opmaat tot de val van Napoleon die uiteindelijk bij Waterloo zal plaatsvinden.

In de tentoonstelling herleeft de strijd tussen twee keizers op het onstuimige Europese toneel. Van hun aanvankelijke vriendschap, de ontmoeting op een vlot in Tilsit, de broze vrede, tot aan de grote veldslagen en het brandende Moskou. Op de achtergrond speelt één vrouw een grote rol in beider levens: Joséphine de Beauharnais. Uiteindelijk belandt haar collectie uit haar paleis Malmaison in het Winterpaleis in St.-Petersburg.

Anoniem, Frankrijk (?), naar Gioacchino Serangeli, Napoleon en Alexander I gaan uit elkaar in Tilsit, Olieverf op doek © State Hermitage Museum, St Petersburg

Spaanse kunst

Deze tentoonstelling verhaalt van de vorming en ontwikkeling van Spanje, van de vijftiende tot negentiende eeuw, met een hoofdrol voor het Spaanse hof. De Hermitage in St.-Petersburg was het eerste museum buiten Spanje met een aparte afdeling Spaanse kunst. De gevarieerde collectie omvat toegepaste kunst, zoals majolica, wandtapijten en wapens, van grote allure, maar ook schilderkunst van het hoogste niveau, met topstukken als De heiligen Peter en Paul (1587–92) van El Greco, Het middagmaal (ca. 1617) van Diego Velázquez en De actrice Antonia Zárate (1810–11) van Fransisco Goya.

Francisco de Goya y Lucientes, Portret van de actrice Antonia Zárate, 1810–11. Olieverf op doek © State Hermitage Museum, St Petersburg

Catharina de Grote

Ter gelegenheid van het tweede lustrum van de Hermitage Amsterdam – en ruim twintig jaar na de aan haar gewijde tentoonstelling in De Nieuwe Kerk – is Catharina de Grote te gast in de Hermitage Amsterdam. Een veelomvattende, meeslepende tentoonstelling over haar leven en kunstcollecties.

Fjodor Rokotov naar Alexander Roslin, Portret van Catharina de Grote, 1780–90 (origineel 1777–78). Olieverf op doek © State Hermitage Museum, St Petersburg

1917. Van Romanov tot revolutie

Hét kantelpunt in de Russische geschiedenis: het jaar 1917. Film, foto’s, schilderijen en toegepaste kunst schetsen het leven van het laatste tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra, en de politieke en sociale verhoudingen tijdens hun regering en natuurlijk daarna. Wat gebeurde er met de kunstcollecties van de tsaren na de overname van het Winterpaleis en hoe reageerden kunstenaars op de politieke omwentelingen van 1917 en erna?

Ilja Jefimovitsj Repin, Portret van tsaar Nicolaas II, 1895. Olieverf op doek © State Hermitage Museum, St Petersburg

Hollandse Meesters

Hollandse Meesters aan de Amstel, een lang gekoesterde wens van de Hermitage Amsterdam. De collectie Hollandse Meesters (schilderijen, prenten en tekeningen) van de Hermitage is een van ’s werelds grootste. Russische verzamelaars van Hollandse schilders waren er vele, hun verzamelingen bestrijken vele eeuwen. Peter de Grote was gehecht aan zeegezichten, Catharina de Grote kocht grote werken als De veroordeling van Haman (ca. 1665) van Rembrandt. Ook buiten de tsarenfamilie werd verzameld. Graaf Semjonov-tjan-Sjanski verzamelde in de negentiende eeuw hartstochtelijk werken van onder anderen Honthorst, Ruysdael, Post en Lastman. Zijn collectie werd een belangrijke aanvulling op die van de Hermitage.
De Russische liefde voor de grote Hollandse schilders is te zien in 2017–18.

Rembrandt Harmensz. van Rijn, De veroordeling van Haman, ca. 1665. Olieverf op doek © State Hermitage Museum, St Petersburg

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Partner Hermitage voor Kinderen
Internetpartner
Met dank aan

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 25 december 2014 en 27 april 2015
Open op 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar reservations@guideid.com

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.