Venezia! Kunst uit de 18e eeuw

Professor Henk van Os maakt tentoonstelling voor Hermitage Amsterdam

5 maart - 4 september 2005

Nadat eerder de archeologische en historische collecties van de Hermitage in St.-Petersburg centraal stonden in de tentoonstellingen 'Grieks Goud' en 'Nicolaas & Alexandra' - met een onverwacht bezoekersaantal van 160.000 - is het nu de beurt aan de prachtige collectie beeldende kunst. 'Venezia! Kunst uit de achttiende eeuw' de derde tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam.

Zowel St.-Petersburg als Amsterdam wordt vaak het Venetië van het Noorden genoemd. Deze uitdrukking vormt een mooie aanleiding om vanaf 5 maart 2005 hoogtepunten uit de collectie achttiende-eeuwse kunst uit Venetië te laten zien in de Hermitage Amsterdam. Henk van Os, adviseur van de Hermitage Amsterdam, stelde deze bijzondere tentoonstelling samen uit de rijke collectie van de Hermitage in St.-Petersburg. Op de tentoonstelling zijn 65 schilderijen, prenten en tekeningen te zien van kunstenaars als Canaletto, Longhi, Guardi en Tiepolo. Het geheel wordt aangevuld met prachtige voorbeelden van het beroemde Venetiaanse glas.

Venetië beleefde in de achttiende eeuw nog één keer een gouden periode in zijn toch al zo rijke culturele geschiedenis. In de achttiende eeuw was Venetië een cultureel centrum op het gebied van muziek, theater, literatuur en beeldende kunst. Op de tentoonstelling zijn voorbeelden te zien van de beroemde vedute, de stadsgezichten van Venetië die met name voor de Grand Tour-toeristen werden gemaakt door kunstenaars als Canaletto en Bellotto. Een ander genre, de capriccio's, fantasieën van de lagune en andere elementen van de stad, zijn op de tentoonstelling vertegenwoordigd door het geraffineerde werk van Francesco Guardi. Schilders als Tiepolo, die ook ontwerpen maakte voor paleizen in St.-Petersburg, versierden Venetië met indrukwekkende plafonds en altaarstukken.Genreschilders als Longhi tenslotte legden het sociale leven van de stad vast, met zijn bals, carnavals en maskerades.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.