©
© The Leiden Collection
Tot en met 27 augustus 2023

Rembrandt & tijdgenoten

Historiestukken uit The Leiden Collection
©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
Nu te zien
Amsterdam Museum in de Hermitage
©
Museum van de Geest | Amsterdam
Nu te zien
Museum van de Geest | Outsider Art
Ongepolijste kunst van mensen met een bijzondere achtergrond.
©
Ezra Swaanswijk – Mighty Matrix, fotografie: Peter Lange
Nu te zien
Wild Boys
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kan je kunstwerken lenen.
©
© Mounira Al Solh
Binnenkort te zien
ABN AMRO Kunstprijs
Mounira Al Solh wint 11e editie ABN AMRO Kunstprijs

Mounira Al Solh wint 11e editie ABN AMRO Kunstprijs

©
© Janiek Dam
V.l.n.r.: Danila Cahen (curator ABN AMRO Kunstcollectie), Mounira Al Solh, Annabelle Birnie (directeur Hermitage Amsterdam)

Mounira Al Solh (Beiroet, Libanon, 1978) is de elfde winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs. Eind 2023 openen, als onderdeel van deze prijs, twee tentoonstellingen van haar werk, een bij ons in de Hermitage Amsterdam en de andere in de ABN AMRO Kunstruimte op de Zuidas.

De jury was vereerd de prijs te kunnen uitreiken aan Mounira Al Solh. Al Solh is volgens de jury een talentvolle kunstenaar wier oeuvre zowel persoonlijk is als politiek en zowel verleidelijk als activistisch. De manier waarop ze, afwisselend verblijvend in Libanon en Nederland, vanuit deze posities culturen en ervaringen in haar werk verenigt én hoe ze daarin haar omgeving betrekt door samen te werken, vindt de jury van groot belang. 

Zo spreekt Al Solh voor I Strongly Believe in Our Right to Be Frivolous (2012 – heden) met politieke vluchtelingen en immigranten. Ze portretteert hen, in woord en beeld, op geel gelinieerd papier, dat ze associeert met de bureaucratische rompslomp die vluchtelingen moeten ondergaan. Al Solh geeft hun onvertelde verhalen, voortvloeiend uit de orale geschiedenis in de Arabische cultuur, een stem, een plek in de geschiedenis.

©
© Mounira Al Solh
Mounira Al Sol. I strongly believe in our right to be fivolous, 2018, Installation view, Art Institute Chicago.

Over Mounira Al Solh 

Mounira Al Solh (Beiroet, Libanon, 1978, woont en werkt in Zutphen en Beiroet) studeerde in Beiroet en Amsterdam en was van 2012 tot 2014 resident artist aan De Rijksakademie in Amsterdam. Al Solh had solotentoonstellingen bij onder meer Zeno X Gallery, Antwerpen (2023), BALTIC Centre for Contemporary Art, Gateshead (2022), Mori Art Museum, Tokyo (2020), Sfeir-Semler Gallery, Beirut, Lebanon (2019), The Art Institute of Chicago, (2018). Haar werk maakte onderdeel uit van Busan Biënnale Korea (2022), Documenta 14 (2017) en van de Biënnale van Venetië (2015) en werd  getoond op verschillende groepstentoonstellingen in onder meer Van Abbemuseum, Eindhoven (2022, 2019), WIELS, Brussel (2020) en Palais de Tokyo, Parijs (2020). 

©
© Jens Schwarz

Over de ABN AMRO Kunstprijs

De ABN AMRO Kunstprijs wordt dit jaar voor de elfde keer uitgereikt. Het is een prijs voor talent in ontwikkeling. De bank wil hiermee kunstenaars de mogelijkheid geven volgende stappen te maken in hun carrière. De winnaar krijgt een geldbedrag van 10.000 euro, een tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam en in de ABN AMRO Kunstruimte, inclusief een door Irma Boom ontworpen publicatie. Tevens wordt werk van de winnaar aangekocht voor de ABN AMRO Kunstcollectie. 

©
Roy Beusker Fotografie
Geef
De Hermitage Amsterdam is een culturele onderneming die bestaat zonder subsidie.

Benieuwd naar onze activiteiten?

Van lezingen tot concerten