©
Foto Evert Elzinga

Activiteiten

Programma

Programma

Bij de tentoonstelling Classic Beauties presenteert de Hermitage Amsterdam een bijzonder randprogramma met in de zomer optredens van jong jazztalent van het Conservatorium van Amsterdam in de binnentuin. In het najaar kunt u luisteren naar prachtige klassieke concerten in de historische kerkzaal, verhalen over Nederlandse Grand Tour-gangers, de beeldhouwkunst van Canova en andere verdiepende lezingen van inspirerende experts. Met wekelijks instaprondleidingen in het weekend en eens per maand een rondleiding in Nederlandse gebarentaal.

Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig ticket voor de tentoonstelling.

De opgravingen van Pompeï en Herculaneum

Lezing door Eric Moormann
Zaterdag 17 november 2018
14 uur in het Auditorium

De opgravingen in Herculaneum en Pompeï waren belangrijk voor de populariteit van het neoclassicisme. Reizigers prezen wandschilderingen en beelden. Er werden ‘Pompeiaanse huizen’ gebouwd en verkleedpartijen in Romeinse stijl gehouden. Koffiekopje of monumentaal beeld, alles werd gekopieerd of nageaapt. De lezing belicht de opgravingen, de invloed van de vondsten en hun doorwerking in de kunsten.
Eric Moormann, hoogleraar Klassieke Archeologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen en universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, deed intensief onderzoek in Pompeï, Herculaneum en Rome.

Meer informatie

Brigitte van Hagen + Ensemble - Blik op schoonheid

Zondag 25 november 2018
14 uur in de Kerkzaal

Een nieuwe kijk op schoonheid. Wat is dat? Hoe doe je dat? Waarom zou je? De klassieke verhalen uit de tentoonstelling worden ondersteund door de gekozen muziek van DJ von Rosenthal. Een aantal van zijn keuzes klinken ook tijdens dit concert. Wij voeren de stukken uit met een vernieuwde blik. U wordt onder andere verrast met een Ode aan de Maan van Beethoven en Dvorak, een klassieke Mozart met tapdans en Monteverdi met basgitaar. Toegang is gratis met een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling.

Meer informatie

Vrouwen en de Grand Tour

Zaterdag 8 december
14 uur in het Auditorium

Het hoogtepunt van de Grand Tour in de achttiende eeuw is een bezoek aan Rome. De vermogende Tourists laten zich daar graag portretteren en vormen zo een ideale markt voor kunstenaars als Batoni of Mengs. Ook Angelika Kauffmann maakt furore met haar werk. Een bezoek aan haar rijk ingerichte atelier wordt een must.
In Venetië woont en werkt dan nóg een beroemde schilderes, Rosalba Carriera, vermaard om haar flatteuze pastelportretten. Janneke Budding vertelt over deze vrouwelijke kunstenaars en hun omgeving, en over Britse dames op Italiaanse Grand Tour.

Meer informatie

Beethoven en Mozart door Elysium Amsterdam

Zondag 23 december
14 uur in de Kerkzaal

Elysium Amsterdam dankt zijn ontstaan aan de gedrevenheid van Elise Besemer voor kamermuziek. Ze stelde een ensemble van jonge musici samen, van wie zij de bijzondere kwaliteiten goed kende. Door haar passie en haar grote ervaring als violiste in o.a. het KCO (als academist en remplaçant) weet zij met hen een ensemblespel van hoog niveau te bereiken. In de Hermitage Amsterdam speelt Elysium Amsterdam Beethoven en Mozart.

Programma:
L. van Beethoven, strijkkwintet Op. 29 “Storm” (2 delen)
W.A. Mozart, strijkkwintet in g kl, KV 516

Meer informatie

Nieuwjaarsconcert met Kamerkoor Soglasije

Dinsdag 1 januari
14 uur in de Kerkzaal

Meer informatie volgt

Meer informatie
Rondleidingen
Workshops
Familieateliers
Creatieve cursussen voor jong en oud
Rondleiding in NGT – Musea in Gebaren
Instaprondleidingen van het Outsider Art Museum
Voor families en kinderen
Voor scholen
SRC Reizen laat u méér zien!
Ontdek Italië met SRC Reizen!
Speciaal voor de tentoonstelling Classic Beauties is een Grand Tour door bella Italia samengesteld

Classic Beauties in NRC Handelsblad

'De muziek maakt het nog mooier'