©
Antonio Canova, De Drie Gratiën, 1812–16 (detail) © Aurelio Amendola / State Hermitage Museum, St Petersburg

Classic Beauties toont onthullende schoonheid van het neoclassicisme

In Hermitage Amsterdam op ‘Grand Tour’ naar Italië vanaf 16 juni 2018
Publicaties o.a. door Arnon Grunberg

Op zaterdag 16 juni 2018 opent de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling Classic Beauties. Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw.

Het is het verhaal van kunstenaars en reizigers in Italië, vooral Rome, in de tweede helft van de achttiende eeuw. Vanuit heel Europa komen zij naar de Eeuwige Stad om inspiratie op te doen, en om de opgegraven klassieke beelden en bouwwerken te bestuderen. In de bouwkunst komen strakke vormen in de mode, in de beeldende kunst maakt een nieuwe sensuele stijl furore: een naakte, goddelijke schoonheid, nog gedurfder dan bij de Grieken en Romeinen. Het neoclassicisme is geboren. 

©
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Rage
De archeologische vondsten lokken een rage uit onder jonge aristocratische Europeanen. Velen ondernemen de maandenlange reis naar Italië met als hoogtepunt Rome. Zo ook Johann Wolfgang von Goethe en de ‘graaf en gravin van het Noorden’, de latere Russische tsaar Paul I en zijn vrouw Maria Fjodorovna. Zij ontmoeten op hun ‘Grand Tour’ de grote kunstenaars van het moment.

Aan de hand van ruim zestig sculpturen, schilderijen en tekeningen van 25 toonaangevende kunstenaars gaat de bezoeker net als de Grand Touristen op Italiëreis. En treft daar de kunstenaars van die tijd, onder wie Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann, Giovanni Piranesi, en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova. Van hem zijn maar liefst acht sculpturen in de tentoonstelling te zien, waaronder de beroemde Drie Gratiën, Amor en Psyche en Hebe.

Rijke collectie
Voor Classic Beauties heeft de Hermitage Amsterdam exclusief toegang tot de collectie van Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg. Daarnaast is de tentoonstelling verrijkt met bruiklenen uit andere collecties, particulier, maar ook museaal, zoals het Koninklijke Verzamelingen, Den Haag en het Teylers Museum.

Muziek
Bezoekers krijgen een speciale audiotour, die bestaat uit drie routes: muziek, mythologie en highlights. Klassieke muziek dj  Von Rosenthal maakt voor Classic Beauties een soundtrack, die ook als muziektour op de audio set te horen zal zijn. Hij creëert een romantische sfeer waar de muziek de diepere, sensuele onderlaag bij de prachtige werken van o.a. Canova, Mengs en Kauffmann een extra dimensie geeft. Von Rosenthal deed dat in 2016 al bij de tentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage, wat zeer positief ontvangen werd. De audiotour is inbegrepen in het toegangskaartje

Publicaties o.a. door Arnon Grunberg
Bij deze tentoonstelling verschijnen drie bijzondere publicaties. Ten eerste een rijk geïllustreerde catalogus met bijdragen van o.a. de Nederlandse auteurs Thera Coppens, Eric Moormann en Bernard Woelderink.

Daarnaast schreef Arnon Grunberg speciaal voor de tentoonstelling een kort verhaal getiteld Angst voor het naakt, dat in een kleine, mooi gebonden uitgave wordt uitgebracht.

Ook verschijnt er een bijzonder notitieboek: Couture voor Canova, waarvoor zes heel verschillende Nederlandse modeontwerpers Canova’s beeld van Hebe hebben aangekleed. Het resultaat is een bonte collectie aan ontwerpen voor de godin, die tussen de notitiepagina´s door het boekje illustreren.

©
Antonio Canova, De Drie Gratiën, 1812–16 © Aurelio Amendola / State Hermitage Museum, St Petersburg

Het museum is OPEN!

Nu te zien: Rembrandts laatste zelfportret