©
Foto: Eva Bloem

Nieuws

Hermitage ontvangt aangevraagde bijdrage OCW van Mondriaan Fonds
Hermitage is weer OPEN!
Nieuw: podcast 'Voor de Liefste'
Hermitage Amsterdam 21-23 april geopend voor bezoek met sneltest
Hermitage Amsterdam maakt winnaars bouwwedstrijd met LEGO bekend
Binnenkort te zien!
Herbert Seevinck nieuwe voorzitter Vrienden van de Hermitage
Hermitage Amsterdam maakt jury bouwwedstrijd met LEGO bekend
Interview Annabelle Birnie
Op maandag 25 januari 2021 is Annabelle Birnie gestart als directeur van De Nieuwe Kerk en de Hermitage Amsterdam.
Een veilig bezoek aan de Hermitage Amsterdam
Nu te zien: twee nieuwe objecten van Fabergé en Bolin
Hermitage lanceert Grand Art Game
Speciaal voor jongeren van 15 tot 24 jaar met óf zonder kunstkennis | Speel nu gratis online
Museumkeuken van de Hermitage bakt pizza's voor het goede doel
Letter by General Director of the State Hermitage to the staff
About the closing of the museum.
Boodschap van de Algemeen Directeur van Staatsmuseum de Hermitage
Over de sluiting van het museum.
Nieuwe samenwerking met Charles Hollenkamp & Select Catering
HOLLANDSE MEESTERS HER-ZIEN: nu te zien

HOLLANDSE MEESTERS HER-ZIEN geopend

Vanaf maandag 30 september is de tentoonstelling HOLLANDSE MEESTERS HER-ZIEN te zien in de Amsterdam Museum-vleugel van de Hermitage. De tentoonstelling van curator Jörgen Tjon a Fong van Urban Myth is een tijdelijke aanvulling op de permanente tentoonstelling ‘Groepsportretten van de 17e eeuw’ (voorheen ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’) van het Amsterdam Museum in de Hermitage. HOLLANDSE MEESTERS HER-ZIEN toont te midden van de enorme groepsportretten in de grote zaal dertien portretten van bekende Nederlanders van kleur die poseren als een historisch persoon van kleur waarvan op basis van onderzoek bekend is dat ze in de 17e en 18e eeuw in Nederland leefden. De tentoonstelling is te zien tot en met 13 september 2020.

Wie kijkt naar de personen afgebeeld op de schilderijen in ‘Groepsportretten van de 17e eeuw’ zou zich kunnen vergissen en de conclusie trekken dat er in die periode alleen maar witte mensen in Nederland woonden. Op de groepsportretten zijn immers alleen witte personen afgebeeld. Maar hoewel ze niet op de portretten staan, er waren toen wel degelijk mensen van kleur in de stad. Witte mensen en mensen van kleur leven al eeuwen samen in Nederland. Met name Amsterdam was ook al in de 17e en 18e eeuw de thuisbasis van mensen afkomstig uit alle windstreken. Curator van HOLLANDSE MEESTERS HER-ZIEN en theatermaker Jörgen Tjon A Fong van Urban Myth: ‘’Ik was enorm verbaasd toen ik ontdekte dat er een levendige gemeenschap van mensen met roots in niet West-Europese landen in het 17e-eeuwse Amsterdam leefde. En in alle lagen van de bevolking. Veel mensen weten dit niet. De verhalen van deze mensen worden nog nergens verteld. Om een vollediger beeld van de geschiedenis te schetsen is het belangrijk dat dit wel gebeurt. In de fototentoonstelling HOLLANDSE MEESTERS HER-ZIEN geven we een gezicht aan de onbekende historische figuren van kleur en maken dit deel van de geschiedenis zichtbaar voor alle Amsterdammers en Nederlanders.’’

©
Typhoon als Elieser- fotograaf Humberto Tan

Fotoportretten van bekende Nederlanders

In HOLLANDSE MEESTERS HER-ZIEN kruipen prominente Nederlanders van kleur, waaronder voetballer Ruud Gullit, rapper Typhoon, cabaretier/presentator Jörgen Raymann en zangeres Berget Lewis in de huid van de historische Nederlanders van kleur. Humberto Tan, Ahmet Polat, Stacii Samidin en Milette Raats fotografeerden de bekende modellen geheel in stijl van Rembrandt en zijn tijdgenoten en op bijzondere locaties zoals Het Rijksmuseum, Internationaal Theater Amsterdam, Museum van Loon, de Hortus Botanicus en het Amsterdam Museum zelf.

De modellen zijn gekoppeld aan figuren waar zij enige parallellen mee vertonen. Zo fotografeerde Humberto Tan voetballer Ruud Gullit als Jacob Rühle (1751-1828). Jacob Rühle was de zoon van de WIC-medewerker en slavenhandelaar Anthony Rühle en de Afrikaanse vrouw Jaba Botri. Vanaf 1798 woont de schatrijke Jacob in Amsterdam waar hij zeer succesvol het familiebedrijf leidde. Net als Rühle is Ruud Gullit het kind van een witte en een zwarte ouder. HOLLANDSE MEESTERS HER-ZIEN geeft Rühle een gezicht en vertelt zijn verhaal net als dat van twaalf andere Nederlanders van kleur uit de 17e en 18e eeuw.

Groepsportretten van de 17e eeuw

Samen met het Rijksmuseum toont het Amsterdam Museum sinds november 2014 in de permanente tentoonstelling ‘Groepsportretten van de 17e eeuw’ in de Hermitage de grootste verzameling groepsportretten ter wereld. De groepsportretten van Amsterdamse schutters en regenten hangen in een indrukwekkende grote zaal die het middelpunt vormt van een presentatie die gaat over het leven in Hollandse steden in de 17e eeuw. Op deze plek gaan de dertien fotoportretten van 17e-eeuwse Nederlanders van kleur, uit de tentoonstelling HOLLANDSE MEESTERS HER-ZIEN, de dialoog aan met de groepsportretten waarop alleen witte mannen en vrouwen afgebeeld staan. Aan het huidige verhaal die het Amsterdam Museum vertelt over 17e eeuw wordt door HOLLANDSE MEESTERS HER-ZIEN tijdelijk een nieuw perspectief toegevoegd.

Een inclusief museum

HOLLANDSE MEESTERS HER-ZIEN is de eerste in een reeks aanvullende tentoonstellingen in de vaste tentoonstelling ‘Groepsportretten van de 17e eeuw’. Het Amsterdam Museum nodigt hedendaagse makers uit om vanuit steeds wisselende perspectieven tentoonstellingen of interventies te realiseren. Zij bieden aanvullende of tegendraadse contexten op de tentoonstellingen van het Amsterdam Museum en gaan een dialoog aan met de historische collectie van de stad Amsterdam.

Als onderdeel van zijn doorlopende streven om meer inclusief te zijn en perspectieven die niet goed worden vertegenwoordigd ruimte te geven, gebruikt het Amsterdam Museum de term ‘Gouden Eeuw’ niet meer om de periode van de 17e eeuw aan te duiden en wijzigt de titel van de tentoonstelling ‘Hollanders van de Gouden Eeuw’ naar ‘Groepsportretten van de 17e eeuw’. Op zondag 29 september, tijdens de officiële opening van HOLLANDSE MEESTERS HER-ZIEN, organiseert het Amsterdam Museum een symposium waarbij vakgenoten en publiek in discussie gaan over de implicaties van de term ´Gouden Eeuw´, welke verhalen er over de 17e eeuw zouden moeten worden verteld door wie en hoe we dit op een zo inclusief mogelijke manier kunt doen.

Drie Nederlandse topontwerpers: ambassadeurs voor Juwelen!
Nederlandse topontwerpers bezoeken schatkamers in Winterpaleis en kiezen favoriet
Egbert-Jan Weeber heeft een nieuwe liefde en ze heet Amber
Laat u verwonderen en leer anders kijken naar kunst
Het Outsider Art Museum bestaat drie jaar!
Wie jarig is viert feest! Zaterdag 16 maart is er dan ook van alles te doen in het Outsider Art Museum.
Aankomst prehistorisch object in Hermitage Amsterdam: 25.000 jaar
Hermitage presenteert tot 2025 tien nieuwe tentoonstellingen
Hermitage Amsterdam viert de herfst met Festa dell'Arte
Elke dag tentoonstellingen en events met onder andere concerten op zaal, tekenclinics, lezingen en kidspubquiz.
250.000ste bezoeker Hollandse Meesters verrast met vliegtickets
Classic Beauties toont schoonheid van het neoclassicisme
Documentaire over Hermitage en Hollandse Meesters
Vanaf 13 februari om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 2
Hermitage Amsterdam verwelkomde in 2017 503.000 bezoekers
Jonge talenten van Hermitage voor Kinderen exposeren hun werk
Al 100.000 bezoekers in ruim twee maanden voor Hollandse Meesters
Hermitage krijgt drie special edition Heineken® flesjes
50.000 bezoekers in eerste maand Hollandse Meesters
Internationale Vrienden conferentie ‘The Art of Connecting’
Tentoonstelling Hollandse Meesters poëtisch geopend
Hollandse Meesters aangekomen bij Hermitage Amsterdam
ABN AMRO Kunstprijs 2017
Saskia Noor van Imhoff wint ABN AMRO Kunstprijs 2017
Laatste tien dagen 1917. Romanovs & Revolutie
Hermitage Amsterdam en KLM tekenen contract sponsorsamenwerking
Nieuwe tulp met Amstelwater gedoopt voor Hollandse Meesters
340.000 bezoekers zagen Hollandse Meesters uit de Hermitage
Filmklassiekers in de binnentuin van de Hermitage Amsterdam
Marmeren beelden komen tot leven in Classic Beauties
De Hermitage Amsterdam feliciteert Dr. Piotrovsky
Zeven weken langer keizerlijke schittering aan de Amstel

In de herfstvakantie is de Hermitage de hele week open

Ook op maandag 18 en dinsdag 19 oktober!