©
Foto: Eva Bloem

Over het museum

Organisatie
Vacatures
Kom bij ons werken
Duurzaam museum

Duurzaam museum

De Hermitage Amsterdam verduurzaamt zijn bedrijfsvoering en zijn gebouw. De afgelopen jaren hebben we  ons energie verbruik sterk weten terug te brengen. In een museum is er altijd klimaatbeheersing nodig voor het comfort van de bezoekers en om de kunstobjecten te beschermen. Dat kost energie. Maar door slimme ingrepen op het gebied van isolatie en efficiëntere klimaatbeheersing, hebben we het energieverbruik weten terug te dringen.

Daarnaast delen we sinds 2016 warmte- en koude overschotten met de Hortus Botanicus (project Tussen Kunst en Kas). Daarnaast liggen er op het dak van de Hermitage zonnepanelen. 

We nemen deel aan BREEAM-NL In-Use, waarbij deelnemende musea concreet aan de slag gaan met verduurzamen.

Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus delen energie

 Met het vooruitstrevende en kostenbesparende project Tussen Kunst en Kas zijn de Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus sinds 2016 door 425 meter lange buizen duurzaam met elkaar verbonden. De Hermitage moet de kunst koelen, waardoor er een warmte-overschot is. Die restwarmte wordt nu getransporteerd naar de monumentale Palmenkas in de Hortus Botanicus voor de verwarming van de planten. Omgekeerd levert de Hortus gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de kunst. Door deze slimme uitwisseling van warmte en koude besparen we jaarlijks 77.215 m3 gas, 200.000 kWh energie, 259.000 kilo Co2 en 12.950 bomen. Het project heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Duurzaam Erfgoed Award 2016 gewonnen. 

Meer weten? Check tussenkunstenkas.nl.

©
Foto: Evert Elzinga
©
Foto Evert Elzinga
©
© Parool hermitage -hortus infographic
©
Foto Evert Elzinga
©
Foto Evert Elzinga
Geschiedenis
Bestuur
Team

Benieuwd naar onze activiteiten?

Van lezingen tot concerten