Op donderdag 3 maart 2022 kwam er abrupt een eind aan de samenwerking met de Hermitage St.-Petersburg vanwege de aanval van Rusland op Oekraïne. De Amsterdamse Hermitage verbrak de banden met Rusland waardoor de samenwerking met het staatsmuseum werd beëindigd.
Lang heeft de Hermitage Amsterdam zich afzijdig gehouden van politieke ontwikkelingen in het Rusland van Poetin. Politiek richt zich immers op de alledaagse werkelijkheid en onze oriëntatie ligt bij de kunstschatten en -stromingen die eeuwen omspannen. De aanval van Rusland op Oekraïne maakte deze afzijdigheid niet langer houdbaar. De tentoonstelling Russische Avant-garde werd daarom vroegtijdig gesloten.
Dankzij de steun van verschillende Nederlandse musea en de Museumvereniging konden de deuren van het museum geopend blijven. Een tijdelijke programmering met wereldberoemde publiekslievelingen onder de naam Dutch Heritage Amsterdam werd ontwikkeld. Met topstukken als Het Melkmeisje (ca. 1660) van Johannes Vermeer, Het Gele Huis (De straat) (1888) van Vincent van Gogh, Zelfportret (1669) van Rembrandt van Rijn en De toren van Babel (ca. 1560) van Pieter Bruegel I, uit respectievelijk het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum, het Mauritshuis en Museum Boijmans Van Beuningen.