©
Foto: Eva Bloem

Over het museum

Organisatie

Organisatie


De Hermitage Amsterdam wil inspireren, verrijken en reflectie bieden met kunst en geschiedenis. Door onze zorgvuldig opgebouwde banden met het State Hermitage Museum in Sint-Petersburg hadden we toegang tot een van ‘s-werelds beroemdste kunstverzamelingen waaruit wij voor onze tentoonstellingen konden putten. Lang heeft de Hermitage Amsterdam zich afzijdig gehouden van politieke ontwikkelingen in het Rusland van Poetin. Politiek richt zich immers op de alledaagse werkelijkheid en onze oriëntatie ligt bij de kunstschatten en -stromingen die eeuwen omspannen. 

De aanval van Rusland op Oekraïne maakte deze afzijdigheid niet langer houdbaar. Bestuur en Raad van Toezicht besloten daarom op donderdag 3 maart 2022 de banden met het State Hermitage Museum te verbreken. Het museum aan de Amstel bezint zich nu op haar toekomst voor de lange termijn. 

Het Hermitage-gebouw is open en biedt onderdak aan andere museale collecties; het Amsterdam Museum en Museum van de Geest | Outsider Art. Ook is er ruimte voor kleinere exposities, zoals van de jaarlijkse winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs. Wij leggen er eer in om op duurzame wijze te ondernemen, faciliteiten te delen en samen te werken en om – gesteund door het bedrijfsleven en particulieren – met eigen middelen onze activiteiten te financieren. Wij zien talentontwikkeling als een essentiële taak en bieden met de Hermitage voor Kinderen continu kunstonderwijs waarbinnen ieder kind zijn artistieke talent kan ontdekken. 

Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam wordt bestuurd door de Nederlandse Stichting Hermitage aan de Amstel. In opdracht van de Stichting Hermitage aan de Amstel organiseert de Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam de tentoonstellingen in De Nieuwe Kerk en de Hermitage Amsterdam. De Hermitage Amsterdam is een onafhankelijke en zelfstandige juridische entiteit met eigen geldstromen en een eigen doelstelling.

Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam

De Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam realiseert tentoonstellingen in De Nieuwe Kerk Amsterdam én in de Hermitage Amsterdam, in opdracht van beide instituten. Deze hebben een geheel eigen plaats binnen de nationale en internationale museumwereld verworven.

Bij de Stichting Producties De Nieuwe Kerk en Hermitage Amsterdam zijn 50 medewerkers werkzaam, verdeeld over 3 afdelingen. Tevens maken wij gebruik van een pool van circa 100 oproepkrachten die de kassa, garderobe en winkels bemannen.

©
Foto: Eva Bloem
Vacatures
Kom bij ons werken
Duurzaam museum
Geschiedenis
Bestuur
Team

Benieuwd naar onze activiteiten?

Van lezingen tot concerten