©
Foto: Eva Bloem

Over het museum

Organisatie
Vacatures
Duurzaam museum
Geschiedenis
Over de Hermitage St.-Petersburg

Over de Hermitage St.-Petersburg

Een van de allergrootste musea ter wereld

In de Hermitage Amsterdam is altijd een tentoonstelling te bezoeken met objecten uit de collectie van het Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg. Met dat wereldberoemde museum is een bijzondere samenwerking ontstaan, die de historische band tussen Nederland en Rusland benadrukt. De intensieve contacten tussen de twee landen begonnen met tsaar Peter de Grote (1672–1725). Hij verbleef eind zeventiende eeuw Nederland drie maanden – gedeeltelijk incognito – in Nederland om kennis op te doen die hem kon helpen Rusland te moderniseren. In 1716–17 keerde hij nog een keer terug. Tijdens dat bezoek deed hij de eerste Russische aankoop van een Rembrandt. Het begin van de beroemde collectie Hollandse Meesters van de Hermitage.

Onderdeel van Peters modernisering was de bouw van een hoofdstad naar West-Europees voorbeeld: St.-Petersburg. Aan de rivier de Neva verrees een majestueuze stad, met een stratenplan geïnspireerd op de straten en grachten van Amsterdam. Peters dochter tsarina Elisabeth gaf opdracht voor de bouw van het Winterpaleis. Onder haar opvolger Catharina de Grote werd het paleis uitgebreid met een gebouw om de  snel groeiende kunstcollectie in onder te brengen. Zo is in 1764 de Hermitage ontstaan. Het was een privégalerij, tot in 1852 tsaar Nicolaas I een nieuwe aanbouw, de Nieuwe Hermitage, opende, en het museum tegelijk openstelde voor publiek. Een van de eerste openbare musea ter wereld.

De Hermitage heeft nu een collectie van ruim drie miljoen objecten, waarvan er zo’n 65,000 te zien zijn in de ruim 350 zalen van het museum. Daarnaast worden kunstwerken getoond in diverse musea in binnen- en buitenland. De Hermitage Amsterdam presenteert als belangrijkste permanente buitenlandse partner elk half jaar een nieuwe tentoonstelling met werken uit de collectie.  

Ontdek de Hermitage en de collectie online  op de website  hermitagemuseum.org.

Tentoonstellingen 2009-nu
Een fascinerende reis door de kunsthistorie

In de herfstvakantie is de Hermitage de hele week open

Ook op maandag 18 en dinsdag 19 oktober!