©
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Tentoonstellingen

7 november
— 31 juli 2021
Romanovs in de ban van de Ridders
Vanaf 7 november 2020
Beleef dit unieke verhaal van tsaren en ridders. Ruim 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg, voor het eerst samen in Nederland, vertellen over de middeleeuwen, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien, en de revival daarvan aan het Russische keizerlijke hof. Op deze pagina vind je verhalen uit deze tentoonstelling en beelden van de bijzondere collectie.
Vanaf 7 november
Groepsportretten van de 17e eeuw
30 groepsportretten uit de 17e eeuw afkomstig van het Amsterdam Museum & Rijksmuseum. Tijdelijk: Hollandse Meesters Her-Zien.
vanaf 7 november
Outsider Art Museum
Het Outsider Art Museum laat verrassende, ongepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond.
vanaf 7 november
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kunt u kunstwerken lenen.
©
Foto: Eva Bloem
Nu te zien
Panorama Amsterdam
Panorama Amsterdam, een verrassende attractie in de Hermitage Amsterdam!
©
Het gaat regenen! Eet smakelijk! (Mondriaan Oliebollen of Trashy Mondriaan), 2020, acryl, inkt en aquarel op rijstpapier, 98 x 180 cm
vanaf 7 november
Het bloemblaadje...
ABN AMRO Kunstprijs-winnaar Evelyn Taocheng Wang presenteert nieuw werk in deze expositie.

Expositie winnaar ABN AMRO Kunstprijs

De Hermitage Amsterdam is vanaf 17 oktober t/m 6 november tijdelijk gesloten. Vanaf 7 november is het weer mogelijk om deze tentoonstelling te bezoeken.

Evelyn Taocheng Wang is de negende winnaar van de ABN AMRO Kunstprijs. De prijs omvat onder andere een eigen expositie in de Hermitage.

Het bloemblaadje, dat tijdens het ochtendkrieken was gevallen, paktte ik op in de avondschemering.

De titel – bewust met spelfout – is een door Wang vertaald citaat van de beroemde Chinese schrijver Lu Xun (1881–1936) over zijn ouderlijk huis; voor hem een bron van herinneringen. Met de tentoonstelling illustreert Wang hoe taal en architectuur verweven zijn met identiteit. Wang kreeg in 2019 de Nederlandse nationaliteit. Haar ‘nieuwe’ identiteit en de Nederlandse cultuur vormen daarom belangrijke thema’s in de expositie. 

©
Het gaat regenen! Eet smakelijk! (Mondriaan Oliebollen of Trashy Mondriaan), 2020, acryl, inkt en aquarel op rijstpapier, 98 x 180 cm
Het gaat regenen! Eet smakelijk! (Mondriaan Oliebollen of Trashy Mondriaan), 2020, acryl, inkt en aquarel op rijstpapier, 98 x 180 cm. Foto: Gert Jan

Wang maakte in het kader van de ABN AMRO Kunstprijs acht nieuwe schilderijen en een serie tekeningen en schilderingen op rijstpapier, waaronder een van ruim zeven meter lang. Centraal staan de gewoonten en gebruiken in de Nederlandse cultuur, door Wang onder meer gesymboliseerd door oliebollen. Ook is er aandacht voor de tweestrijd bij het aannemen van een nieuwe identiteit als immigrant. 

Te zien t/m 31 januari 2021 | Toegang met ticket Juwelen! en All-in ticket 

ABN AMRO Kunstprijs | Evelyn Taocheng Wang

Verwacht

©
© State Hermitage Museum, St Petersburg
Verwacht
Romanovs in de ban van de Ridders
Verwacht: vanaf 7 november 2020