©
Foto Eva Bloem

Tentoonstellingen

©
Foto Sam Tobiana
26 juli
— 28 augustus
Dutch Heritage Amsterdam
Nu te zien: 𝘋𝘦 𝘵𝘰𝘳𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘉𝘢𝘣𝘦𝘭 (ca. 1568) van Pieter Bruegel I
Welkom bij de laatste editie van Dutch Heritage Amsterdam: een vierdelige serie focustentoonstellingen waarin telkens één topstuk uit een toonaangevende Nederlandse collectie wordt uitgelicht. Het beroemde schilderij 𝘋𝘦 𝘵𝘰𝘳𝘦𝘯 𝘷𝘢𝘯 𝘉𝘢𝘣𝘦𝘭 (ca. 1568) van Pieter Bruegel I uit het Depot Boijmans Van Beuningen uit Rotterdam is vanaf morgen tot en met zondag 28 augustus 2022 te zien in de Hermitage Amsterdam. De tentoonstelling vertelt over het leven van de schilder en hoe hij het eeuwenoude bijbelverhaal van de toren in de Nederlanden in de zestiende eeuw plaatste. Vanaf banken in de vorm van rode bakstenen kijken bezoekers zo de wereld van de oude toren in. En er is meer te zien én te ontdekken.
©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
Nu te zien
Amsterdam Museum in de Hermitage

Amsterdam Museum in de Hermitage

Onder het dak van de Hermitage huist vanaf 9 maart 2022 het Amsterdam Museum. Tijdens een grootschalige renovatie van het monumentale Burgerweeshuis, vindt het Amsterdam Museum hier zijn tijdelijke thuis. Mét een volledig nieuw aanbod aan tentoonstellingen, publieksprogramma’s en kinderactiviteiten.

Amsterdam Museum-vleugel
Het Amsterdam Museum toont vanaf maart 2022 tot in 2025 in de Amsterdam Museum-vleugel van de Hermitage een geheel nieuwe collectiepresentatie die naast de traditionele geschiedenis van Amsterdam ook veel ruimte biedt aan tegengeluiden en minder bekende en recentere geschiedenissen van de stad. Daarnaast zijn in wisselende tentoonstellingen ook bewoners en liefhebbers van de stad aan het woord om ‘hun Amsterdam’ te laten zien. De dependance van het Amsterdam Museum in de Hermitage zal de bezoeker met bekende objecten uit de collectie en nieuwe of minder bekende werken vooral laten zien dat er niet één geschiedenis van de stad is. 

Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad
In de vaste chronologische presentatie over de geschiedenissen van Amsterdam; Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad, geven bekende maar ook nieuwe en onbekende verhalen over, en perspectieven op, het verleden van Amsterdam een indruk hoe Amsterdam zich heeft gevormd en nog altijd ontwikkelt.

Hier worden ruim 250 objecten getoond die de bezoeker een veelzijdig beeld geven van de vele geschiedenissen van de stad Amsterdam: klassieke iconen uit de stadscollectie van Lingelbach en Rembrandt, maar ook opkomende kunstenaars als Raquel Haver, Natasja Kensmil en Brian Elstak.

Kabinetten
Ook is er ruimte voor kleinere tentoonstellingen waar de verhalen van de stad van nu worden verteld. Van Welkom in de Noordside tot Koloniale Verhalen en Collecting the City, welke ieder half jaar wisselen en ruimte maken voor nieuwe vertellers en nieuwe verhalen uit de stad Amsterdam. 

Op de binnenplaats zullen gratis toegankelijke buitententoonstellingen te zien zijn en het Amsterdam Museum organiseert tevens een uitgebreid educatie- en publieksprogramma in zijn tijdelijke onderkomen in de Hermitage.

©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
©
.: okae Glenda?, 2021, collage, houtskool, vloeibare houtskool, inkt, zacht pastelkrijt en oliestick op doek, 200 x 200 cm
Nu te zien
Tentoonstelling tiende ABN AMRO Kunstprijswinnaar
Binnenkort te zien
31553580 (obsessie) voor Nummers & Schema’s
Ongepolijste kunst van mensen met een bijzondere achtergrond.
Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kunt u kunstwerken lenen.

Verwacht

©
© National Portrait Gallery, London.
Binnenkort te zien
LOVE STORIES – ART, PASSION & TRAGEDY
Van zaterdag 17 september 2022 tot en met zondag 8 januari 2023

Het museum is OPEN!

Nu te zien: Bruegels toren van Babel