©
Foto Eva Bloem

Tentoonstellingen

©
ยฉ The Leiden Collection
4 februari
— 27 augustus
Rembrandt & tijdgenoten
Historiestukken uit The Leiden Collection
Het is een unieke kans om kunst uit een privรฉcollectie te kunnen bewonderen. Helemaal wanneer die werken voor รฉรฉn keer terugkeren naar de plek waar ze vier eeuwen geleden werden bedacht en gemaakt. ๐˜™๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฃ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ต & ๐˜ต๐˜ช๐˜ซ๐˜ฅ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฐ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ toont 35 schilderijen uit ๐˜›๐˜ฉ๐˜ฆ ๐˜“๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜Š๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ต๐˜ช๐˜ฐ๐˜ฏ, een bijzondere privรฉcollectie uit New York. Je ziet prachtige werken van de grootste historieschilders uit de 17e eeuw, zoals ๐‘๐ž๐ฆ๐›๐ซ๐š๐ง๐๐ญ ๐ฏ๐š๐ง ๐‘๐ข๐ฃ๐ง, zijn leermeester ๐๐ข๐ž๐ญ๐ž๐ซ ๐‹๐š๐ฌ๐ญ๐ฆ๐š๐ง, zijn leerlingen ๐‚๐š๐ซ๐ž๐ฅ ๐…๐š๐›๐ซ๐ข๐ญ๐ข๐ฎ๐ฌ en ๐€๐ซ๐ž๐ง๐ญ ๐๐ž ๐†๐ž๐ฅ๐๐ž๐ซ, maar ook tijdgenoten. Denk aan ๐‰๐š๐ง ๐‹๐ข๐ž๐ฏ๐ž๐ง๐ฌ, ๐…๐ซ๐š๐ง๐ฌ ๐ฏ๐š๐ง ๐Œ๐ข๐ž๐ซ๐ข๐ฌ en ๐‰๐š๐ง ๐’๐ญ๐ž๐ž๐ง. Bewonder de historiestukken en ontdek zelf waarom zij werden gezien als de nobelste, meest prestigieuze vorm van schilderkunst.
©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
Nu te zien
Amsterdam Museum in de Hermitage

Amsterdam Museum in de Hermitage

Onder het dak van de Hermitage huist vanaf 9 maart 2022 het Amsterdam Museum. Tijdens een grootschalige renovatie van het monumentale Burgerweeshuis, vindt het Amsterdam Museum hier zijn tijdelijke thuis. Mรฉt een volledig nieuw aanbod aan tentoonstellingen, publieksprogrammaโ€™s en kinderactiviteiten.

Amsterdam Museum-vleugel
Het Amsterdam Museum toont vanaf maart 2022 tot in 2025 in de Amsterdam Museum-vleugel van de Hermitage een geheel nieuwe collectiepresentatie die naast de traditionele geschiedenis van Amsterdam ook veel ruimte biedt aan tegengeluiden en minder bekende en recentere geschiedenissen van de stad. Daarnaast zijn in wisselende tentoonstellingen ook bewoners en liefhebbers van de stad aan het woord om โ€˜hun Amsterdamโ€™ te laten zien. De dependance van het Amsterdam Museum in de Hermitage zal de bezoeker met bekende objecten uit de collectie en nieuwe of minder bekende werken vooral laten zien dat er niet รฉรฉn geschiedenis van de stad is.ย 

Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad
In de vaste chronologische presentatie over de geschiedenissen van Amsterdam; Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad, geven bekende maar ook nieuwe en onbekende verhalen over, en perspectieven op, het verleden van Amsterdam een indruk hoe Amsterdam zich heeft gevormd en nog altijd ontwikkelt.

Hier worden ruim 250 objecten getoond die de bezoeker een veelzijdig beeld geven van de vele geschiedenissen van de stad Amsterdam: klassieke iconen uit de stadscollectie van Lingelbach en Rembrandt, maar ook opkomende kunstenaars als Raquel Haver, Natasja Kensmil en Brian Elstak.

Kabinetten
Ook is er ruimte voor kleinere tentoonstellingen waar de verhalen van de stad van nu worden verteld. Van Continue This Thread tot De Maasdamme Collectie en Collecting the City, welke ieder half jaar wisselen en ruimte maken voor nieuwe vertellers en nieuwe verhalen uit de stad Amsterdam.ย 

.Het Amsterdam Museum organiseert tevens een uitgebreid educatie- en publieksprogramma in zijn tijdelijke onderkomen in de Hermitage.

©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
©
Museum van de Geest | Amsterdam
Nu te zien
Museum van de Geest | Outsider Art
Ongepolijste kunst van mensen met een bijzondere achtergrond.
©
Tara Ruijl
Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kan je kunstwerken lenen.

-

Benieuwd naar onze activiteiten?

Van lezingen tot concerten