©
Foto: Eva Bloem

Tentoonstellingen

28 juni
— 24 juli
Dutch Heritage Amsterdam
Nu te zien: 𝘡𝘦𝘭𝘧𝘱𝘰𝘳𝘵𝘳𝘦𝘵 (1669) van Rembrandt van Rijn
Welkom bij de derde editie van Dutch Heritage Amsterdam: een vierdelige serie focustentoonstellingen waarin telkens één topstuk uit een toonaangevende Nederlandse collectie wordt uitgelicht. Het beroemde 𝘡𝘦𝘭𝘧𝘱𝘰𝘳𝘵𝘳𝘦𝘵 (1669) van Rembrandt van Rijn (1606 – 1669) uit het Mauritshuis in Den Haag is nu tot en met zondag 24 juli 2022 te zien in de Hermitage Amsterdam. Bezoekers worden bij binnenkomst op een bijzondere manier naar het topstuk geleid: aangekeken door zo’n tachtig paar ogen - een galerij van zelfportretten van Rembrandt. En er is meer te zien én te ontdekken.
©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
Nu te zien
Amsterdam Museum in de Hermitage

Amsterdam Museum in de Hermitage

Onder het dak van de Hermitage huist vanaf 9 maart 2022 het Amsterdam Museum. Tijdens een grootschalige renovatie van het monumentale Burgerweeshuis, vindt het Amsterdam Museum hier zijn tijdelijke thuis. Mét een volledig nieuw aanbod aan tentoonstellingen, publieksprogramma’s en kinderactiviteiten.

Amsterdam Museum-vleugel
Het Amsterdam Museum toont vanaf maart 2022 tot in 2025 in de Amsterdam Museum-vleugel van de Hermitage een geheel nieuwe collectiepresentatie die naast de traditionele geschiedenis van Amsterdam ook veel ruimte biedt aan tegengeluiden en minder bekende en recentere geschiedenissen van de stad. Daarnaast zijn in wisselende tentoonstellingen ook bewoners en liefhebbers van de stad aan het woord om ‘hun Amsterdam’ te laten zien. De dependance van het Amsterdam Museum in de Hermitage zal de bezoeker met bekende objecten uit de collectie en nieuwe of minder bekende werken vooral laten zien dat er niet één geschiedenis van de stad is. 

Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad
In de vaste chronologische presentatie over de geschiedenissen van Amsterdam; Panorama Amsterdam: een levende geschiedenis van de stad, geven bekende maar ook nieuwe en onbekende verhalen over, en perspectieven op, het verleden van Amsterdam een indruk hoe Amsterdam zich heeft gevormd en nog altijd ontwikkelt.

Hier worden ruim 250 objecten getoond die de bezoeker een veelzijdig beeld geven van de vele geschiedenissen van de stad Amsterdam: klassieke iconen uit de stadscollectie van Lingelbach en Rembrandt, maar ook opkomende kunstenaars als Raquel Haver, Natasja Kensmil en Brian Elstak.

Kabinetten
Ook is er ruimte voor kleinere tentoonstellingen waar de verhalen van de stad van nu worden verteld. Van Welkom in de Noordside tot Koloniale Verhalen en Collecting the City, welke ieder half jaar wisselen en ruimte maken voor nieuwe vertellers en nieuwe verhalen uit de stad Amsterdam. 

Op de binnenplaats zullen gratis toegankelijke buitententoonstellingen te zien zijn en het Amsterdam Museum organiseert tevens een uitgebreid educatie- en publieksprogramma in zijn tijdelijke onderkomen in de Hermitage.

©
Groepsportret, Raquel van Haver, 2020, foto Amsterdam Museum
©
.: okae Glenda?, 2021, collage, houtskool, vloeibare houtskool, inkt, zacht pastelkrijt en oliestick op doek, 200 x 200 cm
Nu te zien
Tentoonstelling tiende ABN AMRO Kunstprijswinnaar
Nu te zien
Democracy & For the Love of Art
Het Museum van de Geest | Outsider Art laat verrassende, ongepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond.
Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kunt u kunstwerken lenen.

Verwacht

Het museum is OPEN!

Nu te zien: Rembrandts laatste zelfportret