©
Classic Beauties - foto Evert Elzinga

16 juni 2018
— 13 januari 2019
Classic Beauties
Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw
Heel Europa kijkt halverwege de achttiende eeuw met grote spanning naar de opgravingen in Italië. De schoonheid van de kunstschatten die bovenkomen, slaat in als een bom. Ze worden dé inspiratiebron voor kunstenaars, die de lichamelijke schoonheid van de klassieken herontdekken en perfectioneren. Het lokt een rage uit onder jonge aristocratische Europeanen: zij gaan op Grand Tour. Velen ondernemen de maandenlange reis naar Italië, in het bijzonder naar Rome. Ook Johann Wolfgang von Goethe en de ‘graaf en gravin van het Noorden’, de latere Russische tsaar Paul en zijn vrouw Maria Fjodorovna. In de Eeuwige Stad ontmoeten Grand Touristen beroemde kunstenaars: Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova.
Lees meer
Antonio Canova
Een unicum in Nederland: in Classic Beauties zijn maar liefst acht werken van Canova te bewonderen.
©
Ilja Repin, Portrait of tsar Nicholas II, 1895, oil on canvas © State Hermitage Museum, St Petersburg
Lees meer
Graaf en gravin van het Noorden
Een beroemd echtpaar dat op Grand Tour gaat, zijn grootvorst Pavel Petrovitsj en zijn vrouw Maria Fjodorovna.

Graaf en gravin van het Noorden

©
Johann Friedrich August Tischbein, Portret van tsarevitsj Paul, z.d. Privécollection

Een beroemd echtpaar dat op Grand Tour gaat, zijn grootvorst Pavel Petrovitsj, de latere tsaar Paul I, en zijn vrouw Maria Fjodorovna. Pavels moeder Catharina de Grote, stuurt hen in 1781–82 op reis. De tsarina hoopt dat haar zoon op de reis vaardigheden leert om een goed vorst te kunnen worden. Zij reizen incognito onder de naam ‘graaf en gravin van het Noorden’ (comte et comtesse du Nord) door Midden-Europa naar Italië. Er zijn bezoeken aan diverse vorsten om zowel diplomatieke als persoonlijke banden aan te knopen. Ze leren over landsbestuur en legeraanvoering en maken kennis met invloedrijke filosofen en culturele grootheden. Hun reis is als het ware een brede stage

In Italië worden zij begeleid door ciceroni, gidsen die in hoge kringen verkeren, goed op de hoogte zijn van de actualiteiten en ware kunstkenners zijn. Pavel en Maria worden onder meer meegenomen door Johann Friedrich Reiffenstein, die vooral onder Duitse reizigers erg geliefd is en die door Catharina is aangesteld als adviseur, en de Duitse landschapschilder Jacob Philipp Hackert, die het echtpaar rondleidt in Tivoli, het antieke lustoord nabij Rome.


De reis is ook aanleiding om kunst aan te kopen en in opdracht te geven bij de belangrijkste kunstenaars van dat moment. Pavel en Maria kopen tijdens hun reis onder meer werken van Hackert, Angelika Kauffmann en Pompeo Batoni, alsmede een aantal sculpturen. 

©
Jacob Philipp Hackert, De villa van Maecenas en de watervallen in Tivoli, 1783 © State Hermitage Museum, St Petersburg
Lees meer
Neoclassicisme: een nieuwe wind
De kunstschatten uit de klassieke oudheid met hun toegankelijke schoonheid bieden nieuwe schwung.
Plan uw bezoek
Café-restaurant
Activiteiten
Programma
Geef
Word Vriend
©
Foto Lara Scot
Plan uw bezoek
Museumshop
Wij bedanken
Deel dit verhaal

Hermitage Amsterdam viert feest: 10 jaar!

Feestelijk programma met rondleidingen, tekenclinics én meer