Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Lucas Cranach I, Madonna met kind onder een appelboom, 1525–30. Olieverf op doek (overgezet van paneel)

2 februari 2019
— 25 augustus 2019
De schatkamer!
Meesterwerken uit de Hermitage
Koop nu uw kaartje voor jubileumtentoonstelling # 1, De schatkamer! en ontvang 20% korting op uw tentoonstellingskaartje voor jubileumtentoonstelling #2, Juwelen!. | De Hermitage Amsterdam bestaat 10 jaar! En dat vieren we met een duik in al die fenomenale collecties van de Hermitage in St.-Petersburg. U maakt een inspirerende reis langs bijzondere museumschatten uit de hele kunstgeschiedenis. Van puur gouden archeologische vondsten uit oude culturen, via sculpturen en kostbaarheden uit de Grieks/Romeinse tijd, tot hoogtepunten uit de schilderkunst met grote namen als Da Vinci, Dürer, Van Dyck, Matisse, Rembrandt, Tintoretto, Velázquez en Van der Weyden. Ruim tweehonderd kunstwerken vormen voor even een ware schatkamer in de Hermitage Amsterdam. Een reis door de kunstgeschiedenis, een unicum in Nederland!
Plan je bezoek
Openingstijden en prijzen
©
Ilja Repin, Portrait of tsar Nicholas II, 1895, oil on canvas © State Hermitage Museum, St Petersburg
Verdieping
Deel 1: Spannende en speelse confrontaties
©
Rogier van der Weyden, De Heilige Lucas tekent de Madonna, 1435–36
Verdieping
Deel 2: Zwerven door de Hermitage-afdelingen

Zwerven door de Hermitage-afdelingen

De reikwijdte van de verzameling maakt de Petersburgse Hermitage tot een museum van wereldkunst en biedt de mogelijkheid tot een opstelling zoals die bij De schatkamer! in de Grote Zaal. Bijna geen enkel ander museum in de wereld kan dat doen met zijn eigen collectie. Dit encyclopedische karakter wordt duidelijk op de tweede verdieping. Hier springen we van de ene cultuur en kunstvorm naar de andere, net als in de zalen van de Hermitage zelf. We komen de kunsten in volstrekt willekeurige volgorde tegen: Siberische kunst, Griekse en Romeinse kunst, West-Europese kunst, islamitische kunst, Russische kunst, Aziatische kunst, wapens en harnassen, oude boeken en handschriften, hedendaagse (21ste-eeuwse) kunst, Europese toegepaste kunst.

In ieder kabinet treffen we bijzondere objecten en topstukken aan uit alle cultuurgebieden die in de Hermitage vertegenwoordigd zijn. Zo is in de kabinetten met West-Europese kunst het meesterwerk Sint Lucas schildert Maria met Kind van Rogier van der Weyden te zien, maar ook fraaie portretten van de hand van Moroni en Van Dyck, een marmeren buste van Bernini en werken van uiteenlopende meesters als Dürer, Fragonard, Rembrandt, Thorvaldsen en Zurbarán. In de oriëntaalse kabinetten zien we onder andere vroeg-islamitische kunst uit Syrië, Iran en Centraal-Azië en een Sogdische wandschildering uit Penjikent.

Ook wordt een kabinet gewijd aan een van de bijzonderste interieurs van het Winterpaleis, de negentiende-eeuwse Malachietkamer.  Het vertrek was ooit de antechambre voor de Sint-Joriszaal, de audiëntiezaal van de tsaar, en herinnert aan het keizerlijke karakter van het Winterpaleis van de Romanovs – nu het belangrijkste gebouw van de Hermitage. Er zijn bijzondere toegepaste kunstvoorwerpen zoals het beroemde Processiekruis van Freiburg uit de dertiende eeuw. Russische hedendaagse kunst is vertegenwoordigd met de installatie BACH van Dmitri Prigov (1940–2007).

Tot slot komen ook de nieuwste projecten van de Hermitage St.-Petersburg aan de orde. Zij vormen de beste illustratie van wat de Hermitage voor een museum beoogt te zijn in de 21ste eeuw. Dependances van het museum zijn te vinden in binnen- en buitenland, met de Hermitage Amsterdam als oudste en grootste. 

©
Foto: Evert Elzinga
Plan je bezoek
H'ART Museum Grand Café
Agenda
Activiteiten in de 𝘓𝘰𝘷𝘦 𝘚𝘵𝘰𝘳𝘪𝘦𝘴 tentoonstellling
Verdieping
Kijk vooral omhoog!
©
Sam Eye Am
Plan jouw bezoek
H'ART Museum Shop
Geef
Wij bedanken
Deel dit verhaal

H'ART Museum ( voorheen Hermitage)

Great Art Sparks Hearts