©
Lucas Cranach I, Madonna met kind onder een appelboom, 1525–30. Olieverf op doek (overgezet van paneel)

2 februari
— 25 augustus
De schatkamer!
Meesterwerken uit de Hermitage
De Hermitage Amsterdam is 10 jaar jong. Reden voor een feest en een cadeautentoonstelling! Samen met Museumdirecteur prof. Piotrovsky maakten wij een prachtige keuze uit de schatkamers van de Hermitage, met de oude collecties van de tsaren. Hij koos honderden kunstwerken, van grote namen als Bernini, Van Dyck, Matisse, Rembrandt, Tintoretto en Velazques, maar ook van kunst uit de prehistorie, uit het oude Egypte tot diep in China en Russische kunst. Zij vormen voor eventjes een ware schatkamer in de Hermitage Amsterdam, een encyclopedisch overzicht van de kunstgeschiedenis. Een unicum in Nederland, zoals geen enkel ander museum dat kan.
Activiteiten
Rondleidingen
De schatkamer!
Een verrassende reis door 25.000 jaar kunstgeschiedenis
Speelse en spannende confrontaties in De schatkamer!
©
Rogier van der Weyden, De Heilige Lucas tekent de Madonna, 1435–36
De schatkamer!
Zwerven door de Hermitage-afdelingen

Zwerven door de Hermitage-afdelingen

De reikwijdte van de verzameling maakt de Petersburgse Hermitage tot een museum van wereldkunst en biedt de mogelijkheid tot een opstelling zoals die bij De schatkamer! in de Grote Zaal. Bijna geen enkel ander museum in de wereld kan dat doen met zijn eigen collectie. Dit encyclopedische karakter wordt duidelijk op de tweede verdieping. Hier springen we van de ene cultuur en kunstvorm naar de andere, net als in de zalen van de Hermitage zelf. We komen de kunsten in volstrekt willekeurige volgorde tegen: Siberische kunst, Griekse en Romeinse kunst, West-Europese kunst, islamitische kunst, Russische kunst, Aziatische kunst, wapens en harnassen, oude boeken en handschriften, hedendaagse (21ste-eeuwse) kunst, Europese toegepaste kunst.

In ieder kabinet treffen we bijzondere objecten en topstukken aan uit alle cultuurgebieden die in de Hermitage vertegenwoordigd zijn. Zo is in de kabinetten met West-Europese kunst het meesterwerk Sint Lucas schildert Maria met Kind van Rogier van der Weyden te zien, maar ook fraaie portretten van de hand van Moroni en Van Dyck, een marmeren buste van Bernini en werken van uiteenlopende meesters als Dürer, Fragonard, Rembrandt, Thorvaldsen en Zurbarán. In de oriëntaalse kabinetten zien we onder andere vroeg-islamitische kunst uit Syrië, Iran en Centraal-Azië en een Sogdische wandschildering uit Penjikent.

Ook wordt een kabinet gewijd aan een van de bijzonderste interieurs van het Winterpaleis, de negentiende-eeuwse Malachietkamer.  Het vertrek was ooit de antechambre voor de Sint-Joriszaal, de audiëntiezaal van de tsaar, en herinnert aan het keizerlijke karakter van het Winterpaleis van de Romanovs – nu het belangrijkste gebouw van de Hermitage. Er zijn bijzondere toegepaste kunstvoorwerpen zoals het beroemde Processiekruis van Freiburg uit de dertiende eeuw. Russische hedendaagse kunst is vertegenwoordigd met de installatie BACH van Dmitri Prigov (1940–2007).

Tot slot komen ook de nieuwste projecten van de Hermitage St.-Petersburg aan de orde. Zij vormen de beste illustratie van wat de Hermitage voor een museum beoogt te zijn in de 21ste eeuw. Dependances van het museum zijn te vinden in binnen- en buitenland, met de Hermitage Amsterdam als oudste en grootste. 

Plan uw bezoek
Café-restaurant
Activiteiten
Programma
Nieuws
Aankomst prehistorisch object in Hermitage Amsterdam: 25.000 jaar
©
Foto Lara Scot
Plan uw bezoek
Museumshop

☆☆☆☆ in Trouw voor De schatkamer!

Boek nu online tickets