©
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Tentoonstellingen

©
Rembrandt, Jonge vrouw met oorbellen, 1656 © State Hermitage Museum, St Petersburg
7 oktober
— 27 mei 2018
Hollandse Meesters uit de Hermitage
Oogappels van de tsaren
Er is lang naar uitgekeken, en vanaf 7 oktober is het dan zover: voor het eerst in haar bestaan haalt de Hermitage Amsterdam vele Hollandse Meesters uit de beroemde collectie in St.-Petersburg naar Nederland. De Keizersvleugel zal in het teken staan van de belangrijkste verzameling Hollandse schilderkunst buiten Nederland: die van de Hermitage. Maar liefst drieënzestig werken van vijftig schilders komen naar Amsterdam. Een buitengewone tentoonstelling, die de schilderijen voor het eerst in driehonderdvijftig jaar weer even ‘thuis’ brengt.
Nu te zien
Hollanders van de Gouden Eeuw
Dertig reusachtige groepsportretten uit de 17e eeuw afkomstig uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum

Hollanders van de Gouden Eeuw

Dertig reusachtige groepsportretten uit de zeventiende eeuw uit de collecties van het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum, voor het eerst samen. In de Hermitage Amsterdam. Het zijn de ‘broers en zussen van de Nachtwacht’, uniek in de wereld. Vanwege hun grote formaat waren ze zelden te zien. Bekijk hoe regenten, schutters en kooplieden van allerlei rangen, standen en religies, gebroederlijk naast elkaar staan. Rembrandts Anatomische les van Dr. Deijman en schuttersportretten van onder meer Govert Flinck en Nicolaes Pickenoy zijn slechts enkele van de topstukken in Hollanders van de Gouden Eeuw*. Als afsluiting brengen moderne groepsportretten, gemaakt door fotograaf Taco Anema, de tegenwoordige Nederlandse bestuurscultuur in beeld.

Samen illustreren zij dat typisch Nederlandse gezamenlijke burgerschap. Ze houden ons  Nederlanders een spiegel voor. Want hoe Nederlanders toen met elkaar omgingen, heeft nog steeds invloed op hoe we dat tegenwoordig doen.

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling.

*Hollanders van de Gouden Eeuw wordt in onze ticketshop Portrait Gallery of the Golden Age genoemd. Dit om verwarring met de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage te voorkomen.

Over de samenwerking

De tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw (Portrait Gallery of the Golden Age) is ontstaan uit een samenwerkingsovereenkomst tussen het Amsterdam Museum en de Hermitage Amsterdam, met het Rijksmuseum als gulle bruikleengever.

©
Foto Evert Elzinga
Nu te zien
Outsider Art Museum
Het Outsider Art Museum laat verrassende, niet gepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond
Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider kunstenaars plaats. In de Artotheek kunt u kunstwerken lenen.
©
Foto Ilja Huner
Nu te zien
Panorama Amsterdam
Panorama Amsterdam nieuwe attractie in Hermitage Amsterdam!

Verwacht

©
Foto: Gert Jan van Rooij
Verwacht
ABN AMRO Kunstprijs 2017
Saskia Noor van Imhoff wint ABN AMRO Kunstprijs 2017
©
© State Hermitage Museum, St Petersburg
Verwacht juni 2018
Klassieke schoonheid
Een Grand Tour langs de beste voorbeelden van neoclassicistische kunst van de Hermitage