©
Rembrandt, Jonge vrouw met oorbellen, 1656 © State Hermitage Museum, St Petersburg

7 oktober 2017
— 27 mei 2018
Hollandse Meesters uit de Hermitage
Oogappels van de tsaren
Er is lang naar uitgekeken: voor het eerst in haar bestaan heeft de Hermitage Amsterdam vele Hollandse Meesters uit de beroemde collectie in St.-Petersburg naar Nederland gehaald. De Keizersvleugel staat in het teken van de belangrijkste verzameling Hollandse schilderkunst buiten Nederland: die van de Hermitage. Maar liefst drieënzestig werken van vijftig schilders komen naar Amsterdam. Een buitengewone tentoonstelling, die de schilderijen voor het eerst in tweehonderdvijftig jaar weer even ‘thuis’ brengt.
Unieke kans!
Night@theHermitage
Hollandse Meesters, de recent toegeschreven Rembrandt en chef’s dinner tijdens rustige avonduren
©
Ilja Repin, Portrait of tsar Nicholas II, 1895, oil on canvas © State Hermitage Museum, St Petersburg
3 Hollandse Meesters-tentoonstellingen © Museumtv
De bloei van de Hollandse schilderkunst
De rijkdom van de Noordelijke Nederlanden in de zeventiende eeuw triggerde een enorme bloei van de schilderkunst.
Pop-up restaurant
Dineer in de Hermitage met sterrenchef Jonathan Zandbergen
Plan je bezoek
Café-Restaurant Hermitage
Agenda
Activiteiten in de 𝘓𝘰𝘷𝘦 𝘚𝘵𝘰𝘳𝘪𝘦𝘴 tentoonstellling
Ook te zien
Nog meer Hollandse Meesters
De tentoonstellingen Hollanders van de Gouden Eeuw & Nieuwe Meesters
Lees het hele verhaal in de catalogus

Lees het hele verhaal in de catalogus

Lang geleden zijn ze neergestreken in de Hermitage. Ze hebben generaties Russische tsaren en Europese monarchen voorbij zien trekken. Ze overleefden in de Hermitage wereldoorlogen, de Russische Revolutie en vele andere dramatische gebeurtenissen.

In St.-Petersburg zijn ze een miljoenenpubliek gewend. En nu zijn de topstukken uit de collectie Hollandse Meesters van de Hermitage weer even terug in Nederland.

De Russische liefde voor Hollandse Meesters begon al in de zeventiende eeuw. Peter de Grote kocht tal van schilderijen in Holland. Zijn opvolgers, én de kring rondom het hof, waren nog gepassioneerder in hun verzamelwoede, en zo werd de Hermitage uiteindelijk de trotse bezitter van een ongekend rijke collectie Hollandse Meesters.

Maar waarom hield de Russische aristocratie eigenlijk zo van de Hollandse schilderkunst? Hoe werden de collecties gevormd? En welke invloed hadden die Hollandse schilderijen op de Russische kunst? Russische en Nederlandse auteurs geven in dit boek antwoord op die vragen en nemen u mee op reis, naar St.-Petersburg en weer terug, naar het Nederland van de Gouden Eeuw.

‘… ik vroeg mij af of die schilderijen van Rembrandt, Dou, Heda, Hals en Van Goyen en alles wat ik verder zou zien ooit heimwee gehad hadden naar de plaats waar ze vandaan kwamen. Dat is natuurlijk een gedachte uit het ongerijmde, want geschilderde mensen kunnen niets zeggen en niets verstaan, maar om mijzelf niet te hoeven uitlachen had ik bedacht dat het kwam omdat de mensen op Nederlandse schilderijen uit de Gouden Eeuw nog altijd zo herkenbaar zijn als Nederlanders, of, omgekeerd, dat ik in Amsterdam nog altijd mensen zie op straat of op de markt, die zo door Hals of Metsu geschilderd hadden kunnen zijn.’

Cees Nooteboom in het speciaal voor deze catalogus geschreven essay.

Catalogus Hollandse Meesters uit de Hermitage

ISBN: 978-90-78653-68-4 (Nederlands) & 978-90-78653-69-1 (Engels)
Prijs€ 29,95 (o.v.)
Uitgever: Museumshop De Nieuwe Kerk / Hermitage Amsterdam
Online bestellen? Dat kan o.a. bij wbooks.com.

Alle publicaties zijn te koop in de Museumshop van de Hermitage Amsterdam. De winkel is zonder entreekaartje te bezoeken. U kunt de publicaties ook bij andere boekwinkels in de buurt bestellen met behulp van de ISBN of via wbooks.com.

Gedichtennotitieboekje en kinderboek

Bij de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage zijn ook een gedichtennotitieboekje en een kinderboek verschenen. Hieronder meer informatie.

Gedichtennotitieboekje Hollandse Meesters 

Tien eigentijdse dichters schreven elk een uniek gedicht bij tien zeventiende-eeuwse Hollandse meesterwerken uit de Hermitage.

Met gedichten van Anna Enquist, Cees Nooteboom, Dorien de Wit, Ellen Deckwitz, Hilmano van Velzen, Ilja Leonard Pfeijffer, K. Schippers, Pien, Rodaan Al Galidi, Simone Atangana Bekono en met 60 notitiepagina’s.

Gedichtennotitieboekje Hollandse Meesters
ISBN/EAN: 978-90-78653-71-4
€9,95
Uitgave De Nieuwe Kerk / Hermitage Amsterdam

Kinderboek Word jij ook een Hollandse Meester?

Nederland is het land van licht, lucht en zee. En van heel veel schilders! De Hollandse schilderkunst uit de zeventiende eeuw is er wereldberoemd mee geworden. Die periode van ongeveer 1600 tot 1700 wordt de Gouden Eeuw genoemd. Er zijn toen ontelbaar veel schilderijen gemaakt. Landschappen, maar ook stillevens, portretten, schilderijen van historische gebeurtenissen en van verhalen uit de Bijbel. Ze hangen nu in musea over de hele wereld. Misschien denk je: ‘Waarom zou ik daar nog naar kijken? Er zijn inmiddels overal zoveel nieuwe beelden te zien.’ Tja, dat is helemaal waar. Maar toch, behalve dat je schilderijen mooi kunt vinden, valt er vaak meer aan te ontdekken dan je misschien denkt. Want in die oude schilderijen zijn dingen te zien die nu nog dagelijks tot jouw wereld behoren.

Kinderboek Word jij ook een Hollandse Meester?
Auteur: Ceciel de Bie & Reinoud Leenen
ISBN/EAN: 978-90-78653-70-7
€14,95
Uitgave De Nieuwe Kerk / Hermitage Amsterdam

Wij bedanken
Deel dit verhaal

Made with love ♥

Wie is er klaar voor 𝘓𝘰𝘷𝘦 𝘚𝘵𝘰𝘳𝘪𝘦𝘴 – 𝘒𝘶𝘯𝘴𝘵, 𝘱𝘢𝘴𝘴𝘪𝘦 & 𝘵𝘳𝘢𝘨𝘦𝘥𝘪𝘦?