©
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Tentoonstellingen

19 november 2020
— 31 juli 2021
Romanovs in de ban van de ridders
Een romantisch verhaal van tsaren en ridders
De Hermitage Amsterdam is tijdelijk gesloten. Beleef dit unieke verhaal van tsaren en ridders. Ruim 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg, voor het eerst samen in Nederland, vertellen over de middeleeuwen, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien, en de revival daarvan aan het Russische keizerlijke hof. Op deze pagina vind je verhalen uit deze tentoonstelling en beelden van de bijzondere collectie.
Tijdelijk gesloten
Groepsportretten van de 17e eeuw
30 groepsportretten uit de 17e eeuw van het Amsterdam Museum. Met tijdelijke interventie: 'Monument der Regentessen'.
Tijdelijk gesloten
Willem van Genk: WOEST
Het Museum van de Geest | Outsider Art laat verrassende, ongepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond.

Museum van de Geest | Outsider Art

De Hermitage Amsterdam is tijdelijk gesloten. Klik hier voor meer informatie.

Willem van Genk: WOEST

Outsider Art is begin vorige eeuw ontstaan en mede door kunstenaar Jean Dubuffet op de kaart gezet. De kunstenaars laten zich niet belemmeren door geldende kunstconventies en hun pure werk toont een ongefilterde weerspiegeling van hun innerlijke wereld. De laatste jaren is Outsider Art met een ware opmars bezig in de kunstwereld.

‘WOEST’, is een reis door het drukke hoofd van Outsider- kunstenaar Willem van Genk (1927-2005).  Deze markante kunstenaar verrast het publiek met indrukwekkende panorama’s vol steden, communisme, historische drama’s en trolleybussen: zijn fantasierijke gedachtengoed stroomt in alle kleuren over zijn schilderijen.

Met audiotour door Hugo Borst: “Hij is denk ik een van de grootste geheimen van dit land. Niet veel mensen weten dat Willem van Genk een van Nederlands grootste kunstenaars van de 20e eeuw is.”

Over Museum van de Geest

Het Museum van de Geest laat verrassende, niet-gepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond. Je stapt er in een compleet nieuwe wereld en wordt meegesleept in de wilde achtbaan van kunstenaars die soms bijna maniakaal te werk gaan. Hun werk is authentiek, tegendraads en onconventioneel, waardoor je op een andere manier naar kunst gaat kijken. Het museum biedt wisselende tentoonstellingen, waar telkens een ander aspect van Outsider Art wordt belicht.

Outsider Art raakt steeds bekender onder het kunstminnende publiek. De term werd gelanceerd door de Engelse kunsthistoricus Roger Cardinal in 1972. Kort daarvoor had de Franse kunstenaar Jean Dubuffet de term Art Brut, ‘rauwe kunst’, in het leven geroepen. Outsider Art brak door in de internationale kunstwereld tijdens de Biënnale van Venetië in 2013, waar Outsider-kunstenaar Shinichi Sawada exposeerde met zijn sculpturen.

Het Museum van de Geest | Outsider Art is ontstaan uit een samenwerking tussen het Museum van de Geest | Dolhuys, de Hermitage Amsterdam en Cordaan.

Tijdelijk gesloten
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kunt u kunstwerken lenen.
©
Foto: Eva Bloem
Tijdelijk gesloten
Panorama Amsterdam
Panorama Amsterdam, een verrassende attractie in de Hermitage Amsterdam!
©
Het gaat regenen! Eet smakelijk! (Mondriaan Oliebollen of Trashy Mondriaan), 2020, acryl, inkt en aquarel op rijstpapier, 98 x 180 cm
Tijdelijk gesloten
Het bloemblaadje...
ABN AMRO Kunstprijs-winnaar Evelyn Taocheng Wang presenteert nieuw werk in deze expositie.

Verwacht

©
© State Hermitage Museum, St Petersburg
Tijdelijk gesloten
Romanovs in de ban van de ridders
Een romantisch verhaal van tsaren en ridders

Doe mee met de grote bouwwedstrijd met LEGO

Wordt jouw bouwwerk tentoongesteld in de Hermitage?