©
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Tentoonstellingen

©
Sophie Kugel (Instagram)
5 juni
— 9 januari 2022
Romanovs in de ban van de ridders
Een romantisch verhaal van tsaren en ridders
Ruim 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg, voor het eerst samen in Nederland, vertellen over de middeleeuwen, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien, en de revival daarvan aan het hof van de tsaren. Met topstukken uit de collecties, zoals het fenomenale drieluik 'De aanbidding der wijzen' van Hugo van der Goes, een heuse 'Tuin der Lusten' uit de school van Jeroen Bosch en prachtige objecten van het middeleeuwse Limoges-email. En een complete ridderzaal met opgestelde originele harnassen, een steekspel te paard en een ridderslag. Voor kinderen is er de Grand Art Game, de #tour met Tim Hofman én een Lego-expositie. Hieronder vind je meer over deze tentoonstelling.
Nu te zien
Groepsportretten van de 17e eeuw
30 groepsportretten uit de 17e eeuw van het Amsterdam Museum. Met tijdelijke interventie: 'Monument der Regentessen'.
Nu te zien
For the Love of Art & Chicago Calling
Het Museum van de Geest | Outsider Art laat verrassende, ongepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond.

Museum van de Geest | Outsider Art

For the Love of Art: Collectie highlights 

“There is always some madness in love. But there is also always some reason in madness.” 

Friedrich Nietzsche 

In For the Love of Art toont Museum van de Geest | Outsider Art een diverse kunstcollectie die één universeel verhaal vertelt. Het verhaal van de maker die middels kunst, de liefde voor het proces van creëren overbrengt en daarmee een stukje van zijn innerlijke wereld blootgeeft. In de ruim 90 werken van verschillende kunstenaars is de passie voelbaar. Het doet denken aan je eigen geest in staat van verliefdheid, waar je vol overgave handelt en er bijna geen ruimte is voor invloeden van buitenaf.  

Naast monsterachtige sculpturen met dromerige blik vervaardigd door Shinichi Sawada hangen vriendelijke zwartwit figuren getekend door de Iraanse Davood Koochaki. De creaties en gedachten van de Britse Richard C. Smith worden geduid in filmfragmenten in de documentaire van Gabriel Jagger en Finbar Brown, en even verderop ontdek je de schilderijen en collages van Ria Mul. Apart zijn de digitale werken van Abraham Diopp, want deze werkvorm zie je niet vaak binnen de outsider art. Verbaas je over de explosie van kleur in de werken van M. Anesi, de details in de textiele werken vol bloemen van de Zuid-Afrikaanse Aradne en nog zoveel meer. De totale collectie outsider art omvat zo’n 1700 werken van 120 kunstenaars, een selectie topstukken is hier te zien, het is het resultaat van 10 jaar collectioneren met hartstocht.  

Outsider art is een kunststroming waar je na kennismaking als een blok voor valt. En For the Love of Art is een tentoonstelling waar de liefde voor het verzamelen en creëren vanaf spat.  

Art Against the Flow: Chicago Calling  

De tentoonstelling ‘Art Against the Flow' verkent het visuele verhaal van de Windy City. Een verhaal dat plaatsvond buiten de mainstream en wordt getoond met werken van tien invloedrijke kunstenaars uit Chicago: Henry Darger, William Dawson, Lee Godie, Mr. Imagination, Aldo Piacenza, Pauline Simon, Drossos Skyllas, Dr. Charles Smith, Wesley Willis en Joseph Yoakum. Verbeeld worden thema's die variëren van verzet tegen zielsverpletterende omstandigheden tot conventionele schoonheidsidealen en alles daartussen in. Het werk van iedere kunstenaar heeft een eigen esthetiek en voegt iets toe aan de artistieke erfenis van een Amerikaanse stad waar altijd plaats was voor eigenzinnigheid en authenticiteit.  

Met de tentoonstelling Chicago Calling verkennen we de vervlochten geschiedenis van deze buitengewoon originele kunstenaars. De verbinding met de artistieke mainstream ontbrak, maar allen vonden uiteindelijk een standvastig publiek dat hen accepteerde en met veel enthousiasme verwelkomde, waaronder gevestigde musea in verschillende delen van de wereld. Amsterdam is voorlopig de laatste locatie van de reizende tentoonstelling die begon in Chicago en via Parijs en Lausanne in Museum van de Geest | Outsider Art belandde.          

Over Museum van de Geest

Het Museum van de Geest laat verrassende, niet-gepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond. Je stapt er in een compleet nieuwe wereld en wordt meegesleept in de wilde achtbaan van kunstenaars die soms bijna maniakaal te werk gaan. Hun werk is authentiek, tegendraads en onconventioneel, waardoor je op een andere manier naar kunst gaat kijken. Het museum biedt wisselende tentoonstellingen, waar telkens een ander aspect van Outsider Art wordt belicht.

Outsider Art raakt steeds bekender onder het kunstminnende publiek. De term werd gelanceerd door de Engelse kunsthistoricus Roger Cardinal in 1972. Kort daarvoor had de Franse kunstenaar Jean Dubuffet de term Art Brut, ‘rauwe kunst’, in het leven geroepen. Outsider Art brak door in de internationale kunstwereld tijdens de Biënnale van Venetië in 2013, waar Outsider-kunstenaar Shinichi Sawada exposeerde met zijn sculpturen.

Het Museum van de Geest | Outsider Art is ontstaan uit een samenwerking tussen het Museum van de Geest | Dolhuys, de Hermitage Amsterdam en Cordaan.

©
Foto: Eva Bloem
Nu te zien
Winnende bouwwerken met LEGO
Nu te zien in de tentoonstelling 'Romanovs in de ban van de ridders'.
©
Het gaat regenen! Eet smakelijk! (Mondriaan Oliebollen of Trashy Mondriaan), 2020, acryl, inkt en aquarel op rijstpapier, 98 x 180 cm
Nu te zien
Het bloemblaadje...
t/m 22 augustus. ABN AMRO Kunstprijs-winnaar Evelyn Taocheng Wang presenteert nieuw werk in deze expositie.
Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kunt u kunstwerken lenen.
Binnenkort te zien
Tiende editie ABN AMRO Kunstprijs
Neo Matloga wint tiende editie ABN AMRO Kunstprijs.

Verwacht

Hermitage is weer OPEN!

Wij kijken uit naar uw komst. Reserveer online een timeslot!