Tentoonstellingen

1 juni
— 27 september
Juwelen!
Schitteren aan het Russische hof
Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige juwelencollectie. Honderden daaruit schitteren in Juwelen! Samen met vele portretten en een overdaad aan rijk gedecoreerde japonnen en kostuums presenteren zij twee eeuwen mode en juwelen, gedragen door de high society aan het Russische hof in St.-Petersburg. Ontmoet de flamboyante keizerinnen Anna, Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook de grootvorsten, tsarina’s en adellijke fashionista’s uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Bij bals en partijen droegen zij de meest schitterende kostuums. Daar kozen ze juwelen bij die hun identiteit, smaak, afkomst en rijkdom toonden. Ze werden besteld bij toonaangevende juwelenhuizen als Cartier, Tiffany en natuurlijk hofleverancier Fabergé. Veel sieraden gingen verloren na de Russische Revolutie. In Juwelen! schitteren bewaard gebleven topstukken in het decor van balzalen en boudoirs zoals in het Winterpaleis van de tsaren.
Nu te zien
Groepsportretten van de 17e eeuw
30 groepsportretten uit de 17e eeuw afkomstig van het Amsterdam Museum & Rijksmuseum. Tijdelijk: Hollandse Meesters Her-Zien.
Nu te zien
Outsider Art Museum
Het Outsider Art Museum laat verrassende, ongepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond.
Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kunt u kunstwerken lenen.
©
Foto: Eva Bloem
Nu te zien
Panorama Amsterdam
Panorama Amsterdam, een verrassende attractie in de Hermitage Amsterdam!

Verwacht

Verwacht
Romanovs in de ban van de Ridders

Romanovs in de ban van de Ridders

Verwacht: najaar 2020

Vanuit de wereldberoemde middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage presenteren we een verrassend verhaal met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien. Een fascinatie van velen in negentiende-eeuws Europa, en de tsaren deden volop mee. Tsaar Alexander III wist in 1885 een fameuze kunstcollectie met talloze middeleeuwse objecten op te kopen, vlak voordat die zou worden geveild in Parijs. Een schok ging door de Franse kunstwereld! Nicolaas I, de ‘ridder-tsaar’, stichtte een Arsenaal met bijzondere harnassen en oude wapens. Voor het eerst komen hoogtepunten uit die collecties naar Nederland. Zoals het fenomenale drieluik Aanbidding der Wijzen van Hugo van der Goes en een heuse Tuin der Lusten van een navolger van Jeroen Bosch. Ook veel bijzondere kerkschatten, bijvoorbeeld van het beroemde Limoges-email. Een echte eyeopener is een schitterend, vijf eeuwen jaar oud exemplaar van de Roman de la Rose, de spraakmakende, erotisch geladen middeleeuwse bestseller. En, voor de avontuurlijke ridder of romantische jonkvrouw in jezelf: een spannende toernooi-opstelling met prachtige harnassen – waaronder één van keizer Karel V!

Lees hier meer over de tentoonstelling.

©
© State Hermitage Museum, St Petersburg
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Nu te zien in 'Juwelen!': twee nieuwe topstukken

Een bijzondere kersenbroche van hofjuwelier Bolin, en een presentatiegeschenk met foto van tsaar Nicolaas II van Fabergé.