©
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Tentoonstellingen

19 november 2020
— 1 januari 2022
Romanovs in de ban van de ridders
Een romantisch verhaal van tsaren en ridders
De Hermitage Amsterdam is tijdelijk gesloten. Beleef dit unieke verhaal van tsaren en ridders. Ruim 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg, voor het eerst samen in Nederland, vertellen over de middeleeuwen, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien, en de revival daarvan aan het Russische keizerlijke hof. Op deze pagina vind je verhalen uit deze tentoonstelling en beelden van de bijzondere collectie.
Tijdelijk gesloten
Groepsportretten van de 17e eeuw
30 groepsportretten uit de 17e eeuw van het Amsterdam Museum. Met tijdelijke interventie: 'Monument der Regentessen'.
Tijdelijk gesloten
For the Love of Art & Chicago Calling
Het Museum van de Geest | Outsider Art laat verrassende, ongepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond.
©
Foto: Eva Bloem
Open tijdens pilot
Panorama Amsterdam
Panorama Amsterdam, een verrassende attractie in de Hermitage Amsterdam!
Tijdelijk gesloten
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kunt u kunstwerken lenen.
©
Het gaat regenen! Eet smakelijk! (Mondriaan Oliebollen of Trashy Mondriaan), 2020, acryl, inkt en aquarel op rijstpapier, 98 x 180 cm
Open tijdens pilot
Het bloemblaadje...
ABN AMRO Kunstprijs-winnaar Evelyn Taocheng Wang presenteert nieuw werk in deze expositie.
Binnenkort te zien
Tiende editie ABN AMRO Kunstprijs
Neo Matloga wint tiende editie ABN AMRO Kunstprijs.

Tiende editie ABN AMRO Kunstprijs

Op 14 april is bekendgemaakt dat de tiende editie van de ABN AMRO Kunstprijs is gewonnen door Neo Matloga (Mamaila, Zuid-Afrika 1993). Eind 2021 opent, als onderdeel van de prijs, een tentoonstelling van zijn werk in de Hermitage Amsterdam.

De jury is vereerd de prijs uit te mogen reiken aan Neo Matloga. Daarmee is de keuze gevallen op een kunstenaar die in een eigen, aansprekend handschrift huiselijke taferelen uit zijn geboorteland subtiel verbindt met de moeizame sociaal-politieke achtergrond waartegen ze zich afspelen. Matloga creëert met inkt, houtskool en foto’s ‘collageschilderijen’ die een inkijkje geven in de alledaagse, huiselijke gezelligheid uit zijn jeugd. Vrolijke verhalen vol liefde en geborgenheid, enkel bevolkt door mensen van kleur. Zo creëerde hij, in navolging van kunstenaars als Kerry James Marshall, niet alleen een wereld waarin hij zich thuis voelde, maar ook een die hij miste in de kunst.

A ke lwe le wena, collage, houtskool, vloeibare houtskool, inkt en olie op canvas, 150cm x 150cm, 2020; portretfoto Neo Matloga © Jonathan de Waart

Levendig en urgent
De jury is onder de indruk van de wijze waarop Matloga, zonder een eenduidige boodschap en met een sterke nadruk op intermenselijke relaties, ook diepere maatschappelijke en politieke lagen weet aan te boren. Zo is zijn werk een uitnodiging om naar een zwarte gemeenschap te kijken, maar wordt onze blik tegelijk weerkaatst door ogen waaraan niets lijkt te ontgaan. Wie kijkt hier naar wie? Tegelijkertijd vertonen de figuren, als een soort ‘verknipte geesten’, een duistere, verstoorde kant, die je doet denken aan wat je niet ziet: de problemen waaronder Zuid-Afrika nog steeds gebukt gaat. Daarmee zijn onder de vrolijke scènes ook vragen te lezen over apartheid, racisme en het zwarte lichaam. Doordat Matloga’s werk deze associaties aanwakkert, blijft het volgens de jury levendig en urgent.

Stimuleren van talent
Danila Cahen, curator ABN AMRO Kunstcollectie: ‘met de ABN AMRO Kunstprijs richten we ons op het stimuleren van talent in Nederland. De kwaliteit en de eigenheid van het werk zijn daarbij leidend. Neo Matloga is volgens de jury een “compositorisch natuurtalent”, maker van vitaal, krachtig en energiek werk. Zijn kunst is zowel monumentaal als intiem en hij raakt ermee als geen ander aan de dilemma’s van onze tijd. Bovendien zijn we nieuwsgierig naar Matloga’s ontwikkeling, die wat ons betreft veelbelovend is.” Voor het volledige juryrapport klik hier

Verwacht

HOUD DE HERMITAGE OPEN

Geeft u ook? Elke gift is welkom. Speciale actie € 2.500 met uw naam op permanent kunstwerk in de Hermitage