©
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Tentoonstellingen

©
Sophie Kugel (Instagram)
5 juni
— 9 januari 2022
Romanovs in de ban van de ridders
Een romantisch verhaal van tsaren en ridders
Ruim 250 objecten uit de Europese middeleeuwse kunstcollectie en het Arsenaal van de Hermitage St.-Petersburg, voor het eerst samen in Nederland, vertellen over de middeleeuwen, met ridders en jonkvrouwen, hoofse liefde en toernooien, en de revival daarvan aan het hof van de tsaren. Met topstukken uit de collecties, zoals het fenomenale drieluik 'De aanbidding der wijzen' van Hugo van der Goes, een heuse 'Tuin der Lusten' uit de school van Jeroen Bosch en prachtige objecten van het middeleeuwse Limoges-email. En een complete ridderzaal met opgestelde originele harnassen, een steekspel te paard en een ridderslag. Voor kinderen is er de Grand Art Game, de #tour met Tim Hofman én een Lego-expositie. Hieronder vind je meer over deze tentoonstelling.
Nu te zien
Groepsportretten van de 17e eeuw
30 groepsportretten uit de 17e eeuw van het Amsterdam Museum. Met tijdelijke interventie: 'Monument der Regentessen'.
Nu te zien
Democracy & For the Love of Art
Het Museum van de Geest | Outsider Art laat verrassende, ongepolijste kunst zien van mensen met een bijzondere achtergrond.
Nu te zien
Outsider Art Galerie
In de Galerie vinden wisselende exposities van outsider-kunstenaars plaats. In de Artotheek kunt u kunstwerken lenen.

Verwacht

Binnenkort te zien
Tiende editie ABN AMRO Kunstprijs
Neo Matloga wint tiende editie ABN AMRO Kunstprijs.

Tiende editie ABN AMRO Kunstprijs

Op 14 april is bekendgemaakt dat de tiende editie van de ABN AMRO Kunstprijs is gewonnen door Neo Matloga (Mamaila, Zuid-Afrika 1993). Eind 2021 opent, als onderdeel van de prijs, een tentoonstelling van zijn werk in de Hermitage Amsterdam.

De jury is vereerd de prijs uit te mogen reiken aan Neo Matloga. Daarmee is de keuze gevallen op een kunstenaar die in een eigen, aansprekend handschrift huiselijke taferelen uit zijn geboorteland subtiel verbindt met de moeizame sociaal-politieke achtergrond waartegen ze zich afspelen. Matloga creëert met inkt, houtskool en foto’s ‘collageschilderijen’ die een inkijkje geven in de alledaagse, huiselijke gezelligheid uit zijn jeugd. Vrolijke verhalen vol liefde en geborgenheid, enkel bevolkt door mensen van kleur. Zo creëerde hij, in navolging van kunstenaars als Kerry James Marshall, niet alleen een wereld waarin hij zich thuis voelde, maar ook een die hij miste in de kunst.

A ke lwe le wena, collage, houtskool, vloeibare houtskool, inkt en olie op canvas, 150cm x 150cm, 2020; portretfoto Neo Matloga © Jonathan de Waart

Levendig en urgent
De jury is onder de indruk van de wijze waarop Matloga, zonder een eenduidige boodschap en met een sterke nadruk op intermenselijke relaties, ook diepere maatschappelijke en politieke lagen weet aan te boren. Zo is zijn werk een uitnodiging om naar een zwarte gemeenschap te kijken, maar wordt onze blik tegelijk weerkaatst door ogen waaraan niets lijkt te ontgaan. Wie kijkt hier naar wie? Tegelijkertijd vertonen de figuren, als een soort ‘verknipte geesten’, een duistere, verstoorde kant, die je doet denken aan wat je niet ziet: de problemen waaronder Zuid-Afrika nog steeds gebukt gaat. Daarmee zijn onder de vrolijke scènes ook vragen te lezen over apartheid, racisme en het zwarte lichaam. Doordat Matloga’s werk deze associaties aanwakkert, blijft het volgens de jury levendig en urgent.

Stimuleren van talent
Danila Cahen, curator ABN AMRO Kunstcollectie: ‘met de ABN AMRO Kunstprijs richten we ons op het stimuleren van talent in Nederland. De kwaliteit en de eigenheid van het werk zijn daarbij leidend. Neo Matloga is volgens de jury een “compositorisch natuurtalent”, maker van vitaal, krachtig en energiek werk. Zijn kunst is zowel monumentaal als intiem en hij raakt ermee als geen ander aan de dilemma’s van onze tijd. Bovendien zijn we nieuwsgierig naar Matloga’s ontwikkeling, die wat ons betreft veelbelovend is.” Voor het volledige juryrapport klik hier

In de herfstvakantie is de Hermitage de hele week open

Ook op maandag 18 en dinsdag 19 oktober!