Nu in de Hermitage Amsterdam

De tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie, de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw en de tentoonstelling China van het Outsider Art Museum zijn nu te zien in de Hermitage Amsterdam. Je kan ook een bezoek brengen aan de presentatie van ABN AMRO Kunstprijs winnaar Marijn van Kreij.
Kijk hier voor meer informatie over openingstijden en prijzen.

Klik hier om naar de website te gaan van de Hollanders van de Gouden Eeuw en klik hier om naar de website van het Outsider Art Museum te gaan.

Fotografie Evert Elzinga

Winnaar ABN AMRO Kunstprijs 2017 bekend

Vandaag is bekendgemaakt dat de zevende editie van de ABN AMRO Kunstprijs is gewonnen door Saskia Noor van Imhoff (Mission, Canada, 1982). Later dit jaar krijgt zij, als onderdeel van de prijs, een solotentoonstelling in de Hermitage Amsterdam.

De jury van de ABN AMRO Kunstprijs kiest met Saskia Noor van Imhoff voor een kunstenaar die op eigenzinnige wijze haar omgeving onderzoekt en daarbij onverwachte verbanden legt. In haar ruimtelijke installaties speelt het proces van ordenen, tentoonstellen en archiveren van kunst een centrale rol. Mede door haar sterke gevoel voor materiaal en compositie weet ze haar ideeën verrassend en aantrekkelijk te verbeelden. ‘Ik ben archeoloog van mijn eigen werk’, heeft Van Imhoff eens gezegd. Daarmee doelde ze op het feit dat ze haar eigen werk, werk van anderen dat ze in haar installaties opneemt, maar ook de context waarin ze het presenteert, steeds opnieuw bevraagt. Hierdoor is Van Imhoffs werk voortdurend in ontwikkeling.

Lees meer

v.l.n.r.: Lex ter Braak, juryvoorzitter en directeur Jan van Eyck Academie Maastricht; Danila Cahen, curator kunstcollectie ABN AMRO; Saskia Noor van Imhoff, winnaar ABN AMRO Kunstprijs 2017 en Cathelijne Broers, directeur Hermitage Amsterdam
Foto Janiek Dam

Rondleiding in NGT
Musea in Gebaren

Tijdens de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie wordt er elke maand een rondleiding georganiseerd in Nederlandse Gebarentaal (NGT), voor dove en slechthorende bezoekers.
Rondleider Viktor Tans neemt u mee door de tentoonstelling en vertelt het aangrijpende verhaal van de laatste tsarenfamilie.

Rondleiding in NGT: zaterdag 25 maart, 22 april, 27 mei om 14 uur
Deelname is gratis met een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling en na aanmelding.

Reserveer hier

Ruslandgasten met Alexander Münninghoff

Zondag 26 maart, 14 uur, talkshow in het auditorium

Elke laatste zondag van de maand (t/m mei) presenteren programmamakers Bahram Sadeghi en Dasha van Amsterdam een nieuwe talkshow waarin je kennismaakt met het persoonlijke Rusland van een aantal inspirerende gasten dat hun hart aan het land heeft verpand.
Gedurende een middagvullend gesprek én aan de hand van o.a. filmfragmenten, voorgedragen gedichten en live muziek gaan de hosts samen met hun gasten op een verrassende ontdekkingsreis!

Aanvang: 14 uur
Locatie: auditorium
Entree: gratis met een geldig entreebewijs van 1917. Romanovs & Revolutie
Reserveren: hermitage.nl/inschrijving.

Alexander Münninghoff
© Willy Slingerland

Amsterdam, 24 februari 2017

Het wonder van Amsterdam nieuwe attractie in Hermitage Amsterdam
Multimediaal panoramisch uitzicht op vier eeuwen Amsterdam
Nieuwe presentatie binnen bestaande samenwerking met Amsterdam Museum

In de zomer van 2017 opent de Hermitage Amsterdam een nieuwe attractie: Het wonder van Amsterdam. Dit multimediale panorama laat de bezoeker de geschiedenis van Amsterdam en Nederland beleven vanaf het ontstaan van de hoofdstad tot nu. Met de nieuwste projectietechnieken komen historische beelden, films, schilderijen en animaties uit onder andere het Amsterdam Museum samen in dit panorama. Met een speciale rol voor het 17e eeuwse Amstelhof, het gebouw van de Hermitage Amsterdam, waar sinds 2014 ook Hollanders van de Gouden Eeuw te zien is. In deze tentoonstelling van het Amsterdam Museum illustreren tientallen 17de eeuwse groepsportretten het verhaal van het voor Nederland zo typerende collectieve burgerschap.

Lees meer

Design: Totems Communication & Architecture

1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie

Amsterdam, 17 februari 2017

Beneficiënt Hermitage Amsterdam bedankt de BankGiro Loterij voor hun jaarlijkse bijdrage en voor de prachtige extra project-bijdrage 2017!

v.l.n.r.
Directeur Hermitage Amsterdam Cathelijne Broers en Managing director BankGiro Loterij Michiel Verboven
Fotografie Roy Beusker

Extra project-bijdrage
v.l.n.r.
Directeur Novamedia Boudewijn Poelmann, Directeur Hermitage Amsterdam Cathelijne Broers en Chantal Janzen
Fotografie Roy Beusker

Amsterdam, 23 januari 2017

‘Voor mij is de Keizer een onoplosbaar raadsel’
Nuchtere blik jonge koningin Wilhelmina op tsaar Nicolaas II
Onderzoek Alexander Münninghoff gepubliceerd in boek 1917. Romanovs & Revolutie

Schrijver Alexander Münninghoff deed voor de Hermitage Amsterdam onderzoek in het Koninklijk Huisarchief naar de band tussen koningin Wilhelmina en tsaar Nicolaas II, die zich kenmerkte door loyaliteit, maar ook door nuchterheid.
De vorstin was via haar grootmoeder Anna Paulowna een bloedverwant van de Romanovs, een sterke familieband die de relaties decennialang bepaalde. Wilhelmina bleef loyaal aan de Romanovs, de communisten zag ze in de eerste plaats als tsarenmoordenaars. Inderdaad hadden de bolsjewieken de tsaar en zijn gezin vermoord, in 1918. Pas in 1942, als laatste in Europa, gaf de koningin goedkeuring aan erkenning van de Sovjet-Unie.
Anderzijds spreekt uit twee door haarzelf in 1902 met potlood volgeschreven schriften, later gepubliceerd als 'Regeeringsherinneringen', weinig vertrouwen in de beweegredenen van de tsaar toen die in 1898 zijn ‘Vredesboodschap’ en oproep tot een Vredesconferentie de wereld in stuurde. De organisatie van de conferentie werd Nederland toebedeeld. De reactie van de koningin, toen nog geen achttien jaar oud, getuigde van politiek begrip, maar de boodschap van de tsaar ‘…wekte bij mij niet eens een medelijdend schouderophalen; immers het was niet te verwachten dat deze vroome menschen verder zouden komen dan vroome woorden…’. ‘Hoe gaarne had ik dan ook aan ieder die het horen wilde gezegd hoe weinig sympathie ik voor de idealen van den Keizer van Rusland gevoelde; maar ik mocht niet spreken, ik moest mijn rol spelen en doen alsof ik met de ontwapeningsvoorstellen instemde’.

Lees meer

links - Thérèse Schwartze, Inhuldigingsportret van koningin Wilhelmina, 1898, Olieverf op doek
© Koninklijk Huisarchief
rechts - Ilja Repin, Portret van tsaar Nicolaas II, 1895, Olieverf op doek
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Hermitage Amsterdam opent voor West-Europa exclusieve tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie

4 februari - 17 september 2017

Honderd jaar na het uitbreken van de Russische Revolutie opent de Hermitage Amsterdam in februari 2017 de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie. Met meer dan 250 objecten, afkomstig uit de Hermitage St.-Petersburg, het Russisch Staatsarchief in Moskou en het Artillerie Museum in St.-Petersburg, heeft deze tentoonstelling exclusiviteit voor West-Europa. Films, foto’s, schilderijen, toegepaste kunst en historische documenten vertellen het indrukwekkende en aangrijpende verhaal van het mondaine St.-Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de twintigste eeuw, het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering.

Lees meer

Tsaar Nicolaas II en tsarevitsj Aleksej, ca. 1910
© GARF, The State Archive of the Russian Federation, Moscow

Hartstocht, religie en macht in Nederlandse en Chinese Outsider Art

Voor het eerst in Nederland is er een omvangrijke tentoonstelling te zien met Chinese en Nederlandse Outsider Art. Ruim tweehonderd buitengewone werken van Chinese en Nederlandse Outsider-kunstenaars bieden het publiek de unieke kans om Outsider Art uit beide landen te vergelijken en te bewonderen. De expositie is te zien van 24 november 2016 t/m 5 juni 2017 in het Outsider Art Museum (OAM), gevestigd in de Hermitage Amsterdam.

Lees meer

Klik hier om naar de website van het Outsider Art Museum te gaan.

Nieuwe serie ‘Picasso grids’ staat centraal in presentatie van ABN AMRO Kunstprijs winnaar Marijn van Kreij

Reclining Nude with a Man Playing the Guitar te zien in Hermitage Amsterdam van 24-11 t/m 28-5-2017

In het veelzijdige oeuvre van Marijn van Kreij, dat bestaat uit tekeningen en schilderingen op papier, collages, objecten, video’s en ruimtelijke installaties, speelt het kopieerproces een centrale rol. Van Kreij verhoudt zich zowel tot het werk van kunstenaars uit het verleden – de erfenis van het modernisme in het bijzonder – als tot de muziek- en beeldcultuur in brede zin. Reflecterend op ideeën rond herhaling en autonomie vormt zijn werk vaak een reactie op bestaande kunstwerken of gaat hij samenwerkingen aan met andere kunstenaars, ontwerpers, schrijvers en muzikanten.

Lees meer

Marijn van Kreij, 'Picasso grids'

1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie

Hollandse Meesters uit de Hermitage

7 oktober 2017 – 27 mei 2018

De tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage is uniek in de wereld. Voor het eerst en ongetwijfeld eenmalig wordt een zo groot overzicht getoond van de Hollandse meesterwerken uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg.
Te zien zijn maar liefst 63 werken van 50 Hollandse schilders uit de Gouden Eeuw, waaronder 6 topstukken van Rembrandt. Na hun aankoop door de tsaren in De Republiek zijn de meeste doeken niet meer in Nederland of West-Europa te zien geweest. Voor 7 maanden komen zij weer even thuis. Het publiek staat straks oog in oog met werken, die getuigen van een ware liefde voor de schilders uit de Gouden Eeuw in het Rusland van de tsaren. Zij zetten daarmee een internationale trend in de waardering voor Rembrandt en zijn tijdgenoten.

Een eerste selectie van werken die zullen worden getoond, is inmiddels bekend. Rembrandts Flora (1634) en Jonge vrouw met oorbellen (1656), Govert Flincks Mannenportret (1637), Lot met zijn dochters (ca. 1600) van Joachim van Wtewael, De vrouw en haar dienstmeid (1661–63) van Pieter de Hooch en Jan Steens Trik-trakspel (1667) komen zeker. Binnenkort worden meer werken bekend, ook van Frans Hals, Jacob van Ruisdael, Gerard Dou, Cornelis Cornelisz. van Haarlem en Paulus Potter.
Met meer dan 1.000 werken is de collectie Hollandse Meesters (schilderijen, prenten en tekeningen) van de Hermitage in St Petersburg ’s werelds grootste buiten Nederland.

Rembrandt van Rijn, Flora, 1634
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Bijzonder werk van Eduard Caspar Hauser gedoneerd aan Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam heeft een bijzondere schenking mogen ontvangen, een werk van Eduard Caspar Hauser. Het gaat om een portret van de jonge Nicolaas I, tsaar van het Russische Rijk van 1825 tot zijn dood in 1855.

Het werk is geschonken door een anonieme gever, die Vriend is van de Hermitage. Klik hier voor meer informatie.

Portret van tsaar Nicolaas I (1796–1855, tsaar vanaf 1825).
Eduard Caspar Hauser (Zwitserland, 1807–1864), olieverf op doek, 78,5 x 63,5 cm, 1830. Gesigneerd en gedateerd Ed. Hauser pinx 1830.
Copyright: DFfotografie.nl

Tentoonstellingsprogramma Hermitage Amsterdam

Hollanders van de Gouden EeuwVanaf 29 november 2014
Outsider Art Museum
Vanaf 24 november 2016
1917. Romanovs & Revolutie4 februari 2017 - 17 september 2017
Hollandse Meesters
onder voorbehoud
7 oktober 2017 – 27 mei 2018

Ilja Repin, Portret van tsaar Nicolaas II, 1895. Olieverf op doek
© State Hermitage Museum, St Petersburg

De Plantage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam ligt in de Plantage, The Cultural Garden of Amsterdam. Midden in het centrum biedt deze buurt alles wat u zoekt in een stad: natuur én cultuur in een levendige, aangename omgeving.
Als u de mooiste buurt van Amsterdam wilt bezoeken en lange rijen en stromen toeristen wilt vermijden, dan mag u de Plantage niet missen. Bezoek er ook een van de andere musea of culturele instellingen. We kunnen het van harte aanbevelen!
Voor meer informatie: plantageamsterdam.nl.

Hermitage deze week

Roy Beusker Fotografie

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag) en 25 december (Eerste kerstdag)
Open op 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Creatieve cursussen en workshops voor jong en oud

Geef je nu op en ontdek je eigen creatieve talent!

Klik hier voor meer informatie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten in de Hermitage Amsterdam? Meld u dan aan.

Rondleiding boeken?

Voor meer informatie klik hier.

Wifi

In de Hermitage Amsterdam is nu ook wifi beschikbaar!
Network naam: Hermitage Amsterdam
Wachtwoord: Welkom@HA!

Verloren voorwerpen

Voor informatie over verloren voorwerpen kunt u mailen naar: verlorenvoorwerpen@hermitage.nl.

Rolstoelfaciliteiten

Alle zalen en faciliteiten zijn rolstoelvriendelijk. Er zijn drie invalidentoiletten. Het gebouw heeft drie publieksliften. Het reserveren van rolstoelen of rollators is aan te raden, via boeking@hermitage.nl

SLIM

Niemand kan zonder vrienden. Ook wij niet.

Daarom roepen wij u op Vriend te worden. Of Vriendin.
Zo steunt u de Hermitage Amsterdam.
En de vele, vele activiteiten die er plaatsvinden.
Aan de boorden van de Amstel.
En de zijarm Nieuwe Herengracht.

Voorstellen

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.