7 december in Hermitage Amsterdam: gratis toegang voor alle Catharina’s, Kate’s en Katja’s

Verjaardag prinses Catharina-Amalia en herdenking heilige Catharina

Op woensdag 7 december, de dag dat kroonprinses Catharina-Amalia haar dertiende verjaardag viert en de heilige Catharina wordt herdacht door de oosters-orthodoxe kerk, heeft iedereen die Catharina heet, of een hiervan afgeleide voornaam draagt als Kate of Katja, op vertoon van een identiteitsbewijs gratis toegang tot de tentoonstelling Catharina, de Grootste. In het café-restaurant zijn die dag zoete favorieten van Catharina de Grote verkrijgbaar, zoals huisgemaakte zwarte bessensmoothie en Pavlova taart, een mousse van passievrucht met meringue.

Lees meer

v.l.n.r.
Fjodor Rokotov naar Alexander Roslin, Portret van Catharina de Grote, 1780–90 (origineel 1777–78). Olieverf op doek
© State Hermitage Museum, St Petersburg
Foto 'taart' Janiek Dam

Amsterdam, 6 december 2016

Hermitage Amsterdam verwacht een totaal van 470.000 bezoekers in 2016

De Hermitage Amsterdam verwacht het jaar 2016 af te sluiten met 470.000 bezoekers. Daarmee wordt de stijgende lijn voortgezet.
Sinds november 2014 zijn in de Hermitage Amsterdam meerdere tentoonstellingen bij één bezoek te bekijken, wat velen ook doen. In 2016 ging het om: Spaanse Meesters en later Catharina, de Grootste uit de collectie van Staatsmuseum de Hermitage in St.-Petersburg; Hollanders van de Gouden Eeuw, de permanente presentatie van het Amsterdam Museum in de Hermitage met bruiklenen uit het Rijksmuseum; twee presentaties in het in maart door koningin Máxima geopende Outsider Art Museum (collectie museum het Dolhuys); en de exposities van de winnaars van de ABN AMRO Kunstprijs 2015 en 2016, respectievelijk Melvin Moti en Marijn van Kreij.
Zo’n 10.000 Amsterdamse basisschoolleerlingen en jonge talenten volgden dit jaar het continue kunstonderwijsprogramma van de Hermitage voor Kinderen.
De Hermitage Amsterdam ontving 457.000 bezoekers in 2015.

De Hermitage Amsterdam heeft geen vaste collectie zoals de meeste musea. Onze bezoekcijfers komen geheel en al op het conto van tentoonstellingen met telkens weer geheel andere onderwerpen en publiek. De diversiteit in het tentoonstellingsaanbod is groot, van klassieke kunst, moderne kunst en historische thema’s tot archeologie. De eerstvolgende nieuwe tentoonstelling, 1917. Romanovs & Revolutie, opent op 4 februari 2017.

De bezoekcijfers van 1 tot en met 31 december 2016 zijn geschat.

Opening Outsider Art Museum i.a.v. koningin Máxima
Fotografie Janiek Dam

Hollanders van de Gouden Eeuw
Afb. links: Rembrandt (1606 - 1669), De anatomische les van Dr. Deijman, 1656, Amsterdam Museum
Afb. rechts: Foto Evert Elzinga

Catharina, de Grootste
Fotografie Evert Elzinga

Vakantie in de Hermitage - Extra familieateliers

Op woensdag 28 december 2016, zondag 1 januari 2017, woensdag 4 januari 2017 en zondag 8 januari 2017

Onder professionele begeleiding ga je eerst de tentoonstelling bewonderen en daarna kun je zelf je eigen kunstwerk maken in een van de prachtige ateliers. Iedereen is welkom, kleine kinderen, grote kinderen, jong, oud.

Prijs: 7,50 euro pp (excl. entree)
Aanvang: 14 uur
Duur: circa 2,5 uur
Aanmelden via educatie@hermitage.nl
Doorgang alleen bij voldoende aanmeldingen)

Let op: Op zondag 4 december is er geen familieatelier i.v.m. Sinterklaas

Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage

De tentoonstelling Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage is nog te zien tot en met 15 januari 2017.

© beukers scholma

Openingstijden tijdens de feestdagen

Zaterdag 24 december 10-17 uur
Zondag 25 december gesloten
Maandag 26 december 10-17 uur
Zaterdag 31 december 10-17 uur
Zondag 1 januari 11-17 uur

Foto Evert Elzinga

Hartstocht, religie en macht in Nederlandse en Chinese Outsider Art

Voor het eerst in Nederland is er een omvangrijke tentoonstelling te zien met Chinese en Nederlandse Outsider Art. Ruim tweehonderd buitengewone werken van Chinese en Nederlandse Outsider-kunstenaars bieden het publiek de unieke kans om Outsider Art uit beide landen te vergelijken en te bewonderen. De expositie is te zien van 24 november 2016 t/m 5 juni 2017 in het Outsider Art Museum (OAM), gevestigd in de Hermitage Amsterdam.

Lees meer

Klik hier om naar de website van het Outsider Art Museum te gaan.

Nieuwe serie ‘Picasso grids’ staat centraal in presentatie van ABN AMRO Kunstprijs winnaar Marijn van Kreij

Reclining Nude with a Man Playing the Guitar te zien in Hermitage Amsterdam van 24-11 t/m 28-5-2017

In het veelzijdige oeuvre van Marijn van Kreij, dat bestaat uit tekeningen en schilderingen op papier, collages, objecten, video’s en ruimtelijke installaties, speelt het kopieerproces een centrale rol. Van Kreij verhoudt zich zowel tot het werk van kunstenaars uit het verleden – de erfenis van het modernisme in het bijzonder – als tot de muziek- en beeldcultuur in brede zin. Reflecterend op ideeën rond herhaling en autonomie vormt zijn werk vaak een reactie op bestaande kunstwerken of gaat hij samenwerkingen aan met andere kunstenaars, ontwerpers, schrijvers en muzikanten.

Lees meer

Marijn van Kreij, 'Picasso grids'

Hermitage Amsterdam opent voor West-Europa exclusieve tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie

4 februari - 17 september 2017

Honderd jaar na het uitbreken van de Russische Revolutie opent de Hermitage Amsterdam in februari 2017 de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie. Met meer dan 250 objecten, afkomstig uit de Hermitage St.-Petersburg, het Russisch Staatsarchief in Moskou en het Artillerie Museum in St.-Petersburg, heeft deze tentoonstelling exclusiviteit voor West-Europa. Films, foto’s, schilderijen, toegepaste kunst en historische documenten vertellen het indrukwekkende en aangrijpende verhaal van het mondaine St.-Petersburg en de bloeiende kunst aan het begin van de twintigste eeuw, het tsarenpaar Nicolaas II en Alexandra en de explosieve politieke en sociale omstandigheden tijdens hun regering.

Lees meer

Tsaar Nicolaas II en tsarevitsj Aleksej, ca. 1910
© GARF, The State Archive of the Russian Federation, Moscow

Echte diamanten zoeken in de Hermitage

Leuke vlog van My Daily Shot of Culture en Kwetsbare Held over de spannende Diamantenjacht in de Hermitage op 29 en 30 oktober 2016.

Hollandse Meesters uit de Hermitage

7 oktober 2017 – 28 mei 2018

De tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage is uniek in de wereld. Voor het eerst en ongetwijfeld eenmalig wordt een zo groot overzicht getoond van de Hollandse meesterwerken uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg.
Te zien zijn maar liefst 63 werken van 50 Hollandse schilders uit de Gouden Eeuw, waaronder 6 topstukken van Rembrandt. Na hun aankoop door de tsaren in De Republiek zijn de meeste doeken niet meer in Nederland of West-Europa te zien geweest. Voor 7 maanden komen zij weer even thuis. Het publiek staat straks oog in oog met werken, die getuigen van een ware liefde voor de schilders uit de Gouden Eeuw in het Rusland van de tsaren. Zij zetten daarmee een internationale trend in de waardering voor Rembrandt en zijn tijdgenoten.

Een eerste selectie van werken die zullen worden getoond, is inmiddels bekend. Rembrandts Flora (1634) en Jonge vrouw met oorbellen (1656), Govert Flincks Mannenportret (1637), Lot met zijn dochters (ca. 1600) van Joachim van Wtewael, De vrouw en haar dienstmeid (1661–63) van Pieter de Hooch en Jan Steens Trik-trakspel (1667) komen zeker. Binnenkort worden meer werken bekend, ook van Frans Hals, Jacob van Ruisdael, Gerard Dou, Cornelis Cornelisz. van Haarlem en Paulus Potter.
Met meer dan 1.000 werken is de collectie Hollandse Meesters (schilderijen, prenten en tekeningen) van de Hermitage in St Petersburg ’s werelds grootste buiten Nederland.

Rembrandt van Rijn, Flora, 1634
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Duurzaamheidsproject Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus in werking

Vandaag is Tussen Kunst en Kas, het prijswinnende duurzaamheidsproject van de Hermitage en de Hortus, officieel in werking gesteld door Jeanine van Pinxteren, dagelijks bestuurder Amsterdam stadsdeel Centrum.
Lucky Fonz III drukte in het ketelhuis van de Hortus op de aan-knop en Van Pinxteren onthulde een ruim 6 meter lang kunstwerk van talenten van de Hermitage voor Kinderen.
tussenkunstenkas.nl.

Foto 1: Sebastiaan Lagendaal, Hoofd Facilitaire zaken en Veiligdheid Hermitage Amsterdam en Taeke Kuipers, directeur Hortus Botanicus
Foto 2: Jeanine van Pinxteren, dagelijks bestuurder Amsterdam stadsdeel Centrum, Sebastiaan Lagendaal, Hoofd Facilitaire zaken en Veiligheid Hermitage Amsterdam en drie talenten van de Hermitage voor Kinderen
Foto's Evert Elzinga

Bijzonder werk van Eduard Caspar Hauser gedoneerd aan Hermitage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam heeft een bijzondere schenking mogen ontvangen, een werk van Eduard Caspar Hauser. Het gaat om een portret van de jonge Nicolaas I, tsaar van het Russische Rijk van 1825 tot zijn dood in 1855.

Het werk is geschonken door een anonieme gever, die Vriend is van de Hermitage. Klik hier voor meer informatie.

Portret van tsaar Nicolaas I (1796–1855, tsaar vanaf 1825).
Eduard Caspar Hauser (Zwitserland, 1807–1864), olieverf op doek, 78,5 x 63,5 cm, 1830. Gesigneerd en gedateerd Ed. Hauser pinx 1830.
Copyright: DFfotografie.nl

Diamonds are forever with Catherine the Greatest

Het is een van de topstukken van de tentoonstelling Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage, die nu te zien is in Hermitage Amsterdam. De kroon telt meer dan 11.000 diamanten.

Het model is in 2012 vervaardigd, om te vieren dat precies 250 jaar eerder de kroning van Catharina de Grote plaatsvond. De kroon is vervaardigd door Juweliersgroep Smolensker Briljanten, de diamanten zijn geslepen door het bedrijf Kristall uit Smolensk, dat ook eigenaar van dit model is.

De Grote Tsarenkroon was vanaf 1762 het voornaamste machtssymbool van de Russische monarchen en heeft dienstgedaan tot en met de laatste kroning, van Nicolaas II in 1896. Catharina de Grote liet hem speciaal voor haar kroning maken door de Zwitserse edelsmid Jérémie Pauzié. De originele kroon is tegenwoordig permanent geëxposeerd in de schatkamer van het Diamant Fonds van de Russische Federatie, en mag het land niet verlaten.

facebook.com/hermitage.amsterdam/

RSVP voor je bezoek aan de Hermitage Amsterdam via onze Facebook pagina

Filmprogramma Catharina’s leeszaal

Catharina voor het hele gezin!

Maak kennis met een Russisch prinsesje dat een machtige Tsarina werd. 34 jaar lang zat zij op de troon. Hoe kreeg ze dat voor elkaar?

Prachtige kunstwerken, juwelen en persoonlijke objecten uit de schatkamers van de Hermitage brengen Catharina tot leven. Het lijkt wel een sprookje! Er is een leuke speurtocht die je kunt volgen en er zijn speciale familieateliers voor Catharina!

Klik hier voor meer informatie.

Cursussen en workshops tijdens Catharina, de Grootste

Geef je nu op en ontdek je eigen creatieve talent!

Tijdens deze schilderworkshop laten we ons inspireren door de prachtige hofportretten uit de tijd van Catharina de Grote om zelf een portret te maken met acrylverf. Hoe zijn de verhoudingen in een portret? Hoe schilder je een mooie plooi?

Klik hier voor meer informatie

Aanmelden via educatie@hermitage.nl

Foto: Janiek dam

Tentoonstelling Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage ontrafelt leven en mythes van Europa’s grootste keizerin

18 juni 2016 tot en met 15 januari 2017

250 jaar nadat zij met een opzienbarende kunstaankoop de Hermitage stichtte, brengt de Hermitage Amsterdam in een rijke tentoonstelling het levensverhaal van Catharina de Grote, Europa’s langst regerende keizerin. Haar naam was altijd omgeven door superlatieven en mythes, vaak ook over haar intieme leven en de hofintriges. Sommige mythes horen inderdaad in het rijk der fabelen. Andere zijn helemaal geen mythes, want echt waar. Catharina de Grote (1729–1796) werd als 14-jarig Duitse prinses uitgehuwelijkt. Ze bereikte zelf de tsarentroon doordat ze haar echtgenoot, tsaar Peter III, aan de kant zette. Catharina zou de grootste tsarina aller tijden worden. Ze had een ambitieuze agenda, met hervormingen in het hele tsarenrijk. Ze keek en handelde vooruit. Ze kende tegenslagen, maar bracht vooral veel tot stand. Ze had een enorme passie voor kunst. Ze heeft meer betekend dan wie ook voor ’s werelds grootste kunstcollectie. Ze was een verlicht despoot, die correspondeerde met Voltaire en Diderot. Ze breidde haar rijk uit met een gebied zo groot als Frankrijk, inclusief de Krim. Ze had bij dat alles een fijne neus voor getalenteerde mensen om haar te helpen, zoals de gebroeders Orlov en haar belangrijkste minnaar, Potemkin. Ze was de diamant die zij zelf sleep.

Lees meer

Georg Christoph Grooth, Portret van grootvorstin Catherina Aleksejevna, 1745–46
Vigilius Eriksen, Catherine de Grote in gardeuniform gezeten op haar paard Briljant, 1760-70
Fyodor Rokotov, Portret van tsarina Catherina, de Grote, 1780–90

Creatieve cursussen en workshops voor jong en oud
Geef je nu op en ontdek je eigen creatieve talent!

Tijdens de teken- en schildercursus dient de tentoonstelling Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen Diamant van de Hermitage als inspiratiebron en komen verschillende thema's en technieken aan bod.

Klik hier voor meer informatie.
Aanmelden via educatie@hermitage.nl

Tentoonstellingsprogramma Hermitage Amsterdam

Hollanders van de Gouden EeuwVanaf 29 november 2014
Outsider Art Museum
Vanaf 24 november 2016
Catharina, de Grootste. Zelfgeslepen diamant van de Hermitage
18 juni 2016 – 15 januari 2017
1917. Romanovs & Revolutie
onder voorbehoud
4 februari 2017 - 17 september 2017
Hollandse Meesters
onder voorbehoud
7 oktober 2017 – 27 mei 2018

Vigilius Eriksen, Portret van Catharina de Grote te paard, 1762. Olieverf op doek.
© State Hermitage Museum, St Petersburg

De Plantage Amsterdam

De Hermitage Amsterdam ligt in de Plantage, The Cultural Garden of Amsterdam. Midden in het centrum biedt deze buurt alles wat u zoekt in een stad: natuur én cultuur in een levendige, aangename omgeving.
Als u de mooiste buurt van Amsterdam wilt bezoeken en lange rijen en stromen toeristen wilt vermijden, dan mag u de Plantage niet missen. Bezoek er ook een van de andere musea of culturele instellingen. We kunnen het van harte aanbevelen!
Voor meer informatie: plantageamsterdam.nl.

Hermitage deze week

Roy Beusker Fotografie

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag) en 25 december (Eerste kerstdag)
Open op 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Verwacht

Vanaf 4 februari 2017

Creatieve cursussen en workshops voor jong en oud

Geef je nu op en ontdek je eigen creatieve talent!

Klik hier voor meer informatie.

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten in de Hermitage Amsterdam? Meld u dan aan.

Rondleiding boeken?

Voor meer informatie klik hier.

Wifi

In de Hermitage Amsterdam is nu ook wifi beschikbaar!
Network naam: Hermitage_public
Wachtwoord: hermitage

Verloren voorwerpen

Voor informatie over verloren voorwerpen kunt u mailen naar: verlorenvoorwerpen@hermitage.nl.

Rolstoelfaciliteiten

Alle zalen en faciliteiten zijn rolstoelvriendelijk. Er zijn drie invalidentoiletten. Het gebouw heeft drie publieksliften. Het reserveren van rolstoelen of rollators is aan te raden, via boeking@hermitage.nl

SLIM

Niemand kan zonder vrienden. Ook wij niet.

Daarom roepen wij u op Vriend te worden. Of Vriendin.
Zo steunt u de Hermitage Amsterdam.
En de vele, vele activiteiten die er plaatsvinden.
Aan de boorden van de Amstel.
En de zijarm Nieuwe Herengracht.

Voorstellen

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.