Alexander, Napoleon & Joséphine en Hollanders van de Gouden Eeuw

De nieuwe tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine is nu te zien in de Hermitage Amsterdam. Bovendien kunt u ook de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw bezoeken.

Dat zijn dus twee tentoonstellingen onder één dak! Een unieke gelegenheid!
Klik hier voor meer informatie over openingstijden en prijzen. Ook van combitickets.

Klik hier om naar de website te gaan van de Hollanders van de Gouden Eeuw.
Hollanders van de Gouden Eeuw is samengesteld door het Amsterdam Museum en het Rijksmuseum, in nauwe samenwerking met de Hermitage Amsterdam.

Hermitage Amsterdam opent tentoonstelling over drie grote namen:
Alexander, Napoleon & Joséphine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage

28 maart – 8 november 2015

In het jaar dat de slag bij Waterloo van 1815 in heel Europa wordt herdacht zet de Hermitage Amsterdam de klok terug naar de beslissende jaren vóór Waterloo, de tijd van Napoleon Bonaparte en twee heel bijzondere en verschillende tijdgenoten: zijn grote liefde Joséphine en tsaar Alexander I, zijn vriend en vijand.
Aan de hand van ruim tweehonderd prachtige schilderijen, sculpturen, persoonlijke bezittingen, japonnen en uniformen, toegepaste kunstvoorwerpen en indrukwekkende wapens wordt het verhaal verteld van twee grote heersers en van female power. Vriendschap, oorlog, liefde en politiek staan centraal, maar ook Joséphines grootse kunstcollectie, met onder andere Hollandse en Italiaanse meesters als Potter, Van der Werff, Luini en Canova.

Lees meer

Foto Evert Elzinga

Berezinakabinet in Hermitage Amsterdam herdenkt rol Nederlanders in leger Napoleon

Oversteek ijskoude Berezina werd mogelijk door Nederlandse bruggenbouwers

Op zaterdag 28 maart aanstaande wordt, als onderdeel van de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine, het Berezinakabinet geopend. Hier komt de rol tot leven van de Nederlanders die in het Napoleontische leger dienden. Napoleons Grande Armée was in 1812 na een snelle opmars tot in Moskou gekomen, maar trof daar een verlaten stad zonder voorraden. Toen ook de winter nog inviel zag hij zich gedwongen terug te keren. De terugtocht pakte gruwelijk uit, met als dieptepunt de oversteek van de Berezina (nu in Wit-Rusland). Vele duizenden soldaten kwamen daarbij om het leven, maar mede dankzij een heldenrol van Nederlandse pontonniers konden ook duizenden levens worden gered.

Lees meer

Kogel uit de nek van Henrikus van der Linden
Gewond geraakt tijdens de slag bij Berezina op 27 november 1812. De kogel werd in Nederland verwijderd en bewaard in een doosje met een later opschrift: H. van der Linden, geblesseerd 27 november 1812. Geboren 8 september 1784, overleden 6 november 1846.

Nazaten Romanovs en Napoleon onthullen gedenkplaat bij opening tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine

Op vrijdag 27 maart aanstaande zijn directe nazaten van de Romanovs en Napoleon Bonaparte, Prins Dimitri Romanov en Graaf Alexander Colonna Walewski, eregast bij de officiële opening van de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine. Een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage. De tentoonstelling brengt, 200 jaar na de Slag bij Waterloo, een meeslepend verhaal over het leven van tsaar Alexander I, Napoleon Bonaparte en zijn grote liefde Joséphine de Beauharnais. Ter gelegenheid van de opening zullen de eregasten in de Hermitage Amsterdam een gedenkplaat onthullen.

Lees meer

Anoniem, Frankrijk, naar Gioacchino Giuseppe Serangeli, Napoleon en Alexander I gaan uit elkaar in Tilsit in 1807, ca. 1810. Olieverf op doek
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Dodenmasker Napoleon aangekomen in Hermitage Amsterdam

Geest Franse keizer waart weer rond in Amsterdam

Na aankomst in de Hermitage Amsterdam is op 11 maart het beroemde dodenmasker van Napoleon uit zijn kist gehaald om geplaatst te worden in de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage. Samen met ruim 200 andere kunstschatten en historische objecten is het te zien vanaf 28 maart 2015.

Lees meer

Dodenmasker van Napoleon. Sint-Helena, 6 mei 1821. Papier-maché (?), in een houten kistje met glas. Kist 45 x 35 x 20 cm
© State Hermitage Museum, St Petersburg
Fotografie Janiek Dam

Gratis preview educatief programma Alexander, Napoleon & Joséphine

Op zaterdag 11 april organiseert de Hermitage Amsterdam van 12 tot 17 uur een gratis preview van het educatieve programma voor het voortgezet onderwijs bij de tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine, een verhaal van vriendschap, oorlog en kunst uit de Hermitage.

*Deze preview is uitsluitend voor docenten uit het voortgezet onderwijs.

Creatieve cursussen en workshops voor jong en oud
Geef je nu op en ontdek je eigen creatieve talent!

Workshops voor volwassenen tijdens Alexander, Napoleon & Joséphine

Klik hier voor meer informatie.
Aanmelden via educatie@hermitage.nl.

Antoine-Jean Gros, Napoleon Bonaparte op de brug bij Arcole, 1796–97. Olieverf op doek, 134 x 104 cm© State Hermitage Museum, St Petersburg

Zeldzaam stadsgezicht van Jacob van Ruisdael uit Boedapest in bruikleen tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw

Vanaf 26 februari wordt de tentoonstelling Hollanders van de Gouden Eeuw voor de periode van een jaar verrijkt met een zeldzaam stadsgezicht van Jacob van Ruisdael (1628-1682) uit het Szépmüvészeti Múzeum (Museum voor Schone Kunsten) in Boedapest: De Amstel bij Amsterdam, gezien naar het noorden. Het doek toont Amsterdam omstreeks 1655, gezien vanaf de oever van de Amstel waar nu de Hermitage Amsterdam staat. Het is voor het eerst sinds 1800 terug in de stad waar het is gemaakt. Door deze tijdelijke toevoeging kunnen bezoekers van Hollanders van de Gouden Eeuw ervaren hoe de stad er zo’n 350 jaar geleden uitzag vanaf het punt waar ze na hun bezoek weer op de stoep staan.

Lees meer

Jacob van Ruisdael (Haarlem, 1628 - Amsterdam, 1682), De Amstel bij Amsterdam, gezien naar het noorden, ca. 1655, Olieverf op doek, 52.5 x 43.5 cm, Szépmüvészeti Múzeum (Museum voor Schone Kunsten), Boedapest

‘Hommage aan kunst – en natuurminnende Joséphine de Beauharnais in Hermitage en Hortus’

Napoleons keizerin komt tot leven door samenwerking Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus
Openingen op 28 maart 2015

Joséphine de Beauharnais (1763–1814) staat dit voorjaar centraal in de Amsterdamse Plantage, waar de buren Hermitage Amsterdam en Hortus Botanicus aandacht besteden aan deze feminiene legende. In dit samenwerkingsproject gaat de bezoeker mee naar het beroemde tuinpaleis van de keizerin, Château de Malmaison net buiten Parijs. Joséphine toverde het om tot een lusthof met een prachtige kunstcollectie en paradijselijke tuinen vol bijzondere bloemen, planten en vogels als zeldzame zwarte zwanen en struisvogels. Het was Napoleons favoriete hideaway en werd vrijwel direct na zijn nederlaag en verbanning een favoriete bestemming van de hoogste Europese adel, zoals de koning van Pruisen en niet in de laatste plaats tsaar Alexander van Rusland.

Lees meer

François Flameng, Feestelijke receptie in het Château de Malmaison in 1802, ca. 1894. Olieverf op doek, 106 x 139 cm
© State Hermitage Museum, St Petersburg

Voor iedere Amsterdammer een bol

Van oudsher is Amsterdam verbonden met de legendarische tulp, maar de laatste decennia is de bol steeds meer uit het straatbeeld verdwenen. Het Tulp Festival stelt zich daarom ten doel de tulp weer zichtbaar te maken in de stad met de wens uiteindelijk voor iedere Amsterdammer een tulp te planten. Dat zijn ruim 800.000 tulpen, een droom die ooit werkelijkheid moet worden.
Dit jaar zijn er 423.207 tulpen geplant. Dit aantal wordt versterkt door 116.074 tulpen in potten.

De Hermitage Amsterdam is deelnemer van het Tulp Festival. Vanaf 2 april staan er weer prachtige potten met tulpen in de binnentuin! Mis het niet!

Meer informatie: tulpfestival.com.

Foto Janiek Dam

ABN AMRO Kunstprijs

De ABN AMRO Kunstprijs is terug van weggeweest. Vandaag is bekendgemaakt dat de vijfde editie van de ABN AMRO Kunstprijs is gewonnen door Melvin Moti (Rotterdam, 1977).

Lees meer

Melvin Moti, The Prisoner's Cinema, 2008, 35mm film, kleur, geen geluid, 22 min. Courtesy Meyer Riegger, Berlijn/Karlsruhe

Talentenexpositie Hermitage voor Kinderen

De talentenexpositie over de Hermitage voor Kinderen is te zien in de Hermitage Amsterdam.

Opening van de talentenexpositie door (v.l.n.r.) de directeur van het VSBfonds Joost van Lanschot, de directeur van de Hermitage Amsterdam Cathelijne Broers, leerling van de academieklas 2014 Thor Braun en Willie Wartaal van De Jeugd van Tegenwoordig.
Foto Janiek Dam

Museumspel van de BankGiro Loterij

De Hermitage Amsterdam is een museum dat zonder structurele overheidssubsidie tentoonstellingen organiseert. Onze inkomsten komen uit kaartverkoop, sponsoring, vriendendonaties en winkelverkoop. De BankGiro Loterij is vanaf het eerste begin een gulle gever geweest voor ons museum. Zonder deze steun waren we in 2009 niet zo feestelijk open gegaan.

De duizenden deelnemers aan de loterij zijn we dus veel dank verschuldigd. Wilt u ook meedoen? Wij maken het u makkelijk. Aan de kassa van de Hermitage Amsterdam krijgt u bij aankoop van een entreekaart een Museumspel van de BankGiro Loterij.

Door mee te spelen maakt u kans op mooie prijzen en ondersteunt u ons museum. Van elk verkocht lot komt 50% ten goede aan de Hermitage Amsterdam. Waar gebruiken wij dat geld voor? We zetten het in voor de Hermitage voor Kinderen.

Wilt u online meespelen? Klik dan op de afbeelding hieronder.

Studiecentrum

Het studiecentrum van de Hermitage Amsterdam is woensdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur voor iedereen én gratis toegankelijk. U kunt dus ook los van een bezoek aan de tentoonstelling de boeken- en beeldencollectie of de informatie op de computers raadplegen. In deze rustige ruimte kunt u in een van onze kunsttijdschriften bladeren of in The St. Petersburg Times lezen wat zich nu in Rusland afspeelt. Of kijken naar bijzondere beelden in ons filmarchief.

Filmprogramma

Op het grote scherm in het studiecentrum draait iedere woensdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur een filmprogramma.

Lees meer

Wifi

In het studiecentrum is er gratis toegang tot het internet. Kom met uw eigen laptop, smartphone of tablet en geniet van deze prettige en rustige ruimte!

Openingstijden: woensdag, zaterdag, zondag 13–17 uur

Voortgezet onderwijs

Het studiecentrum is ook het startpunt van de twee lesmodules die voor het voortgezet onderwijs ontwikkeld zijn. Aan de hand van kijkkaarten leiden leerlingen elkaar door de tentoonstelling rond.

Meer informatie

Foto Jørgen Koopmanschap

Tentoonstellingsprogramma Hermitage Amsterdam

Hollanders van de Gouden EeuwTot eind 2016
Alexander, Napoleon & Joséphine
onder voorbehoud
28 maart – 8 november 2015
Spaanse kunst
onder voorbehoud
5 december 2015 – 22 mei 2016

© State Hermitage Museum St Petersburg

Recensies

Inhoud

Vormgeving

Service

Totaal

Lees wat anderen vonden van de tentoonstelling en laat uw impressies achter.

Foto Janiek Dam

Hermitage deze week

Foto Janiek Dam

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Partner Hermitage voor Kinderen
Internetpartner
Met dank aan

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 25 december 2014 en 27 april 2015
Open op 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar reservations@guideid.com

Speurtocht
Vanaf 28 maart 2015

Bij aanschaf van een kinderkaartje krijg je een speurtocht cadeau!
Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Lees meer

Creatieve cursussen en workshops voor jong en oud

Geef je nu op en ontdek je eigen creatieve talent!

Klik hier voor meer informatie.

Vacatures

Er zijn op dit moment geen vacatures.

Lees meer

Nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van alle activiteiten in de Hermitage Amsterdam? Meld u dan aan.

Rondleiding boeken?

Voor meer informatie klik hier.

Wifi

In de Hermitage Amsterdam is nu ook Wifi beschikbaar!
Network naam: Hermitage_public
Wachtwoord: hermitage

Verloren voorwerpen

Voor informatie over verloren voorwerpen kunt u mailen naar: verlorenvoorwerpen@hermitage.nl.

Rolstoelfaciliteiten

Alle zalen en faciliteiten zijn rolstoelvriendelijk. Er zijn drie invalidentoiletten. Het gebouw heeft drie publieksliften. Het reserveren van rolstoelen of rollators is aan te raden, via boeking@hermitage.nl.

SLIM

Niemand kan zonder vrienden. Ook wij niet.

Daarom roepen wij u op Vriend te worden. Of Vriendin.
Zo steunt u de Hermitage Amsterdam.
En de vele, vele activiteiten die er plaatsvinden.
Aan de boorden van de Amstel.
En de zijarm Nieuwe Herengracht.

Voorstellen

Café-restaurant Neva

Café-restaurant Neva is gevestigd in de Tuinvleugel van de Hermitage Amsterdam, boven de entreefoyer. Het heeft zijn naam te danken aan rivier die door St.-Petersburg stroomt en waarlangs de Hermitage zich bevindt. In Neva komen kunst, cultuur en gastvrijheid op een bijzondere manier samen.

Openingstijden Neva

Dagelijks 10–17.30 uur

Reserveren

020 530 74 83
reservering@neva.nl
Voor groepsreserveringen of evenementen kan contact worden opgenomen met events@neva.nl of 020 530 87 59.

Lees meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.