OpenOffice document MS Word document

Art Nouveau tijdens de laatste tsaren

13 oktober 2007 t/m 5 mei 2008

De Hermitage Amsterdam wijdt haar achtste tentoonstelling aan prachtige art nouveau. De objecten van die kunststroming zijn hoogtepunten binnen de collectie West-Europese toegepaste kunst van de Hermitage in St.-Petersburg. Deze art nouveau-collectie is in Nederland nog niet eerder getoond. Topstukken zijn de geschenken aan de laatste tsaren van de beroemde glaskunstenaars Émile Gallé en de gebroeders Daum; daarnaast zijn ook René Lalique en Carl Fabergé vertegenwoordigd.

In Europa ontstond vanaf 1890 in de architectuur en toegepaste kunst een nieuwe stijl, die in internationaal verband de Franse benaming art nouveau kreeg. De stijl is ook bekend geworden onder de Duitse term Jugendstil. In Oostenrijk spreekt men van Wiener Sezession (‘afscheiding’), in Spanje van Modernismo, in Italië van Stile Liberty. In deze verschillende termen wordt duidelijk gemaakt dat art nouveau een reactie vormde op de bestaande neo-stijlen. Het nieuwe zat in de herwaardering van de vakman. De art nouveau kende een organische en geometrische variant. De stijl als geheel werd rond de eeuwwisseling dé toonaangevende stroming in de toegepaste kunst.

Rusland deed volop mee. Petersburgers kochten art nouveau en lieten hun huizen in deze stijl verbouwen. De laatste tsaren Alexander III en Nicolaas II en hun familie waren geen uitzondering. De laatste tsarina Alexandra bijvoorbeeld kocht zelf vazen van Gallé ter aankleding van haar slaapkamer. Er ontstond ook een Russische variant van art nouveau, stil modern.

Maar de mooiste en meest bijzondere objecten uit de art nouveau-collectie van de Hermitage zijn de Franse diplomatieke geschenken aan de tsaren. Frankrijk zocht in zijn conflict met Duitsland eind negentiende eeuw bondgenoten en richtte zich op Rusland. De Franse regering overlaadde de tsaren met kostbare geschenken in de stijl van de hypermoderne art nouveau. Veel daarvan kwam uit Lotharingen, niet alleen omdat de voortreffelijke glaskunstenaars Gallé en de gebroeders Daum daar werkten, maar ook omdat juist dat gebied de twistappel tussen de Fransen en de Duitsers was. Behalve zeer fraai glaswerk van Gallé en Daum kregen de tsaren ook een majestueuze tafel met Lotharingse symboliek en een boek met ruim tachtig ingebonden tekeningen van Franse kunstenaars. De beroemdste Franse fabrieken leverden de tsaren eveneens art nouveau. Van de Sèvres-fabriek kwam een aantal porseleinen vazen, van het Gobelin-atelier een serie wandtapijten.

Na de Oktoberrevolutie van 1917 is nog veel meer art nouveau in de Hermitage beland; bezit van privé-verzamelaars dat door het Sovjetregime in beslag was genomen. Hieronder ook Russische stil modern-objecten, bijzonder omdat zij puur voor de Russische markt zijn gemaakt en daardoor in het Westen nauwelijks bekend zijn. Er zijn kostbare siervoorwerpen bij van de hand van Fabergé.

Een opvallend object binnen de tentoonstelling is een late vaas uit de fabriek van Gallé, die uit het bezit van de communistische leider Stalin komt. Na diens dood in 1953 kwam de vaas terecht in de Hermitage in St.-Petersburg.

De tentoonstelling "Art Nouveau tijdens de laatste tsaren" gaat in op ontstaan en ontwikkeling van art nouveau in ruime zin en spitst zich toe op de Franse geschenken aan Rusland.

Voor meer informatie:

Hermitage Amsterdam

Communicatie, Educatie & Marketing
Martijn van Schieveen en Kim van Niftrik
Postbus 11675
1001 GR Amsterdam

T020 530 87 55
Epressoffice@hermitage.nl

De Hermitage Amsterdam is een particulier initiatief. Wij zijn cultureel ondernemers pur sang, en dat wordt vooral mogelijk gemaakt door onze sponsors. (Voor de volledige lijst van onze sponsors zie hermitage.nl/steun_ons/).

Bedankt

De Hermitage Amsterdam bedankt

Founder
Hoofdsponsors
Sponsor
Tentoonstellingssponsor
Fondsen

K.F. Hein Fonds

Mediapartner
Internetpartner
Strategiepartner
Security partner

Onze regenten, partners en fondsen.

Openingstijden

Dagelijks 10–17 uur
Gesloten 27 april (Koningsdag)
Open op 25 december en 1 januari 11-17 uur

De Hermitage Amsterdam is gevestigd op de Amstel 51.

Foto Jelle Epskamp Photography

Heerlijk terras in de binnentuin

Geopend bij mooi weer

ANBI

De Hermitage Amsterdam is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Wij hoeven geen belasting te betalen over giften. Uw bedrag staat dus volledig tot onze beschikking. En giften aan een ANBI zijn vaak aftrekbaar voor de schenker.

Contact

Voor alle vragen en voor het kantoor: +31 (0)20 530 87 55
(tijdens kantoortijden)

Dus ook voor informatie over de tentoonstellingen, de programmering, de online ticketshop, het gebouw, reserveringen van rondleidingen en zalen en reserveringen van rolstoelen, groepsbezoeken en CKV-programma’s.

Voor het reserveren van audiotours (mogelijk vanaf 15 audiotours) kunt u een bericht sturen naar info@hermitage.nl

Catalogus

Bij de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie is een prachtige full colour catalogus verschenen. Deze is in zowel het Nederlands als in het Engels te verkrijgen.
Meer

Sitemap

x

Nieuwsbrief

Schrijf u in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en wij zullen u op de hoogte blijven houden. Niet alleen van de tentoonstellingen, maar van alle andere activiteiten in de Hermitage Amsterdam. Waaronder de culturele avonden op woensdag, zaterdagmiddag lezingen in het auditorium en de zondagochtend concerten.