Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Foto Janiek Dam

Nieuwe muziektour DJ Von Rosenthal bij Classic Beauties

Muzikaal op ‘Grand Tour’ naar Italië vanaf 16 juni 2018

Klassieke muziek-DJ Von Rosenthal maakt een nieuwe soundtrack voor de Hermitage Amsterdam, als muziektour in de tentoonstelling Classic Beauties.

De bezoeker gaat in de tentoonstelling op Grand Tour om, net als de Italiëreizigers van de achttiende eeuw, met eigen ogen het wonder van de opgegraven antieke monumenten en beeldhouwwerken te aanschouwen. Ook vele kunstenaars reisden erheen, Zij vonden er grote inspiratie, wat leidde tot een nieuwe stroming: het neoclassicisme.

Von Rosenthal geeft de reis een romantische Italiaanse sfeer. De beelden en schilderijen van het neoclassicisme met hun naakte, goddelijke schoonheid komen tot leven met werk van onder anderen Beethoven, Bizet, Monteverdi, Nino Rota– de huiscomponist van Fellini – en Vivaldi. De harp, een van de oudste en meest romantische muziekinstrumenten, is leidend in deze muziektour. Zo is Ambre van Nils Frahm te horen, gespeeld door Lavinia Meijer. De grote zaal wordt omgetoverd tot 'Grand Court' met een schat aan beeldhouwwerken van Antonio Canova. Hier beleeft de bezoeker een ware muzikale apotheose.
De audtiotour is inbegrepen bij een toegangskaartje. De soundtrack.is tijdens de bezichtiging ook te beluisteren als DJ-mix op de smartphone via de app van soundcloud.com.

Muziektour: nieuw fenomeen in 2016
Von Rosenthal realiseerde voor de Hermitage Amsterdam in 2016 de eerste museale muziektour in Nederland, bij de tentoonstelling Spaanse Meesters uit de Hermitage. Deze werd zeer positief ontvangen. De Volkskrant: ‘De tentoonstelling zoeft door de geschiedenis en Von Rosenthal zoeft mee […] en bij ieder muziekstuk heb je het gevoel dat hij je leidt, maar niet dwingt.’ 

DJ Von Rosenthal
Von Rosenthal is een DJ die alleen klassieke muziek mixt, geen beats, op een enkele mash-up na. Na zijn opleiding aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag componeerde hij voor theater en ballet. Vanaf 2002 richtte hij zich op de elektronische muziek. Von Rosenthal besloot in 2009 zijn liefde voor klassieke muziek te combineren met de draaitafel. Hij trad op verschillende festivals op (Motel Mozaïque, IFFR, Lowlands, Festival Classique) maar ook in Paradiso, op chique feesten in Cannes en als support act voor De Staat en Vive la Fête.

Tentoonstelling
Op zaterdag 16 juni 2018 opent de Hermitage Amsterdam de tentoonstelling Classic Beauties. Kunstenaars, Italië en de schoonheidsidealen van de 18de eeuw.

Het verhaal van kunstenaars en reizigers in Italië, vooral Rome. Vanuit heel Europa komen zij naar de Eeuwige Stad om inspiratie op te doen, en om de opgegraven klassieke beelden en bouwwerken te bestuderen. In de bouwkunst komen strakke vormen in de mode, in de beeldende kunst maakt een nieuwe sensuele stijl furore: een naakte, goddelijke schoonheid, nog gedurfder dan bij de Grieken en Romeinen. Het neoclassicisme is geboren.

Net als Johann Wolfgang von Goethe en de ‘graaf en gravin van het Noorden’, de latere Russische tsaar Paul I en zijn vrouw Maria Fjodorovna ontmoeten bezoekers op hun ‘Grand Tour’ de grote kunstenaars van het moment: Pompeo Batoni, Anton Raphael Mengs, Angelika Kauffmann en de beroemdste van allemaal, Antonio Canova.

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling