Hermitage Amsterdam is nu H’ART Museum. Je wordt nu doorgestuurd naar de website van H’ART Museum.
Hermitage Amsterdam is now H’ART Museum. You will now be redirected to the H’ART Museum website.
©
Rembrandt, Jonge vrouw met oorbellen, 1656 © State Hermitage Museum, St Petersburg

Hermitage Amsterdam krijgt ‘broers en zussen’ te leen

Musea werken samen bij tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage 

De Hermitage Amsterdam is verheugd dat het Rijksmuseum, het Mauritshuis en het Amsterdam Museum ruimhartig bruiklenen afstaan voor de tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren. Het gaat onder andere om drie ‘broers en zussen’ van werken uit de collectie Hollandse Meesters van de Hermitage in St.-Petersburg, die groots centraal staat in de tentoonstelling. Gezamenlijk tonen alle werken straks hoezeer de Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw uitblinkt in creativiteit, vakmanschap en veelzijdigheid.

Melchior d’Hondecoeters Een pelikaan en ander gevogelte bij een waterbassin, bekend als ‘Het drijvend veertje’, Collectie Rijksmuseum, hangt straks naast zijn Vogels in een park uit de Hermitage. Twaalf schutters van rot E van Dirk Jacobsz. uit het Amsterdam Museum is een pendant van Groepsportret van het Amsterdamse schutterskorps (Negen schutters van Rot E) van dezelfde schilder dat de Hermitage Amsterdam uit St.-Petersburg leent. Eveneens uit het Amsterdam Museum komt Het varken op de leer met gezicht op de Haarlemmerpoort van Michiel van Musscher, sterk beïnvloed door De Nieuwmarkt in Amsterdam van Bartholomeus van der Helst uit de Hermitage. Een vierde extra bruikleen komt van het Mauritshuis. Portret van Loef Vredericx (1590-1668) als vaandeldrager van Thomas de Keyser was misschien wel een van de meest geliefde werken van de tsaren. Zo nam tsaar Paul I het doek regelmatig persoonlijk mee op reis.

©
Melchior d' Hondecoeter, Vogels in een park, 1686 © State Hermitage Museum, St Petersburg
©
Melchior d'Hondecoeter, Een pelikaan en ander gevogelte bij een waterbassin, bekend als ‘Het drijvend veertje’, ca. 1680. Rijksmuseum, Amsterdam

Hollandse Meesters uit de Hermitage

De tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage. Oogappels van de tsaren is een feest van herkenning en ontdekking. De drieënzestig geselecteerde werken van vijftig beroemde Hollandse Meesters uit de Gouden Eeuw, waaronder zes van Rembrandt, zijn hoogtepunten uit de collectie van de Hermitage in St.-Petersburg en tonen de liefde van de tsaren voor Hollandse schilderkunst. Het leeuwendeel van de schilderijen heeft een permanente plek in de museumexpositie en is na aankoop door de tsaren niet meer in Nederland te zien geweest. Het is dus heel bijzonder dat de schilderijen weer even ‘thuiskomen’ op Nederlandse bodem. Vanaf 7 oktober 2017 tot en met 27 mei 2018 in de Hermitage Amsterdam.
©
Bartholomeus van der Helst, De Nieuwmarkt in Amsterdam, 1666© State Hermitage Museum, St Petersburg
©
Michiel van Musscher, Het varken op de leer met gezicht op de Haarlemmerpoort, 1668. Collectie Amsterdam Museum

Boek nu voor de meivakantie

Laatste kans voor Caesar tentoonstelling